Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Globalny rynek cebuli

Rok 2021 był do tej pory rokiem skrajności, szczególnie na rynku cebuli. Szczególnie w Wielkiej Brytanii duże wahania warunków pogodowych spowodowały skomplikowany sezon wegetacyjny, podczas gdy w Holandii produkcja wzrosła o 11 procent, ale sprzedaż nadal jest niska, ponieważ cebula z poprzedniego sezonu utrudnia sprzedaż eksportową. W Chinach logistyka nadal niekorzystnie wpływa na sprzedaż, ponieważ eksporterzy mają trudności z przeniesieniem wolumenu z kraju, a zwiększony popyt krajowy okazuje się niewystarczający, aby utrzymać ceny na wysokim poziomie. W Afryce Południowej sytuacja jest zupełnie odwrotna, ponieważ niższa produkcja powoduje wzrost cen.

Holandia: Wciąż niewielki popyt na nową cebulę przy załamującym się rynku
Rozpoczęły się nowe zbiory cebuli, ale sprzedaż nadal jest nieco słaba. „Tak dzieje się co roku o tej porze. Lipiec nigdy nie jest naprawdę pracowitym miesiącem. Rynek wciąż jest w depresji. Klienci nie potrzebują zbytnio (importowanej z Holandii) cebuli i dlatego zamawiają tylko tyle, ile naprawdę potrzebują. Kiedy ten kryzys się skończy – co moim zdaniem może się zdarzyć w każdej chwili – spodziewam się, że popyt szybko wzrośnie – mówi holenderski eksporter.

„W tej chwili jest już pewien popyt ze strony Wielkiej Brytanii i Afryki, ale właśnie w tych miejscach wciąż stoi na przeszkodzie stara cebula. Wciąż jest jej więcej niż wszyscy myśleli i są klienci, którzy tak długo, jak jakość jest nadal dobra, decydują się na taką tańszą alternatywę. Należy mieć nadzieję, że gdy rynek się ustabilizuje i popyt ponownie wzrośnie, będziemy mieli również możliwości logistyczne, aby dostarczyć nasz produkt do klienta. Problem braku kontenerów jest uporczywy i wisi nad rynkiem jak miecz Damoklesa.

Wydaje się, że w tym roku cebuli jest dużo, o czym świadczy 11,3 procent wzrost powierzchni upraw cebuli według CBS. „Będą jakieś produkty tracone tu i ówdzie z powodu szkód spowodowanych przez wodę, ale 11 procent więcej to nadal dużo. Będzie więc dużo pracy do wykonania” – zauważa eksporter. „Mam nadzieję, że skończymy z przyzwoitymi cenami, aby zarówno hodowcy, jak i handel mieli dobry sezon. W tej chwili cena beli wynosi od 21 do 22 centów, ale jak już wspomniano, wszyscy są bardzo ostrożni.”

„Jakościowo pierwsze sadzenie cebuli wygląda dobrze. Warunki pogodowe były dobre i pojawia się piękny produkt. Nadal trudno przewidzieć, co przebiegną główne zbiory cebuli z siewu. Tu i ówdzie pojawiają się plamy wody z powodu mokrego wczesnego lata. Ale pogoda w sierpniu będzie czynnikiem decydującym. Jeśli dostaniemy ładny suchy miesiąc, spodziewamy się, że będziemy mieli do dyspozycji piękną jakość. Jeśli będzie padał deszcz i będziemy musieli wyciągać cebulę z błota możemy mieć problemy przez cały sezon, ale na razie nie myślmy o tym!

