Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Fresh-market.pl to najbardziej aktualne na rynku ceny owoców i warzyw

Wykup abonament

Globalny rynek cebuli

Sytuacja na światowym rynku cebuli jest obecnie bardzo zróżnicowana. W Europie perspektywy są generalnie dobre, przy czym Włochy i Hiszpania odnotowują szczególnie wysokie ceny, a Niemcy - wzrost popytu. Jest to potrzebne, ponieważ wiele krajów nadal odczuwa presję wyższych kosztów produkcji i logistyki. W większości przypadków zbiory wydają się być pozytywne, chociaż we Francji w tym sezonie odnotowano mniejszą liczbę większych rozmiarów owoców, a w Ameryce Północnej zła pogoda w okresie wegetacji doprowadziła do zmniejszenia ilości produktów z północno-zachodniego Pacyfiku.

Holandia: Wysokie koszty, niski import i eksport cebuli
Eksport holenderskiej cebuli jest obecnie szczególnie umiarkowany. "Przygotowanie cebuli jest obecnie wszędzie bardzo drogie. Koszty transportu i przetwórstwa drastycznie wzrosły" - mówi holenderski eksporter. "W Europie nie ma niedoborów, Brazylia nie jest jeszcze na rynku, a za oceanem sytuacja jest bardzo spokojna. Cudem udało nam się wysłać cebulę do Wybrzeża Kości Słoniowej, ale poza tym sytuacja jest bardzo spokojna. W ciągu ostatnich czterech czy pięciu tygodni eksport był zdecydowanie zbyt niski. Eksport wciąż jest wyższy niż w zeszłym roku, ale w całej Europie jest też bardzo dużo cebuli".

Holenderski eksport cebuli już w pierwszym tygodniu marca przekroczył granicę 1 mln ton dla sezonu 2021-2022. To o trzy tygodnie wcześniej niż w ubiegłym roku. Według innego eksportera, spodziewane zmniejszenie areału w sezonie 2022/2023 zapewni mniejszą presję na rynek w przyszłym roku. "Również na arenie międzynarodowej spodziewam się, że plantatorzy zdecydują się w większej ilości na ziemniaki i zboże ze względu na presję na wzrost cen tych produktów spowodowaną napięciami na rynku światowym. W związku z tym zainteresowanie uprawą cebuli będzie prawdopodobnie mniejsze."

Znacząco spadł również import cebuli. "Oczekuje się jednak, że w tym sezonie znacznie mniej cebuli nowozelandzkiej zostanie wysłane do Europy. "Dane liczbowe wskazują, że już teraz do Europy trafia o 50% mniej cebuli nowozelandzkiej", mówi Derk van Stokkum. Ze względu na warunki pogodowe Nowa Zelandia i tak ma do dyspozycji mniejsze zbiory, zwłaszcza w przypadku cebuli grubszych rozmiarów (65+). Ponadto w Holandii i innych krajach Europy są wysokie zbiory cebuli dobrej jakości. Duzi klienci detaliczni będą więc jeszcze przez długi czas korzystać z cebuli europejskiej i nie przestawią się na cebulę importowaną najwcześniej pod koniec maja" - przewiduje holenderski importer.

Niemcy: Popyt wzrasta o 10 procent
Duży hurtownik z południowo-zachodnich Niemiec sprzedaje cebulę pochodzącą z Dolnej Saksonii, Holandii, Dolnego Renu i Bawarii. Ponieważ Bawaria ma problemy z jakością, w tym roku może zaoferować niewiele. Z tego względu będzie on zaopatrywał się głównie w cebulę z Dolnej Saksonii. Od połowy do końca kwietnia firma będzie kupować cebulę z Nowej Zelandii i RPA, która będzie oferowana do czerwca, kiedy to zostanie zastąpiona przez sprzedaż cebuli palatyńskiej. Obecnie firma odbiera około 350 ton cebuli tygodniowo.

Przedsiębiorca twierdzi, że w porównaniu z ostatnimi latami, w tym roku popyt wzrósł o około 10 procent. Dolna Saksonia zwiększyła swoje ilości, a Holandia silnie sprzedaje swoje towary na północy Niemiec. W kwietniu rynek będzie się przestawiał na towar importowany, co z kolei może oznaczać, że stara cebula nie znajdą już nabywców.

