Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Globalny rynek granatów

Wraz z rozpoczęciem sezonu granatów na półkuli północnej kraje takie jak Holandia i Wielka Brytania powitają nowe zbiory pochodzące z Egiptu, Izraela i Hiszpanii, a Ameryka Północna spodziewa się dobrych zbiorów w Kalifornii. W RPA dobre warunki wzrostu dobrze wróżą na nadchodzący sezon. Tylko Chiny mają obawy związane z sezonem, ponieważ stoją w obliczu spadku cen, jako że niektórzy nadgorliwi hodowcy zbyt wcześnie zbierają plony.

 

Holandia: zagraniczne granaty ustępują miejsca nowym przybyszom
Obecnie stare granaty ze zbiorów z Peru i Chile ustępują miejsca na europejskim rynku nowo przybyłym owocom z Egiptu, Izraela i Hiszpanii. „Tradycyjnie, tygodnie 30-34 zawsze gwarantowały dobrą sprzedaż, ponieważ istniała luka między sezonami. Jednak w tym roku Egipt, Hiszpania i Izrael są bardzo wcześnie, więc ceny pozostają na podobnym poziomie. Nawiasem mówiąc, ceny są nadal rozsądne, ale można zauważyć, że rynek jest nadal nieco powściągliwy w oczekiwaniu na wielką falę, która ma nadejść” – mówi holenderski importer.

Teraz naprawdę wkraczamy w sezon przejściowy z wczesnymi odmianami. Każda odmiana ma swój własny smak oraz kolor wewnętrzny i zewnętrzny, więc musisz uważać na to, co kupujesz”, twierdzi importer. Po stronie sprzedaży nie jest zaniepokojony. „Zapotrzebowanie na granaty wciąż wykazuje tendencję wzrostową. Dotyczy to zarówno całych granatów, jak i oczek. Przemysł przetwórczy stał się ważnym nabywcą. Covid tylko zwiększył zapotrzebowanie na zdrową żywność. Obecnie wszyscy nasi klienci oferują granaty, co kilka lat temu wyglądało zupełnie inaczej.”

 

Wielka Brytania: granaty w nowym sezonie pojawiają się na rynku brytyjskim
Niedawno zaczęły przybywać granaty z nowego sezonu zarówno z Egiptu, jak i Hiszpanii. Popyt w Wielkiej Brytanii był rozsądny, ponieważ w przypadku wszystkich nowych produktów sezonowych, około tydzień temu ceny na rynkach londyńskich wynosiły około 8 funtów za 3 kg karton z 7 do 12 owocami, ale nieznacznie spadł, ponieważ więcej owoców jest teraz dostępnych po około 6,50-7,00 funtów.

Hiszpania wysyła również mniejsze owoce w 9-kilogramowym kartonie zbiorczym o wartości około 12-14 funtów.

Hodowcy opracowują również nowe odmiany, na przykład odmianę BIGFUL z północno-wschodniej Hiszpanii, która plonuje później w sezonie około października, a jej cechą charakterystyczną jest pełny czerwony kolor skórki, większe rozmiary, ze słodkim sokiem i rubinowymi oczkami.

Każdego roku rośnie zainteresowanie pakowanymi oczkami dla sektora gastronomicznego i przekąskowego, ponieważ coraz więcej krajów przetwarza owoce u źródła, co również pomogło w rozwoju rynku soku z granatów, który staje się coraz bardziej popularny ze względu na istotne korzyści zdrowotne.

 

Hiszpania: Wcześniejsze rozpoczęcie zbiorów i wyższe plony hiszpańskich granatów
W tym tygodniu Hiszpania zaczęła od pierwszych wczesnych odmian granatu Acco i Smith. Zbiory zaczynają się nieco wcześniej niż zwykle, a plony są wyższe niż w ubiegłym roku, co w tym sezonie przyniesie większą produkcję. Popyt jest w tej chwili wysoki, ponieważ rynki są raczej puste. Pierwsze hiszpańskie granaty Acco są sprzedawane na rynku niemieckim za około 2 euro za kilogram. Chociaż granaty z Indii wciąż są dostępne, są one droższe ze względu na wysokie koszty logistyczne, ze średnią ceną od 2,80 do 3 euro za kilogram.

 

Egipt: Wielkie nadzieje na dobre wyniki odmiany Wonderful
Sezon granatów egipskich rozpoczął się na początku miesiąca. Odmiana Wonderful nie była dostępna na początku sezonu, co oznaczało, że popyt nie był jeszcze bardzo wysoki. Oczekuje się, że zamówienia nadejdą po rozpoczęciu sezonu Wonderful. Egipscy hodowcy będą musieli konkurować z indyjskim granatem, a także z pakistańską produkcją, ale egipscy hodowcy są pewni, że ich produkty będą najlepsze dzięki jakości i popularności odmiany Wonderful.

RPA: Pozytywne perspektywy dla południowoafrykańskiego sezonu granatów
Południowoafrykańscy plantatorzy granatów zakończyli przycinanie, a niektóre sady w cieplejszych obszarach zaczynają wychodzić ze stanu uśpienia, ale poza tym niewiele się dzieje poza planowaniem na nadchodzący sezon. Zbiory zaczynają się w marcu.

Jest za wcześnie, aby powiedzieć, jak będą wyglądały nadchodzące zbiory, ale mamy nadzieję, że mokra i mroźna zima, której doświadczyliśmy, dobrze wróży”, mówi plantator granatów z Western Cape.