Wielka Brytania: Rok ekstremów dla brytyjskiej cebuli
Brytyjski sezon cebulowy przechodzi od cebuli z poprzedniego sezonu do nowej uprawy. Nowa uprawa powinna być już dostępna. Okres wegetacyjny był prawdziwym czasem ekstremalnym, to była mokra zima od grudnia do lutego, ze 170 procentami normalnych rocznych opadów, w marcu było wystarczająco sucho, aby można było sadzić, ale długi okres przymrozków w kwietniu zastopował wzrost w roślinach. Przez ostatnie kilka miesięcy było lepiej, chociaż ostatnio było mokro, z dużą ilością miejscowych ulewnych deszczy. Mimo to nie wygląda to najgorzej i spodziewane są średnie plony, jednak jakość będzie zależeć od pogody. Potrzebne jest dobre słońce z odrobiną deszczu. Ekstremalne warunki pogodowe utrudniają hodowcom wydajność lub dokładne przewidywanie.

Koszty produkcji rosną dla hodowców, od nawozów i nasion po transport i robociznę, a koszty te muszą zostać pokryte.

Holenderski areał upraw wzrósł o 11 procent i chociaż większość cebuli będzie eksportowana na rynki afrykańskie i azjatyckie, może to w pewnym stopniu wpłynąć na rynek brytyjski, jeśli nie uda się wyeksportować odpowiednich ilości z powodu problemów, takich jak dostępność kontenerów i opóźnienia w dostawie.

Ubiegły rok był interesujący dla sprzedaży, gdzie handel detaliczny radził sobie bardzo dobrze, podczas gdy gastronomia odnotowała ogromny spadek z powodu blokad. Wzorce sprzedaży wracają do normy, ale minie kilka miesięcy, aby sprawdzić, czy wróciło to do normalnego poziomu.

Włochy: Pozytywny rynek na wczesną cebulę
Operator z północnych Włoch twierdzi, że obecnie rynek cebuli nie jest zbyt dynamiczny. Nie ma znaczących transakcji, a ceny nie są zbyt interesujące. Bardzo oczekuje się zbiorów późnej żółtej cebuli, która stanowi większość włoskiej produkcji. Sytuacja jest ciekawsza w przypadku cebuli czerwonej i białej. Rynek jest bardzo pozytywny dla wczesnej cebuli, która została już zebrana i w większości sprzedana. Operator widział również hiszpański produkt na rynku włoskim, co w tym okresie nie jest normalne. Jednak ten sam operator sprzedaje czerwoną i białą cebulę we Francji z dobrymi wynikami.

Handlowiec z Kampanii mówi: „Ceny cebuli są obecnie zgodne z cenami z zeszłego roku. Obecnie pracujemy z wczesną cebulą z Emilii Romanii. To dobry rok pod względem jakości, nawet jeśli niektóre pola zostały uszkodzone przez ostatnie deszcz. Ponadto pracujemy na średnich rozmiarach (50-80).Import rozpocznie się we wrześniu.”

Szczególnym typem cebuli, bardzo popularnym w regionie Emilia Romania, jest Borettana, która zbiera się pod koniec lipca. Ważny operator z Reggio Emilia mówi, że z dobrymi wynikami rozpoczął eksport do Holandii i Wielkiej Brytanii. Plony są niższe niż w normalnym roku. Wynika to prawdopodobnie z wysokich temperatur połączonych z brakiem deszczu.

Na Sycylii sezon produkcji cebuli Paglina z Castrofilippo (Agrigento), produktu niszowego, praktycznie dobiegł końca. Charakteryzował się obfitymi opadami w czerwcu, co spowodowało, że wielkość cebuli, już z natury dużej, stała się naprawdę duża, osiągając ponad 120+ mm. To jednak nieco uderzyło marketing. Całkowita szacowana produkcja cebuli Paglina w Castrofilippo wynosi około 1500 ton. Ceny sprzedaży są zgodne z cenami z lat poprzednich.