We Frankfurcie cebula z Turcji sprzedawana jest po 13 euro, a cebula rodzima 80 mm+ po 11 euro za worek 25 kg jest uzupełniana w dużym hurcie, podczas gdy z Hamburga dochodzą głosy, że cebula z Chile będzie dostępna dopiero w 14 tygodniu, a notowania hiszpańskiego towaru do chłodni odebrano w poniedziałek. Choć spodziewana jest też cebula z Nowej Zelandii i Australii, to jednak duże zapasy krajowe nie pozwoliły na takie przedsięwzięcie.

Francja: Dobra jakość, ale brak większych rozmiarów cebuli
Ponieważ sezon cebuli jest już w pełni, profesjonaliści przechowują towar w lodówkach. Sezon 2021/22 charakteryzuje się dobrą jakością, zarówno w przypadku cebuli żółtej, jak i czerwonej. Brakuje jednak dużych rozmiarów dla wszystkich cebul, co obserwuje się również na rynku europejskim. Francuska produkcja czerwonej cebuli jest już prawie zakończona, dlatego hurtownicy wkrótce przestawią się na produkt egipski.

Jest już kwiecień, więc ceny nieco wzrosły, bo trzeba teraz doliczyć koszty przechowywania i sortowania, a konsumpcja jest identyczna jak w zeszłym roku, więc raczej dobra i regularna.

Włochy: wysokie ceny białej cebuli
Rynek cebuli we Włoszech wszedł w okres przejściowy między ostatnimi zapasami produkcji krajowej a początkiem importu. Jeden z handlowców z północnych Włoch mówi, że obecnie popyt na białą cebulę jest duży, ale ilość towaru jest niewielka, a ceny dość wysokie. Po drugiej stronie spektrum, cebula czerwona nieco staniała i ma normalne ceny, zbliżone do średniej dla tego okresu. Cebula włoska, zarówno żółta, jak i biała, jest nadal dostępna w magazynach, a jej jakość jest dobra dzięki optymalnemu przechowywaniu. Pierwsze dostawy cebuli z Indii dotarły do Włoch, ale nie po niskich cenach, również ze względu na wzrost frachtu kontenerowego.

Ponadto występują problemy z niektórymi sieciami handlowymi, które nie chcą płacić wyższych cen producentom i handlowcom ze względu na wzrost cen ogólnych.

Hiszpania: Ceny o 80 procent wyższe niż w zeszłym roku
Zapasy cebuli w Hiszpanii są znacznie niższe niż w zeszłym roku, dlatego ceny są o około 80 procent wyższe w porównaniu z tym samym okresem w zeszłym sezonie, w którym poziom cen był zbyt niski. Za około 20 dni rozpoczną się zbiory pierwszych wczesnych odmian w Andaluzji, gdzie areał upraw znacznie się zmniejszył ze względu na złe wyniki ubiegłego sezonu i obecne wysokie koszty. Koszty paliwa, nawozów i energii są tak wysokie, a marże zysku w przypadku cebuli tak niskie, że wielu hiszpańskich producentów przestawia się na inne produkty, z których zyski są bardziej atrakcyjne. Okres siewu odmian średnich i późnych - najbardziej reprezentatywnych dla Hiszpanii pod względem wielkości upraw - jeszcze trwa, a obfite deszcze w marcu utrudniły wejście na pola. To oraz wysokie koszty już spowodowały zauważalny spadek areału o około 40 procent. Wpływ na rynki międzynarodowe będzie więc bardzo znaczący.

Egipt: Egipski rynek cebuli odczuwa skutki COVID
Zakończył się wiosenny sezon cebuli w Egipcie. Po powolnym początku, pod koniec stycznia sytuacja była już bardziej stabilna. Oprócz wzrostu cen transportu, niektóre kontenery zostały wysłane do niewłaściwego miejsca przeznaczenia, co doprowadziło do zepsucia produktów po ich dotarciu do właściwego miejsca przeznaczenia. Oznaczało to, że od 75 do 85 procent produktów trzeba było wyrzucić. Negatywny wpływ na popyt na cebulę dymkę miały blokady, które wprowadzono w związku z nową falą koronawirusa. Na początku sezonu, zwłaszcza w okresie przedświątecznym, popyt był bardzo słaby. W związku z tym ceny były bardzo niskie i rozczarowujące. Po świętach ilości na rynku zaczęły spadać. Eksporterzy zaczęli zdawać sobie sprawę, że z powodu COVID będą musieli radzić sobie z obecną sytuacją rynkową inaczej niż zwykle.

Chiny: Wzrost cen eksportowych
Sezon sprzedaży cebuli z Shandong i Gansu prawie się skończył. Ceny żółtej cebuli pozostającej w magazynach rosną. Obecnie tylko w Yunnan zbiera się świeżą cebulę, a popyt na rynku jest ogromny. Zbiory cebuli w Yunnan były w tym roku nieco opóźnione. Cebula z Yunnanu zwykle trafia na rynek w dużych ilościach w połowie marca, ale w tym roku dopiero pod koniec marca cebula z Yunnanu zaczęła trafiać na rynek w dużych ilościach.

Cena jest stosunkowo wysoka, ponieważ warunki pogodowe nie były najlepsze, więc ogólna wielkość produkcji spadła. Obecna cena czerwonej cebuli 80 mm poza magazynem wynosi około 2,0-2,2 juana [0,31-0,35 USD] za kg, a cena żółtej cebuli wynosi około 2,8-3,0 juana [0,44-0,47 USD] za kg.

Ceny różnych warzyw wzrosły w wyniku opadów śniegu w Yunnan, a także działań mających na celu zwalczanie pandemii we wcześniejszym sezonie. Wzrost cen cebuli jest stosunkowo niewielki w porównaniu z niektórymi innymi rodzajami warzyw. Co więcej, stosunkowo niska cena stymuluje popyt rynkowy, więc ruch produktów krajowych jest szybki.

Jeśli chodzi o eksport, stosunkowo wysoka cena stwarza trudności dla eksporterów cebuli. Cena fabryczna obranej cebuli wynosi zwykle około 300-400 USD za tonę. Obecna cena wynosi około 800 USD za tonę. Wysoka cena jest wynikiem zmniejszenia wielkości produkcji oraz środków kontroli pandemii. Wiele obszarów produkcyjnych jest czasowo zamykanych, a trudności związane ze zbiorami, przetwarzaniem i dystrybucją powodują wzrost cen. onadto rosną ceny ropy naftowej, co ma wpływ na koszty transportu, a to z kolei wpływa na ceny prawie wszystkich produktów.

Wielkość produkcji cebuli z Yunnan jest stosunkowo niewielka, ale nie ma innych obszarów produkcyjnych, które zaopatrywałyby rynek cebuli w tym samym czasie. Dlatego też popyt na rynku jest duży. Yunnan eksportuje cebulę głównie do Korei, Japonii i Azji Południowo-Wschodniej. Spodziewaliśmy się, że pod koniec marca, gdy wzrośnie wielkość podaży, ceny cebuli spadną, dlatego zaczęliśmy przygotowywać się do pierwszych zamówień eksportowych, ale zamiast tego ceny wzrosły. Nie mamy innego wyjścia, jak tylko opóźnić nasze plany eksportowe.

Ameryka Północna: Niższa podaż i wysoki popyt dają dobre perspektywy dla sezonu cebuli
Rozpoczął się wiosenny sezon cebuli zarówno w Meksyku, jak i w Teksasie. "Jakość i popyt na cebulę są doskonałe" - mówi jeden z dostawców. "Następny jest sezon Vidalia, który oficjalnie rozpocznie się 12 kwietnia. Jak na razie nasze zbiory w tym kraju wyglądają dobrze i spodziewamy się, że będzie to normalny rok. Następnie w czerwcu rozpoczniemy dostawy do Walla Walla, WA".

Oprócz dostaw cebuli z Meksyku i Teksasu, inne obszary, w których rozpoczną się świeże zbiory, to Georgia w kwietniu, a następnie Kalifornia i Waszyngton jeszcze w tym roku.

"Ze względu na problemy pogodowe w północno-zachodnim Pacyfiku zeszłego lata, ogólna podaż cebuli jest w tym roku znacznie niższa niż w zeszłym. W przyszłym miesiącu zakończymy przechowywanie cebuli z północno-zachodnich zbiorów i do jesieni będziemy w pełni korzystać z cebuli z nowych zbiorów" - mówi spedytor.

Nic dziwnego, że popyt na cebulę jest w tym roku większy niż w ubiegłym. "Rynek jest bardzo silny i jest wyższy niż w zeszłym roku.  Możemy to przypisać brakowi cebuli do przechowywania na północnym zachodzie" - mówi, zauważając, że krajowe zbiory magazynowe są w tym roku rekordowo niskie.

Tymczasem branża boryka się z wieloma problemami, takimi jak rekordowo wysokie stawki frachtowe i koszty pracy. Spedytor zauważa jednak, że przemysł cebulowy zaczął się zmieniać jeszcze przed pandemią, a zmiany te przyspieszył dopiero program COVID. "Plantatorzy sadzą cebulę tylko dla potwierdzonej sprzedaży, problemy z pracą, ogólne ceny cebuli w sklepach... wszystkie te czynniki drastycznie zmieniły procedury planowania i perspektywy dla naszych partnerów plantatorów" - mówi.

W przyszłości, gdy na rynek trafi więcej świeżej cebuli, konsumenci będą mieli większy wybór.

A ponieważ wiosna i lato są tuż za rogiem, nie zabraknie również promocji. "Konsumenci są podekscytowani możliwością wyjścia na zewnątrz i cieszenia się cieplejszymi temperaturami. Grillowanie, pikniki, przyjęcia, imprezy okolicznościowe i święta to świetne okazje dla słodkiej cebuli, dlatego zachęcamy naszych klientów do promowania jej z przekonaniem" - mówi spedytor.

Peru: "W tej chwili transport cebuli kosztowałby więcej niż sam produkt".
W ostatnich latach branża cebuli eksportowej w Peru odnotowuje stały wzrost dzięki swojemu głównemu rynkowi eksportowemu, czyli Stanom Zjednoczonym, do których w 2021 roku trafiło ponad 60 procent peruwiańskich przesyłek.

Długi sezon w kraju, trwający od 27 do 12 tygodnia, kończy się, gdy na północnoamerykańskich polach rozpoczynają się zbiory. Jednak dostawy peruwiańskiej cebuli zyskały na sile także w Europie, z Hiszpanią na czele, oraz w Ameryce Środkowej i nadal docierają na nowe rynki; wśród ostatnich odbiorców cebuli z Peru są Kanada, Portugalia, Belgia czy Haiti. W przypadku tego ostatniego kraju eksport rozpoczął się od znacznych ilości.

Jednak obecnie wzrost kosztów logistycznych stanowi duże wyzwanie dla tego sektora i jest największym ograniczeniem dla dalszego rozwoju, ponieważ, jak twierdzi jeden z ważnych eksporterów z Peru, "w chwili obecnej transport cebuli kosztuje więcej niż sam produkt".

"Na razie sadzenie cebuli już się rozpoczęło. Z tego, co widzę, przebiegają one w takim tempie, jak zawsze, ale w sektorze wszyscy zaczynaliśmy z niepewnością, mając nadzieję, że do czerwca kwestia frachtu się unormuje."

Australia: Eksport cebuli wzrósł o 23 procent
Podczas gdy większość upraw owoców i warzyw ucierpiała podczas pandemii, wolumen cebuli wzrósł, zgodnie z najnowszymi danymi. W roku kończącym się w czerwcu 2021 roku wyprodukowano 271 930 ton (wzrost o 3 procent w stosunku do roku poprzedniego) o wartości 203 milionów dolarów (spadek o 17 procent), z czego 9 procent wysłano do przetwórstwa. W zakresie eksportu, po znacznym spadku w 2020 roku, nastąpił ponowny wzrost wolumenu. Wyeksportowano 44 885 ton o wartości 30,4 miliona dolarów. Chociaż wartość pozostała mniej więcej taka sama, ilość wzrosła o 23 procent. Jeśli chodzi o konsumpcję krajową, to 75 procent australijskich gospodarstw domowych kupowało cebulę, przy czym większość produkcji miała miejsce w Australii Południowej i Tasmanii.

W tym samym miesiącu Nowa Zelandia i Wielka Brytania podpisały historyczne porozumienie o wolnym handlu. W swoim wpisie w mediach społecznościowych największa krajowa organizacja zajmująca się cebulą napisała, że jest to "wspaniały wynik dla producentów i eksporterów cebuli z Nowej Zelandii. Umowa ta wyeliminuje cła na cebulę z NZ i zapewni nam równe szanse z innymi krajami, które już nie mają ceł, takimi jak Holandia.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE