Globalny rynek cebuli
Światowy rynek cebuli jest obecnie stabilny. Zeszłoroczne zbiory były dobre w Europie i Ameryce Północnej, ale rozczarowujące w Indiach i Chinach. Doprowadziło to do nowego zakazu eksportu cebuli indyjskiej do 1 stycznia oraz znacznego spadku dostaw w Chinach z powodu ograniczonego sadzenia i złej pogody. Nastąpiło przesunięcie popytu z dużych rozmiarów, głównie w gastronomii, na małe i średnie, które są zwykle poszukiwane przez detalistów. To często uniemożliwiało sprzedaż po wysokich cenach małej podaży cebuli większych kalibrów.
Holandia: Nie wszystkie cebule nadają się na eksport do odległych miejsc
Po intensywnym okresie w pierwszej połowie sezonu sytuacja znów się uspokaja. Ceny u producenta są na podobnym poziomie do cen cebuli workowanej, a dla pakowaczy jest teraz bardzo cichy okres. Wiadomo, że w styczniu i lutym ze względów jakościowych trzeba sprzedać sporo cebuli. Znawcy szacują, że co najmniej 30 procent aktualnych zapasów nie nadaje się do eksportu do odległych miejsc. Biorąc pod uwagę sytuację w eksporcie, handlowcy są przekonani o ożywieniu handlu od marca.
Niemcy: Dobra, stabilna sprzedaż
Niemiecki rynek cebuli jest obecnie wyjątkowo stabilny, z dobrymi cenami i podobnymi poziomami sprzedaży. W okresie świątecznym tradycyjnie promowana jest cebula, a w tym sezonie sprzedawano również duże ilości. Sprzedaż jest stabilniejsza przez pozostałą część roku, informuje handlowiec. Obecnie ceny wahają się od 200 do 240 euro za tonę dla rozmiarów 40-70. Mamy nadzieję, że zeszłoroczne zbiory wystarczą do maja. „Na razie cebula do przechowywania ma się dobrze, ale pozostaje oczywiście pytanie, w jaki sposób będzie się rozwijać jakość przechowywanych zapasów w nadchodzących miesiącach”.
Austria: Stabilny popyt
Sprzedaż produktów krajowych jest stabilna i zadowalająca. To samo dotyczy eksportu cebuli. Ceny w miejscu pochodzenia nie uległy zmianie i wahają się od 12 do 15 euro/100 kg dla czystych, posortowanych towarów.
Francja: Wiele dużych rozmiarów, wcześniejsze zapotrzebowanie z zagranicy
Sytuacja na rynku francuskim jest w tej chwili dość normalna. Sezon upłynął pod znakiem dużej ilości cebuli dużych rozmiarów. Oznacza to, że różnice w cenach między dużymi i małymi rozmiarami są czasami znaczące. Jakość jest dobra i ogólnie ceny pozostają stabilne przez cały sezon. W tym roku pojawił się również popyt z innych krajów, takich jak Hiszpania, gdzie zamówienia napływały w styczniu, a nie w lutym/marcu.
Hiszpania: Niższa podaż dużych rozmiarów, ale także mniejszy popyt
Rynek cebuli w Hiszpanii charakteryzuje się stagnacją popytu i cenami, które nie odzwierciedlają niskich dostępnych ilości, jako że plony spadły o ponad 40 procent w 2020 roku.
Eksport gwałtownie spadł od początku kryzysu koronawirusowego. Na rynkach eksportowych cebula hiszpańska wyróżnia się dużymi rozmiarami, które są przeznaczone głównie dla restauracji, hoteli i gastronomii. Pomimo wyraźnego spadku podaży niewiele się zmieniło ze względu na niski popyt, choć cena nieco wzrosła w porównaniu do miesięcy letnich. W normalnej sytuacji, bez koronawirusa, ceny dużych cebul byłyby teraz bardzo wysokie, ponieważ są one dość rzadkie. Zwiększona sprzedaż detaliczna nie zrekompensowała tych strat.
Inną przeszkodą, jaką napotkała cebula hiszpańska, jest silna konkurencja ze strony Holandii, zwłaszcza w przypadku średnich rozmiarów, których w tym roku jest więcej w Hiszpanii. Wydaje się, że Holandia miała ogromne zbiory. Cebula holenderska zalała rynki i wywierała presję prawie wszędzie, mimo że Indie nie prowadziły eksportu. Kraje Afryki i Dalekiego Wschodu są dobrze zaopatrzone w holenderską cebulę. Zwykle cebula hiszpańska zawsze znajduje nowe rynki zbytu, zgodnie z trendem ostatnich lat.
Chociaż nie ma jeszcze dokładnych danych dotyczących areału cebuli dla tegorocznych zbiorów, które rozpoczynają się w kwietniu na najwcześniejszych obszarach Andaluzji, istnieje szansa, że nastąpi niewielki spadek. Ponadto na niektórych obszarach doszło do niewielkich opóźnień w sadzeniu wczesnej cebuli ze względu na przejście burzy Filomena na początku stycznia. We wrześniu i październiku pogoda była bardzo sucha i producenci w Andaluzji obawiali się, że nie wystarczy im wody na ich plantacje. Do tego należy dodać fakt, że w momencie sadzenia popyt nie był zbyt dobry, a sytuacja w tym zakresie pozostaje niepewna ze względu na skutki pandemii.
Włochy: mniej zasiewów w nadchodzącym sezonie
W północnych Włoszech wysiewa się obecnie pierwsze cebule na następny sezon letni; wydaje się jednak, że w tym roku będzie sadzonych mniej cebul niż zwykle. Kierownik dużej firmy nasiennej twierdzi, że średni spadek wyniesie 20 procent, a szczytowo nawet 50 procent na niektórych obszarach Emilii-Romanii. Handlowiec twierdzi, że sprzedaż ucierpiała z powodu braku popytu ze strony kanału gastronomicznego. Nic dziwnego, że areał się zmniejsza. Hodowca z Emilii-Romanii, który ma około 80 hektarów, zmniejszył swój areał o 15 procent, ponieważ warunki rynkowe nie były dobre przez ostatnie 3 lata. Ceny cebuli były w ostatnich dniach niskie i wahały się między 0,20 a 0,30 euro/kg. W wielu przypadkach produkty są dobrej jakości.
Producent z Piemontu informuje, że popyt na cebulę jest obecnie stabilny. „Biała cebula ma bardziej dynamiczny rynek, ale ogólnie popyt jest niski. Czerwona i żółta cebula utrzymuje ceny na średnim poziomie, a sprzedaż jest mniej więcej statyczna. Od października płacimy z odsetkami to, co sprzedaliśmy w ciągu dwóch miesięcy wysokiego popytu podczas pierwszej blokady.”
Niektórzy handlowcy z Piemontu już akończyli sprzedaż. W rzeczywistości wciąż istnieje wiele wolumenów, zwłaszcza białej cebuli, ale te pozostaną niesprzedane ze względu na trudne warunki rynkowe. W przypadku towarów z chłodni przechowywanych i gotowych do załadunku ostatnio podawane ceny były następujące: 0,20-0,23 euro/kg dla cebuli białej, 0,20-0,22 euro/kg dla cebuli żółtej, 0,30 euro/kg dla cebuli czerwonej i 0,35 euro/kg do cebuli miedzianej, produktu niszowego na rynku włoskim.
Republika Południowej Afryki: Nowe zbiory wywierają presję na ceny rynkowe
Średnia cena na rynku południowoafrykańskim wynosi około 3,84 ZAR (0,20 euro) za kilogram. Cena jest nieco niższa ze względu na nadchodzące zbiory z prowincji Western Cape i Northern Cape. Dlatego oczekuje się, że w nadchodzących miesiącach będzie wystarczająca ilość zapasów. Na północy kraju było dużo opadów, które przyniosły ulgę systemom nawadniającym. Popyt na cebulę jest dobry na rynku krajowym.
Indie: Eksport odbił po zniesieniu zakazu
Indie wyeksportowały cebulę o wartości 198 milionów dolarów. Eksport wygenerował łącznie 440 milionów dolarów w okresie 2019-2020. Kraj wyeksportował około 1 miliona ton w kampanii 2019-2020. Bangladesz, Malezja, Zjednoczone Emiraty Arabskie i Sri Lanka są głównymi importerami cebuli indyjskiej. Zakaz eksportu cebuli, ustanowiony 14 września, został zniesiony 1 stycznia.
Prawie miesiąc po tym, jak rząd federalny zniósł zakaz eksportu cebuli, Indiom udało się wyeksportować 40 000-50 000 ton przez chłodną reakcję rynku międzynarodowego, mówią przedstawiciele branży.
Peru: Burzliwy sezon dobiega końca
Sezon cebulowy w Peru zakończy się w połowie lutego, a wolumeny są obecnie niskie. To był dość burzliwy sezon, z wyzwaniami związanymi z pracą w warunkach koronawirusa, który odcisnął piętno na ogólnych plonach i protestach oraz blokadach drogowych, powodując opóźnienia i straty produktów. Mimo wszystko sezon był dobry. Przez cały sezon panował silny rynek, częściowo z powodu ogólnie niższych plonów, a częściowo z powodu pandemii, która pobudziła popyt na cebulę. Ceny pozostawały stabilne przez cały sezon (głównym rynkiem eksportowym są Stany Zjednoczone). Nowa kampania rozpocznie się między czerwcem a lipcem, a obecnie trwa sadzenie. Producenci nadzieję, że w przyszłym roku będą podobne wolumeny, aby zapewnić mocny rynek.
Stany Zjednoczone: Niespójny popyt na rynku, Meksyk w drodze
Amerykańscy hodowcy nie mają powodów do narzekania na podaż cebuli, zwłaszcza biorąc pod uwagę tegoroczne anormalne okoliczności w wyniku koronawirusa. Obecnie dostępne zasoby pochodzą z północnego zachodu, środkowego zachodu, wschodnich stanów i wschodniej Kanady. W międzyczasie Meksyk również jest w toku z perspektywą na dobre zbiory. Ten kraj może stać się niezwykłym konkurentem dla amerykańskich hodowców. W tym tygodniu Meksyk zaczął już dostarczać pierwsze czerwone i żółte cebule.
Ze względu na mniejszy popyt ze strony gastronomii, uwaga przesunęła się na handel detaliczny, gdzie jest większy popyt na mniejsze rozmiary. Istnieje również większe zapotrzebowanie na małe opakowania. Tymczasem popyt jest dość zmienny. Wszystko to powoduje niskie i wahające się ceny. Jednak wraz ze spadkiem zapasów oczekuje się, że cena nieco wzrośnie.
Chiny: Rosnące ceny z powodu malejącej powierzchni i złej pogody
Większość eksportu chińskiej czerwonej cebuli trafia do Korei Południowej i Japonii. Ceny są o 70-80 procent wyższe niż normalnie i wynoszą około 4500 USD za tonę. W ostatnich dniach ceny dalej wzrosły, przed chińskim Nowym Rokiem 12 lutego. Niewielka ilość obranej cebuli jest przeznaczona na rynek europejski, ale wysokie koszty transportu i dobre zbiory w Europie zmniejszyły ten popyt. Koniec zastoju indyjskiego eksportu nie odbił się jeszcze na chińskim rynku. W ciągu ostatnich 4 lat cena na rynku chińskim była niska, ale teraz rośnie. W końcu hodowcy sadzili mniej, a zbiory zostały również ograniczone z powodu pogody. W wielu regionach redukcja ta szacowana jest na 75 procent. Większość cebuli pochodzi z regionów Junnan, Ningxia, Shanxi i Mongolii Wewnętrznej.
Malezja: Ceny ustabilizowały się
Cena cebuli ustabilizowała się w Malezji. Podaż wystarczy do sierpnia, co potwierdził Minister Handlu Wewnętrznego i Konsumentów (KPDNHEP) Datuk Alexander Nanta Linggi. Malezja importowała w zeszłym roku 489 297 ton cebuli z 24 krajów, a mianowicie z Indii (31 proc.), Pakistanu (24 proc.), Chin (22 proc.), Holandii (10 proc.), Tajlandii (6 proc.), Nowej Zelandii (3 proc. ) i innych krajach (cztery procent). Malezja importuje osiem rodzajów cebuli: mała czerwona cebula z Indii, duża cebula z Indii, czerwona cebula z Chin, mała czerwona cebula z Chin, mała czerwona cebula z Indii, mała czerwona cebula z Myanmaru, mała czerwona cebula z Tajlandii i duża żółta cebula z Holandii.
Australia: Dobre perspektywy na nadchodzący sezon
Zbiory cebuli w Australii idą pełną parą. Zaczęło się w Queensland trzy miesiące temu i stopniowo przeniosło się na południe. Onions Australia informuje, że perspektywy sezonu są bardzo dobre. Jakość i plony są wysokie, a hodowcy, szczególnie w Australii Południowej i Tasmanii, nie mogą się doczekać dobrego sezonu. Pod względem pogody lato było bardzo łagodne, bez fal upałów ani większych wyzwań dla hodowców.
Nowa Zelandia: Wczesny start
Sezon eksportowy 2021 rozpoczął się wcześnie i na dobrej podstawie Onions NZ twierdzi, że całkowity eksport cebuli w 2021 roku wyniesie od 170 000 do 175 000 ton; będzie on wyższy niż pierwotnie oczekiwano.