Hiszpania: Zwiększona hiszpańska produkcja obniża ceny
W hiszpańskim regionie Kastylii-La Manchy trwają zbiory cebuli Grano. W tym roku plantatorzy stoją w obliczu rozpoczęcia kampanii, która charakteryzuje się znacznym wzrostem produkcji cebuli w Andaluzji. Według najnowszych danych hiszpańskiego Ministerstwa Rolnictwa, Rybołówstwa i Żywności areał przeznaczony na to warzywo wzrósł o 24,4 procent w porównaniu do 2020 roku. Ta podaż obniża ceny cebuli La Manchy. Oprócz wzrostu produkcji kampania andaluzyjska nałożyła się na kampanię Kastylii-La Manchy. Andaluzja miała około 15 dni, podczas których nie można było zbierać plonów ze względu na deszcze i złą pogodę. Spowodowało to, że przechowywane odmiany pokrywały się z nowymi z Kastylii-La Manchy, których zbiory rozpoczęto około 4 tygodni temu.

To, czego klienci oczekują, nawet na tych wczesnych etapach kampanii, to dobra skórka, ponieważ im więcej skórki ma cebula, tym dłużej można ją przechowywać. Producenci w Andaluzji, dysponujący bardziej psującymi się odmianami, musieli sprzedawać swoje towary po bardzo niskich, niemal absurdalnych cenach, co uderzyło w rynek cebuli.

Większa podaż Andaluzji zbiegła się w czasie z niższym niż oczekiwano popytem w Europie, ponieważ kanał usług gastronomicznych nie został jeszcze w pełni ożywiony, a brakuje również ważnego klienta: Portugalii, która miała większą własną produkcję i znacznie rozszerzyła swoją kampanię. Poza tym na początku sezonu w Andaluzji cebulę sprowadzano z krajów trzecich, głównie duże rozmiary z Chile oraz małe i średnie rozmiary z Nowej Zelandii. Wszystkie te czynniki spowodowały, że hiszpańska cebula znalazła się w bardzo trudnej sytuacji.

Jednak od zeszłego tygodnia wydaje się, że sytuacja zaczyna się nieco zmieniać w przypadku cebuli z Kastylii-La Manchy, głównego regionu produkcyjnego w Hiszpanii i jednego z najważniejszych na poziomie europejskim. Kraje, które wymagają dużych rozmiarów, takie jak Niemcy czy Wielka Brytania, już zaczęły się zmieniać, ponieważ Andaluzja nie dostarcza bardzo dużych cebul. Andaluzja produkuje więcej rozmiarów 4 i 5, odpowiednich na rynki takie jak Francja czy Portugalia. Jednak wszystko będzie zależało od tego, co się wydarzy w Holandii i Polsce, gdzie zbiory idą pełną parą. Ceny takie jak z zeszłego sezonu nie są spodziewane, ale popyt jest coraz lepszy.

Egipt: Dobre rozmiary i stabilny popyt na cebulę egipską
Sezon na cebulę w Egipcie rozpoczął się wolniej niż zwykle, ponieważ cebula indyjska była jeszcze w sezonie. To spowodowało, że popyt był niski. Jednak po pewnym czasie popyt wzrósł i ustabilizował się w porównaniu do egipskiej podaży.

Rozmiary cebuli egipskiej były według eksporterów „naprawdę dobre”, przy czym większość cebuli miała rozmiar powyżej 60 mm. Ceny były zbliżone do poprzedniego sezonu, ale wzrosły w ciągu ostatniego miesiąca. Ważnymi rynkami eksportowymi cebuli egipskiej są Kanada, Europa i Azja Południowo-Wschodnia, a w tym roku celem jest Bangladesz.

RPA: Silny popyt i niższe wolumeny podnoszą ceny cebuli w RPA
Handlarz cebulą na rynku miejskim w Johannesburgu twierdzi, że cena cebuli wzrosła o 5 randów (0,29 euro)/10 kg worek w środę rano w wyniku dużego popytu i niższych wolumenów; średnia cena w Johannesburgu wynosi obecnie 3,89 randów (0,22 euro) za kg dla najpopularniejszej kategorii toreb 10 kg.

W Koue Bokkeveld (Przylądek Zachodni) większość producentów cebuli zakończyła pakowanie (ci dostarczający do supermarketów pakują nieco dłużej), podczas gdy producenci cebuli z Limpopo i Northwest są teraz na rynku z cebulą zimową.

Ceny cebuli znajdowały się pod presją w ciągu ostatnich kilku miesięcy ze względu na duże ilości (na północy zasadzono więcej hektarów) oraz problemy z jakością z powodu chłodniejszego i wilgotniejszego lata na północy, co wpłynęło na proces dojrzewania i suszenia.

W ciągu najbliższych 2–3 tygodni w regionie Koue Bokkeveld, o szacowanej powierzchni 3000 ha, rozpoczną się nowe sadzenia cebuli. Aktualne opady zimowe będą miały decydujące znaczenie dla następnej uprawy. Lockdown stymuluje domowe gotowanie i używanie cebuli.

Chiny: Chiński rynek cebuli utrudniony przez problemy logistyczne pomimo silnego popytu krajowego
Cena obranej cebuli na rynku chińskim wynosi obecnie około 600 USD za tonę. To o prawie 200 USD za tonę więcej niż o tej porze roku ubiegłego. Istnieją trzy powody wysokiej ceny cebuli. Po pierwsze, w tym roku zmniejszyła się ogólna powierzchnia przeznaczona pod uprawę cebuli. Dodatkowo zwiększył się popyt na rynku krajowym oraz wzrósł udział sprzedaży krajowej. Po drugie, jakość cebuli w tym sezonie jest poniżej normy. Procent cebuli nadających się na eksport jest niższy niż zwykle. To jeszcze bardziej podnosi cenę cebuli najwyższej jakości. Po trzecie, cebula jest nie tylko droga, a koszty wysyłki ogromne, ale niedawna aprecjacja chińskiego juana jeszcze bardziej osłabiła zainteresowanie zagranicznych nabywców chińską cebulą. Wszystkie te czynniki współpracują ze sobą, tworząc trudny rynek dla chińskiej cebuli. Nie ma prawie żadnego popytu z rynków zagranicznych, a wielkość zamówień jest niewielka.

Cena eksportowa dla #35-50 to 550 USD za tonę. To więcej niż w tym czasie w zeszłym roku. Cebule, których wygląd nie jest idealny, są często przetwarzane na pokrojoną w kostkę, mrożoną cebulę. Wahania na rynku pokrojonej w kostkę, mrożonej cebuli są niewielkie, ponieważ okres przydatności do spożycia tego produktu jest bardzo długi. Niektórzy importerzy, którzy kupują dla restauracji, niedawno przeszli na mrożoną cebulę, ponieważ świeża cebula jest zbyt droga.

Koszt wysyłki na trasie między Qingdao a Europą wynosi obecnie około 8500-9000 USD za kontener. Istnieje poważny problem z opóźnieniami w porcie. Szybkość dostaw spadła, ponieważ w portach brakuje siły roboczej. Zaległości w portach prowadzą do opóźnień, w niektórych przypadkach produkty docierają 10-15 dni później niż planowano.

Ameryka Północna: Rynki cebuli utrzymają się na wyższym poziomie do czasu pojawienia się nowych regionów uprawy
Większa krajowa produkcja cebuli jest tuż za rogiem. Obecnie głównym źródłem cebuli są Kalifornia i Nowy Meksyk. „Kalifornia wciąż jest w środku zbiorów i ma nadal zapasy cebuli. Będą dobrze sobie radzić do jesieni” – mówi dystrybutor z Colorado.

Następnie, za około dwa tygodnie, swoje sezony handlowe zaczną Waszyngton, Idaho, Oregon, Kanada i Nowy Jork. „Jesteśmy prawie na początku całej masy dostępnej cebuli”, kontynuuje.

Nie wiadomo, w jaki sposób niedawna fala upałów na zachodnim wybrzeżu wpłynęła, jeśli w ogóle, na uprawy cebuli w Waszyngtonie, Idaho i Oregonie. „Oczekują, że będzie to miało wpływ na plony. Ale w tym momencie nikt nie wie, jaki będzie efekt. Mimo że zbiory zaczną tu spadać za kilka tygodni, ich lwia część tak naprawdę nie spadnie do września. Tak więc chodzi o kalibry, ale może również dojść do utraty plonów.”

Jeśli chodzi o popyt, wydaje się on nieco niespójny. „W tym roku jest lepiej niż w zeszłym roku, ponieważ w większości miejsc COVID-19 jest poza zasięgiem wzroku. Branża gastronomiczna powraca, ale nie w 100 procentach z powodu wyzwań związanych z zatrudnieniem. A handel detaliczny jest tak silny, jak zawsze – kontynuuje dystrybutor.

Mówią, że niespójność wydaje się utrzymywać z miesiąca na miesiąc. „Czerwiec był jednym z najwolniejszych czerwców, jakie pamiętam. Maj był bardzo pracowity, a lipiec był bardzo pracowity. Robię to od dłuższego czasu i rynek zawsze miał w tym okresie całkiem niezły przepływ. A teraz, kiedy jest zajęty, jest naprawdę zajęty, a kiedy jest wolny, jest naprawdę wolny. Nikt nie może położyć kontrolować tych przypływów i odpływów.

Jeśli chodzi o ceny, zapasy białej cebuli są mniejsze. „W większości przypadków mamy rynek FOB o wartości 20 USD i jest to silny rynek dla tej cebuli. Czerwona cebula jedzie na tym samym wózku z wyższą ceną FOB 12 USD za 25 funtów. A żółta jest przeciętnym rynkiem przez cały rok. W ciągu ostatnich dwóch tygodni naprawdę rósł rynek czerwonej i białej.” Uważa się, że te ceny i ruch prawdopodobnie utrzymają się do końca lipca, po czym nowsze, rozwijające się regiony przyjdą z produktem, który nieco złagodzi ceny.

Tymczasem, jak wielu hodowców i spedytorów doświadcza w całym kraju, frustracja jest również związana z dostępnością ciężarówek do przewożenia cebuli. „Kiedy Kanada, Nowy Jork, Waszyngton, Idaho i Oregon są gotowe, by za dwa tygodnie zaistnieć na rynku z dużym wolumenem, zmienia to nawyki zakupowe ludzi. Za dwa tygodnie będzie wiele opcji”, podsumowują.

Oceania: Cebula jest czwartym najważniejszym towarem eksportowym Nowej Zelandii
Według najnowszych danych cebula była jedną z dominujących upraw eksportowych Nowej Zelandii w 2020 roku, pomimo niewielkiego spadku wartości z poprzedniego roku. W 2019 r. wartość eksportu wyniosła 170,3 mln NZ, a w 2020 r. spadła do 147,6 mln USD. Jednak wartość ta jest nadal znacznie wyższa w porównaniu z tą sprzed lat pięciu, która wzrosła z 81,5 mln USD w 2015 r. Był to czwarty co do wielkości towar eksportowy , za kiwi, winem i jabłkami. Europa, Wielka Brytania i Azja były głównymi kierunkami cebuli nowozelandzkiej w zeszłym roku. Raport wykazał również, że w całym kraju było 85 plantatorów, produkujących 235 175 ton, a krajowa sprzedaż warzyw wyniosła 23,4 mln USD.

Tymczasem w Australii tempo wzrostu sprzedaży detalicznej cebuli wyniosło o 8,5 procent pod względem wartości za sezon kończący się w marcu 2021 r., co było powyżej kategorii warzyw jako całości na poziomie 8,1 procent. Wzrost sprzedaży wolumenowej był również wyższy o 5,3 procent dla cebuli i 4,7 procent dla kategorii warzyw. Średnia cena wzrosła z 25,09 USD do 27,13 USD.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE