Globalny rynek borówek
Globalna sytuacja na rynku borówki jest generalnie pozytywna. Niektóre kraje borykają się z problemami z powodu ekstremalnych warunków pogodowych, na przykład USA, gdzie podaż jest nieco niższa z powodu szkód spowodowanych ostatnimi falami upałów lub logistyką, jak w Wielkiej Brytanii, ale w wielu miejscach nieznacznie zmniejszona podaż doprowadziła do wyższych cen, co oznacza pozytywny zwrot dla wielu uczestników rynku.
Holandia: Dobre zbiory borówek, ale duża podaż z różnych krajów nadchodzi
„Po długim okresie z hiszpańskimi i portugalskimi borówkami sezony te dobiegły końca. Pod względem jakościowym sezon się skończył. W tym zakątku Europy nadal będą oferowane tanie borówki, ale dobrej jakości już nie ma”, mówi Holenderski handlarz owocami. „Przez 2 lub 3 tygodnie mieliśmy bardzo dobre ilości borówek z Serbii i Rumunii. Pod względem cenowym byliśmy na wysokim poziomie w ciągu ostatnich kilku tygodni, ale w nadchodzących tygodniach będzie większa presja na rynku, gdy Serbia, Rumunia, Ukraina, Polska, Holandia i Niemcy będą na rynku razem.Wymagane jest prawidłowe planowanie sprzedaży detalicznej, aby uzyskać odpowiednią ilość z odpowiednimi cenami dla plantatorów.
Holenderscy plantatorzy mają obecnie piękne owoce wiszące na krzakach , więc miejmy nadzieję, że w tym roku pogoda nie rzuci kłody pod nogi w wyniku deszczu.Następne tygodnie pokażą, gdzie stoją borówki na rynku i czy wolumen będzie się kumulował, czy nadal będzie dobrze funkcjonował. Kluczem do tego będą konsumpcja i kalibraż.”
Wielka Brytania: Napięty rynek z potencjalnymi lukami w dostawach
Zbiory borówki w Wielkiej Brytanii trwają, a wczesne zbiory z tuneli zaczęły się nieco później niż w zeszłym roku. Borówki tunelowe zostały zabezpieczone przed czynnikami atmosferycznymi, ale uprawa z gruntu może być spóźniona o dwa tygodnie, co może spowodować niewielką przerwę w dostawach.
Warunki uprawy w tej chwili nie przekraczają przeciętnych. Wielka Brytania doświadcza bardzo silnych opadów deszczu przy słabym naświetleniu i nieco niższych temperaturach, ale nic ekstremalnego.
Rynek jest obecnie stosunkowo ciasny z niską produkcją w Wielkiej Brytanii, co jest normalne na tak wczesnym etapie sezonu. Wokół jest trochę hiszpańskich borówek, ale główne dostawy borówki środkowoeuropejskiej nie są jeszcze dostępne na rynku. Sytuacja nabierze tempa pod koniec lipca/na początku sierpnia, gdy hodowcy przeniosą się na główną uprawę na otwartym terenie.
Jak zawsze, siła robocza jest problemem dla większości hodowców, a program SAWS, który zapewnia pozaeuropejską podaż siły roboczej, był kluczowy, ponieważ w Wielkiej Brytanii pozostało bardzo niewielu europejskich pracowników.
Transport jest obecnie dużym problemem, nie tylko w przypadku świeżych produktów, ale we wszystkich branżach w Wielkiej Brytanii.
Jeden z hodowców zauważył, że nie ma już elastyczności w podaży siły roboczej ani transporcie, co sprawia, że bardzo ważne jest trzymanie się planu, co nie jest łatwe w branży produktów świeżych. Koszty wzrosły i trzeba zwiększyć wydajność, co zwiększa presję.
Hiszpania: Sezon kończy się pozytywnie, ponieważ popyt nadal rośnie
Zakończył się hiszpański sezon borówkowy. Zbiory były dość rozłożone, brak nakładania się odmian i wystarczająca produkcja o każdej porze roku, z nadmiarem owoców pod koniec maja, jak to zwykle bywa co roku. Ze względu na wpływ pogody, jak początkowo oczekiwano, wolumeny były podobne do tych z zeszłego roku. Jednak spożycie borówki rośnie z roku na rok. Chociaż pod koniec sezonu ceny były nieco niskie, popyt odpowiada i stale rośnie. Produkcja globalna jest bardzo duża, a rynek jest zawsze zaopatrywany z różnych źródeł, pozostawiając mniej luk produkcyjnych, co ułatwia regularną konsumpcję przez cały rok. Pomaga to konsumentowi lepiej zapoznać się z produktem i częściej go spożywać, a korzyści z tego odnoszą wszyscy producenci we wszystkich krajach. W Hiszpanii owoce są już na półkach wszystkich sieci supermarketów w ciągu 12 miesięcy w roku, choć pod względem ilości wciąż pozostają daleko w tyle za krajami Europy Środkowej i Północnej.
W tym roku burza Filomena, która w styczniu przeszła przez Półwysep Iberyjski, powodując spadek temperatur, opóźniła produkcję wczesnych odmian o ponad miesiąc. W tym samym czasie zimna pogoda przyspieszyła produkcję późnych odmian. Czołowe firmy w branży zgodziły się, że jest to ryzykowna kampania, ponieważ wtedy wydawało się, że wszystkie odmiany pojawią się w kwietniu, a zarówno wczesne, jak i późne odmiany osiągną szczyty produkcyjne w tym samym czasie. Jednak temperatury w marcu i kwietniu były bardzo łagodne, więc oczekiwany szczyt nie został ostatecznie osiągnięty. Prognozy wskazywały na sezon z 40-50 procent większymi ilościami ze względu na wiek drzew, hektary w uprawie i sadzone odmiany, zwłaszcza biorąc pod uwagę dane z przeszłości, ale tak się nie stało. Nastąpił niedobór produkcji oraz powolna i stabilna podaż, bez szczytów. Ale najważniejsze jest to, że ceny pozostały stabilne. Podczas gdy wiosenne temperatury pozwoliły kampanii borówkowej Huelvy uniknąć koncentracji podaży, której obawiano się na początku roku, w pozostałej części Europy zimna pogoda opóźniła zarówno produkcję na otwartym terenie, jak i produkcję pod tunelami. To pozwoliło Hiszpanii utrzymać się na rynku przez ponad miesiąc z dobrymi programami.
Włochy: Produkcja borówki w pełnym rozkwicie, ceny rynkowe utrzymują się
We Włoszech w tej chwili produkt krajowy jest na rynku, ponieważ borówki są obecnie uprawiane w całym kraju. Konsumpcja borówek wyraźnie wzrasta, a na rynkach hurtowych jest obecny również produkt hiszpański. W związku z wyjątkowym popytem na produkty włoskie tworzone są łańcuchy dostaw na dużych wysokościach, takie jak w Val Brembana w Lombardii.
Hodowca z Emilia Romagna twierdzi, że zbiory rozpoczęły się od odmiany Duke około 20 dni temu, a teraz są kontynuowane z odmianą Bluecrop. Oczekuje się, że zbiory będą kontynuowane po połowie lipca. Ich produkt jest kupowany w cenie około 6 euro/kg przez dużą grupę handlową. Hurtownik w Veneto twierdzi, że zbiory są prowadzone na wszystkich lub prawie wszystkich obszarach produkcyjnych we Włoszech. „Borówek nie brakuje, a ceny hurtowe różnią się w zależności od jakości i wielkości. Najwyższe ceny dla pierwszej kategorii wynoszą około 10 euro/kg. Produktów jest mnóstwo, ale w tej chwili rynek je wchłania.”
W Piemoncie sprzedaż borówek ma się dość dobrze zarówno na rynku krajowym, jak i w eksporcie. Popyt jest stały, rynek dobry, a jakość produktu odpowiednia. Popyt na borówki eksportowe jest ogromny: na przykład Wielka Brytania woli kupować ten miękki owoc niż inne gatunki. W ostatnim tygodniu ceny nieznacznie spadły ze względu na sprowadzenie borówek z Serbii, Chorwacji, Rumunii po niższych cenach. „Jak dotąd wszystko idzie dobrze. Mamy do czynienia z lekkim spadkiem produkcji z powodu wiosennych przymrozków. Widzimy pewne wzloty i upadki w znalezieniu siły roboczej, ale jest tak co roku”, powiedział producent.
Produkcja borówki na Sycylii zakończyła się już miesiąc temu i już trwają działania związane z kolejną kampanią. Producent, który zaopatruje znaną spółdzielnię specjalizującą się w sprzedaży owoców miękkich, powiedział, że średni plon w tym roku wyniósł około 4 kg z rośliny. Dąży do osiągnięcia średniej ceny od 6 do 7 euro/kg.
Polska: Borówki uniknęły skutków nocnych przymrozków
Nocne przymrozki, które wystąpiły na początku tego sezonu, nie miały większego wpływu na tegoroczne plony polskiej borówki. Produkcja borówki w Polsce w ostatnich latach systematycznie wzrasta. Obecnie wzrost ten nieco spowalnia, ale minie trochę czasu, zanim ten efekt będzie odczuwalny na rynku. Najnowszym wyzwaniem w polskiej uprawie borówki jest uporanie się z muszką plamistą, która zaczęła pojawiać się w 2020 roku. Budzi to prawdziwy niepokój wśród hodowców. Sezon zaczyna się znowu o normalnej porze, czyli 10 lipca.
RPA: Duży wzrost produkcji borówki w tym sezonie
Zbiory borówki w Afryce Południowej właśnie się rozpoczęły, a około 6 ton zostało już wyeksportowanych, ponieważ półkula północna wchodzi w późny sezon, a hodowcy borówki twierdzą, że są podekscytowani plonami i sposobem, w jaki rośnie ich ilość.
Szacowana produkcja wynosi 36 000 ton, a eksport 25 000 ton, co jest dużym skokiem, ponieważ wiele młodych upraw osiąga obecnie pełny wiek nośny. Republika Południowej Afryki nie jest jeszcze dużym graczem, ale branża chce zwiększyć zasięg kraju.
Krajowy sektor borówki zmienił się w ciągu ostatnich kilku lat wraz z pojawieniem się wielu nowych graczy i zwiększeniem dostępności odmian borówki poza ściśle kontrolowanym modelem hodowcy-eksportera. Według rynku miejskiego w Johannesburgu cena wynosi obecnie 92,90 randów (5,5 euro) za kilogram.
Chiny: Mała luka między produkcją szklarniową a polową borówki
W tej chwili borówki szklarniowe z południa Chin (na południe od rzeki Jangcy) są w większości niedostępne. Wkrótce na rynku pojawią się borówki z otwartego gruntu.
Lipiec i sierpień to szczyt sezonu borówki z regionu północno-wschodniego. Obecnie zbiory borówki polnej dopiero się rozpoczynają, pozostawiając na rynku niewielką lukę po produkcji szklarniowej.
W ostatnich latach wiele zagranicznych inwestycji rozpoczęło wspólne przedsięwzięcia z chińskimi firmami, aby zbudować szklarnie do produkcji borówek w prowincji Yunnan. Wielkość i jakość produkcji borówki Yunnan z roku na rok ulegają stopniowemu wzrostowi.
Shandong jest ważnym obszarem produkcji borówki polnej. Warunki do uprawy borówki są doskonałe. Klimat nadmorski jest łagodny i sprzyja produkcji borówki. Chińskie firmy poszukują kolejnych nowych odmian borówki.
Ameryka Północna: Niższa podaż z powodu fali upałów prowadzi do stabilnych cen
Ponieważ dostawy borówek przemieszczają się na północ w Ameryce Północnej, dostawy są obecnie mniejsze niż oczekiwano. Według jednego z handlowców z Kalifornii, zakończyli tam sezon dwa tygodnie temu i kampania przeniosła się do Oregonu. Następnie, pod koniec czerwca, uderzyła fala upałów, która dotknęła duże połacie Zachodniego Wybrzeża, a handlowiec twierdzi, że problemy zgłaszane przez hodowców były różnorodne – niektórzy nie zgłaszali żadnych problemów z uprawami, podczas gdy inni widzieli pełne uprawy spalonej słońcem borówki. Oregon zwykle pozostaje w produkcji do końca lipca.
Jeszcze w tym tygodniu rozpocznie się również produkcja w Waszyngtonie. „Raporty, które otrzymuję do tej pory, mówią, że nie ma żadnych uszkodzeń na owocach, ale to nie znaczy, że nie ma żadnych problemów” – mówi handlowiec. Kolumbia Brytyjska również rozpoczyna produkcję i doświadczywszy tej samej fali upałów, hodowcy we wschodniej części prowincji wydają się być bardziej dotknięci niż hodowcy w zachodniej części . „Im bliżej wody jesteś, tym mniej cierpiałeś” – zauważaj. Ale oczy są też skierowane na wszystkie uprawy na północno-zachodnim wybrzeżu Pacyfiku, aby zobaczyć efekty ciepła.
Po drugiej stronie kraju handlowiec twierdzi, że wciąż jest niska produkcja z południowo-wschodniego regionu, chociaż ten owoc zaopatruje głównie klientów południowo-wschodnich. New Jersey zaopatruje region północno-wschodni, choć doniesienia mówią, że owoców jest mniej niż pierwotnie przewidywano, a także rozpoczyna produkcję w Michigan.
Z drugiej strony, popyt jest obecnie silniejszy niż zwykle, nawet po weekendzie 4 lipca. Nadal nie wiadomo, czy popyt ten pozostanie tak silny. „W ciągu ostatniego roku lub dwóch wzrasta zainteresowanie większymi opakowaniami” – mówi handlowiec. „A jeśli dostawy pozostaną napięte, do końca lata będzie duże zapotrzebowanie na owoce”. Wszystko to sprawia, że ceny pozostają stabilne.
Patrząc w przyszłość na import, podczas gdy we wrześniu sprzedawcy detaliczni zaczynają pracować nad przestawieniem się na owoce importowane z Peru, samo Peru nadal przesuwa się z terminem, w którym wysyła swoje pierwsze ilości. „Znowu będą mieli dostępne borówki wcześniej. Ale przez pierwsze kilka miesięcy skupiają się bardziej na Azji, ponieważ Stany Zjednoczone nadal mają wtedy krajową produkcję” – podsumowuje handlowiec. „Myślę, że każdego roku będą ten trend nasilać coraz, co wpłynie na produkcję w USA.”
Australia i Nowa Zelandia: Wartość eksportu borówki nowozelandzkiej nadal znacząco rośnie Według najnowszych raportów, wartość eksportu borówek z Nowej Zelandii rośnie z roku na rok. W sezonie kończącym się w czerwcu 2020 r. wartość wyniosła 44 mln NZ, w porównaniu z 38,9 mln USD w 2019 r. Stopniowo ona rosła i wyniosła tylko 6 mln USD w 2000 r. i 23,4 mln USD w 2015 r. Australia była głównym celem eksportu nowozelandzkich borówek w zeszłym roku. Z wartością 39 mln USD. Raport wykazał również, że w całym kraju było 80 plantatorów, produkujących 3640 ton, a krajowa sprzedaż owoców wyniosła 35,3 miliona dolarów.
W Australii w zeszłym miesiącu rozpoczął się sezon w północnej części Nowej Południowej Walii, w którym ceny detaliczne spadły do zaledwie 4,00-4,50 A$ po wzroście jesienią, kiedy owoce były poza sezonem produkcyjnym w południowych stanach.