W tej chwili importowane są granaty, głównie koszerne granaty z Izraela na Rosz Haszana po bardzo wysokich cenach. Kiedyś importowali pojemniki pełne granatów poza sezonem w RPA, ale stało się to zbyt drogie, mówi jeden sprzedawca, a inny potwierdza, że ​​ich import pozostał stabilny.

Lokalni przetwórcy przechowują oczka wyprodukowane z krajowych granatów tak długo, jak to możliwe, a w razie potrzeby są one uzupełniane klasycznie importem z Izraela. Południowoafrykański przemysł granatów wykazał silny wzrost w ciągu ostatniej dekady.

 

Chiny: ceny eksportowe chińskich granatów mogą znacznie spaść
Huili to główny region produkcji granatów w Chinach. Granat z miękkimh nasionami Huili Tunisia wchodzi na rynek na początku tego miesiąca.

Na rynku krajowym cena była stosunkowo wysoka na początku zbiorów. Niektórzy rolnicy zbierają owoce, gdy ich dojrzałość jest niewystarczająca, aby zdobyć wysoką cenę. Jednak akceptacja rynku dla tych owoców nie jest dobra, zakłucenia sprzedaży tym spowodowane są poważne, a ceny spadają. Niektórzy hodowcy są bardziej chętni do zbierania owoców, gdy widzą spadek cen. Sytuacja ta utworzyła błędne koło, a obecne ceny u rolnika i ceny rynkowe nadal spadają. Obecnie cena producenta standardowych towarów wynosi około 3 juany/500 gram, czyli prawie tyle samo, co cena rynkowa. Rolnicy i handlarze owocami w większości są na stratach.

W ciągu najbliższych kilku tygodni kolejne produkty wejdą w okres dojrzewania. Słodycz, jakość itp. ulegną znacznej poprawie. Oczekuje się, że sytuacja rynkowa i szybkość dostaw ulegną także poprawie.

Azja Południowo-Wschodnia jest głównym obszarem eksportu chińskich granatów. W porównaniu z produktami z Turcji i Egiptu chińskie granaty mają przewagę ekonomiczną. Granat w tym sezonie jest obfity, a cena pochodzenia jest niższa, co czyni go bardziej atrakcyjnym dla zagranicznych importerów. Branża spodziewa się, że cena eksportowa granatów miękkoziarnistych w tym sezonie będzie 2-3 razy niższa niż w latach poprzednich.

 

Ameryka Północna: Plantatorzy i spedytorzy przewidują duży popyt na granaty krajowe
Po zakończeniu importu granatów z Chile i Argentyny, hodowcy przygotowują się do rozpoczęcia sezonu krajowego.

Firma zajmująca się uprawą i sprzedażą granatów rozpoczyna w pierwszym tygodniu września swoje wczesne odmiany owoców. „To nasze zastrzeżone odmiany – Emek i Aco, a to są nasze izraelskie odmiany. W przeszłości detaliści nie mieli dostępu do tych wczesnych odmian. Widzimy na nie duży popyt i dlatego wprowadzamy te nasadzenia do produkcji w ciągu najbliższych pięciu lat.”

Emek i Aco nie są tak duże, jak lepiej znana odmiana granatów Wonderful – osiągną szczyt w rozmiarze 30s. Jednak ich wolumeny rosną. „Ogólnie zbiory są podobne do zeszłorocznych, ponieważ są to plony średniej wielkości. Nasza odmiana Wonderful wystartuje w pierwszym tygodniu października, ale wczesne odmiany mają znacznie większe plony ze względu na rosnący areał.” Odmiana Wonderful osiąga szczyt w rozmiarze 22s, który jest preferowanym przez konsumentów rozmiarem premium.

 

Ich ekologiczny program również rozpoczyna się jesienią - organiczna odmiana Wonderful, która obejmuje całe organiczne granaty, a także organiczne oczka – tu zbiór rozpoczyna się w pierwszym tygodniu października.

Jeśli chodzi o regiony uprawy, granaty uprawia się w dolinie San Joaquin w Kalifornii – od Bakersfield po Maderę. I chociaż Kalifornia zmierzyła się z trudnym okresem wegetacyjnym z suszą i późniejszymi ograniczeniami dotyczącymi wody, a także falami upałów, charakter uprawy tych owoców ma niewielką przewagę. „Wschodnia część doliny jest bliżej gór, więc jest więcej wody podziemnej i łatwiej ją pompować. Większość granatów uprawia się po zachodniej stronie, gdzie woda jest znacznie większym wyzwaniem” – mówi dostawca. „Ale granaty nie zużywają dużo wody w porównaniu z innymi uprawami drzew, takimi jak migdały. To nam pomaga. Generalnie jednak martwimy się o wodę. Od ośmiu do dziewięciu lat mieliśmy suszę i wtedy też się martwiliśmy. Ale teraz jest o wiele gorzej.” Upał spowolnił również zewnętrzne zabarwienie owoców.

 

Ale te zbiory spotkają się z silnym popytem, ​​który nadal rośnie. „Z roku na rok popyt staje się coraz lepszy. Myślę, że jest to połączenie różnych rzeczy – aspektów zdrowotnych granatów, ale także zmieniająca się demografia pomogła granatom.” Zauważa, że chociaż owoc był kiedyś najbardziej atrakcyjny dla populacji etnicznych, które go znały, to się zmienia. „Mniej niż połowa populacji znała granaty, więc potencjał popytu jest ogromny. W ogóle nie widzę, żeby popyt się zmniejszał” – mówili.

 

Wszystko to oznacza, że ​​ceny owoców w tym sezonie nieznacznie wzrosną – o około pięć procent. „Przypisałbym to wydatkom związanym z pracą. W rzeczywistości wszystkie nasze wydatki wzrosły.”

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE