Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Globalny rynek gruszek

Zimne okresy wiosenne spowodowały spustoszenie w niektórych europejskich krajach produkujących gruszki - straty sięgają 90 procent w przypadku niektórych odmian włoskich, a w Holandii i Niemczech spodziewane są mniejsze ilości owoców, które również ucierpiały. Oczekuje się, że doprowadzi to do znacznie wyższych niż przeciętne cen, przy czym na rynku niemieckim spodziewany jest wzrost cen nawet o 50 proc. Inne rynki, takie jak Australia i Ameryka Północna nie ucierpiały tak bardzo z powodu warunków klimatycznych i spodziewają się bardziej pozytywnego sezonu, w Australii odnotowują wzrost konsumpcji, a w Ameryce Północnej wzrost zakupów gruszek ekologicznych.

Holandia: Gruszki znacznie grubsze niż w ubiegłym roku
Zbiory gruszek w Holandii są w pełnym rozkwicie. Holenderscy producenci gruszek są pozytywnie nastawieni do sezonu. Nie tylko zbiory gruszek są mniejsze niż w ubiegłym roku, ale także z powodu spektakularnie niskich zbiorów gruszek we Francji i Włoszech, na rynku spodziewane są dobre okazje.

"Większość gruszek w Holandii została już zebrana, poza kilkoma późnymi odmianami. W tym roku owoce są o wiele grubsze niż w ubiegłym roku. Podczas gdy w zeszłym roku mieliśmy dużą liczbę gruszek poniżej rozmiaru 60 mm, w tym roku ciężko pracujemy, aby duża liczba gruszek 70 mm+ trafiła do odpowiednich kanałów" - mówi jeden z handlowców.

"Rozmiar zapewnił, że pomimo niskiej liczby jednostek, zebrano sporo kilogramów, mimo że jest to nadal znacznie mniej niż w ubiegłym roku w większości obszarów upraw. Jakość gruszek jest fantastyczna, dobra jędrność i super smak. Pod względem wizualnym istnieją pewne wyzwania ze względu na zimny okres kwitnienia i zawiązywania owoców. Gruszki odmiany Konferencja są wyraźnie bardziej brązowe, a skórka gruszek odmiany Lucas nie jest tak gładka jak w poprzednich latach. W chwili obecnej eksport już się rozpoczął, wolumeny są jeszcze ograniczone ze względu na lokalną produkcję. Spodziewamy się, że eksport będzie systematycznie wzrastał w nadchodzących tygodniach, przyczyniając się do właściwego ustalenia cen."

WAPA prognozowała tegoroczne zbiory gruszek odmiany Konferencja na poziomie 805 tys. ton i według plantatorów wydaje się to dość bliskie prawdy. Jakość holenderskich gruszek wygląda pozytywnie, a wielkość jest również dobra. Według holenderskich producentów klienci będą musieli przyzwyczaić się do poziomu cen, który jest wyższy niż w poprzednich latach. Trudno jest przewidzieć jakie będą tego konsekwencje dla eksportu.

Niemcy: Ceny między 30-50 procent wyższe niż w zeszłym roku 
Dyrektor zarządzający z dużej firmy w północnych Niemczech powiedział, że sprzedaż gruszek odbywa się w całym kraju w równych częściach w handlu detalicznym i w handlu specjalistyczną żywnością naturalną. Wielkość zbiorów w tym roku jest o około 25 procent niższa niż w roku poprzednim. Odpowiada to plonowi 25 000 ton dla jabłek i gruszek, z czego na gruszki przypada w sumie 350-400 ton, jednak główny udział mają jabłka. Odmiany Alexander Lucas i Konferencja zajmują około 60, jeśli nie 70 procent zbiorów. Cała reszta jest podzielona między odmiany Xenia i Novembra. Poza tym w ofercie znajdują się również odmiany z północnego regionu Niemiec, np. Köstliche von Charneux oraz Clapps Liebling.

Popyt na ekologiczne gruszki dość dobrze wzrósł, ale nie można jeszcze podać dokładnych danych: "Zauważyliśmy, że wielu klientów z handlu detalicznego i dyskontów ma obecnie w ofercie gruszki ekologiczne, ale nie na stałe. Dlatego też trudno jest powiedzieć coś ogólnie na temat tempa wzrostu. Czy będzie to stała sprzedaż, będzie można powiedzieć dopiero po kilku latach" - mówią.  

Obecnie gospodarstwo jest jeszcze w początkowej fazie wprowadzania gruszek na rynek. "Ogólnie rzecz biorąc, jesteśmy najnowszym obszarem w Niemczech, jeśli chodzi o rozwój wegetacji. Jednak już teraz można stwierdzić, że ilość zarówno ekologicznych jak i konwencjonalnych gruszek będzie znacznie niższa niż w ostatnich latach. Czysto pod względem wielkości zbiorów będzie to sezon o bardzo wysokich cenach. W stosunku do ubiegłego roku nasze ceny sprzedaży są o 30-50 procent wyższe."

Włochy: Najgorszy sezon gruszkowy w historii
Włoski przemysł gruszkowy zapamięta rok 2021 jako wyjątkowo zły. Produkcja na północy kraju została prawie całkowicie zabita przez przymrozki na wiosnę. Jeden z graczy z północnych Włoch mówi, że zbiory gruszek w Abate spadły o 90 procent: obszary produkcyjne w Emilia Romagna i Veneto zostały najbardziej dotknięte niskimi temperaturami w kwietniu.

Sytuacja gruszek letnich, w porównaniu do jesiennych, była nieco lepsza pod względem ilościowym, a większość produktu została już sprzedana.

W przypadku gruszek Abate Fetel ceny detaliczne gwałtownie wzrosły, przekraczając nawet 4 euro za kilogram. Według innego gracza, nikomu to nie pomaga, ponieważ producenci i tak nie zarobią wystarczająco dużo, ponieważ konsumenci wybierają inne opcje. Z powodu braku produktu, w kraju obserwuje się import gruszek na niespotykaną dotąd skalę, zwłaszcza z Hiszpanii.

W ubiegłym roku, podczas kampanii 2020/2021, Włochy wyeksportowały 112 000 ton gruszek, co stanowi wzrost o 55 procent po niskich ilościach z poprzedniego sezonu, ale na skromnym poziomie, jeśli porównać z trzyletnim okresem 2016/2019 (-23 procent) i daleko od średniej z poprzednich lat, kiedy często osiągano 150 000 ton.

Pod względem wartości, całkowity eksport sięgnął 140 milionów euro, z pozytywną zmianą (+31 procent) w porównaniu z sezonem 2019/2020, ale ze średnią roczną ceną, która spadła o szesnaście punktów procentowych w stosunku do poprzedniego sezonu, utrzymując pozycję powyżej poziomów z niedawnej przeszłości.

Kraje UE stanowią 90 procent wszystkich miejsc przeznaczenia eksportu włoskich gruszek, z 80 procent wolumenem skoncentrowanym na kilku rynkach: Niemcy są głównym rynkiem zbytu (45 procent całości w ostatniej kampanii), a następnie Francja – 15 procent, Austria 9 procent, Rumunia 5 procent i Wielka Brytania – 3 procent, Węgry, Szwajcaria i Słowenia po 2 procent.

Częstotliwość zakupu gruszek przez włoskie rodziny wynosi średnio 7,5 raza w roku: jest to częstotliwość niższa, wśród głównych rodzajów owoców, od poziomu osiąganego przez jabłka (12,1), pomarańcze (10,2) i cytryny (8,1). Średni zakup gruszek wynosi 1,1 kg i jest raczej stabilny w porównaniu z niedawną przeszłością.

Chociaż można sobie wyobrazić gruszki jako kategorię kupowaną przez wszystkie rodziny, liczba faktycznie osiągnięta w ostatnim roku jest równa 15.244.000 rodzin, czyli 58 procent wszystkich włoskich rodzin. Zatem gruszki z pewnością wykazują pozytywną dynamikę, ale także charakteryzują się zauważalnym potencjałem, biorąc pod uwagę, że 42 procent gospodarstw domowych nie kupuje gruszek w ciągu roku.

Turcja: Niskie wolumeny i wysokie ceny
Wolumen jest niższy niż w zeszłym roku, ponieważ w okresie kwitnienia były wysokie temperatury. W związku z tym rozmiary są mniejsze, natomiast jakość jest nadal dobra. Pomimo deprecjacji tureckiej liry, oczekuje się, że ceny będą wyższe w porównaniu do zeszłego roku z powodu niższych wolumenów. W odniesieniu do plantacji, mimo że ogólny areał upraw nie zmienił się, zmieniły się odmiany uprawiane na tych areałach; nastąpiło przesunięcie z gruszki Santa Maria w kierunku gruszki Deveci, podczas gdy wcześniej istniał zrównoważony podział między dwiema odmianami. Federacja Rosyjska i region Bałkanów są głównymi rynkami eksportowymi dla tureckich gruszek, podczas gdy Bliski Wschód jest również rozwijającym się rynkiem.

Ameryka Północna: Ekologiczne gruszki na fali wznoszącej
"W tym roku mieliśmy wielkie zbiory gruszek Bartlett. Wielkość jest mniej więcej taka sama jak w ubiegłym roku, z niewielkimi zmianami w zależności od odmiany i terminu zbioru" - mówi jeden z producentów i spedytorów. "Szacowana wielkość zbiorów wygląda bardzo podobnie do zeszłorocznej".

Znaczne ilości gruszek pochodzą z północno-zachodniego Pacyfiku, a producent i spedytor zauważa, że jego dostawy są w około 35 procentach organiczne. "Nasze zbiory zaczynają się od wcześniejszych odmian, takich jak Bartlett i Bosc w dolnych obszarach doliny w pobliżu naszej siedziby w Yakima, WA, a kończą się na późniejszych odmianach i w naszych bardziej północnych sadach w pobliżu granicy kanadyjskiej" - mówi plantator spedytor.

W tej chwili w sezonie są gruszki Bartlett, Bosc i Red, a Anjou jest tuż za nimi. "Kampania naszych gruszek Anjou jest właśnie budowa, zarówno zielonych i czerwonych," mówią. "Nadal mamy stabilne dostawy gruszek azjatyckich, które w ciągu ostatnich kilku lat awansowały na 4. miejsce wśród gruszek (Nielsen)".

Jeśli chodzi o popyt, to pochodzi on z całych Stanów Zjednoczonych, Kanady i Meksyku, ale Ameryka Południowa i Środkowa, Bliski Wschód i Indie to silne, rozwijające się rynki.

Według danych Nielsena z ostatnich czterech tygodni kończących się 9/11, ceny gruszek wzrosły o cztery procent, podczas gdy wolumen pozostał płaski z minimalną różnicą na poziomie 0,1 procent, a średnia cena detaliczna wzrosła o cztery procent do 1,79 USD.

Jeśli chodzi o odmiany, sprzedaż gruszek Bartlett wzrosła o pięć procent w dolarach i jeden procent w wolumenie, a średnia cena detaliczna wzrosła o pięć procent do 1,67 USD za funt. Gruszki Bosc uplasowały się na następnej pozycji i zepchnęły Anjou w dół, biorąc pod uwagę, że północno-zachodni Pacyfik porządkował swoje magazyny Anjou. Gruszki Bosc wzrosły o 11 procent w dolarach i o osiem procent w wolumenie, a cena detaliczna wzrosła o trzy procent do 2,08 dolarów.

Organiczne gruszki są oczywiście również notowane. Według Nielsena, ceny gruszek organicznych wzrosły o 16 procent w ujęciu rok do roku, przy czym wolumen wzrósł o dwa procent, a średnia cena detaliczna wzrosła o 14 procent do 2,28 USD za funt. Udział gruszek ekologicznych w sprzedaży wzrósł również o 8 procent, po tym jak latem ubiegłego roku odnotowano spadek.

Jeśli chodzi o sprzedaż w opakowaniach, udział takich gruszek pozostał na niskim poziomie 18 procent w ujęciu pieniężnym, w przeciwieństwie do średniej obserwowanej w szczytowym okresie pandemii. Jednak udział gruszek w opakowaniach wzrósł o 47 procent w ujęciu pieniężnym, a wolumen o 46 procent w stosunku do roku poprzedniego, co wskazuje na wzrost udziału wolumenu w nadchodzących miesiącach.

Australia: Sprzedaż gruszek znacząco wzrasta w Australii
Najnowsze dane pokazują, że w roku kończącym się w maju 2021 sezonie sprzedaż australijskich gruszek szybko rosła - o 9,2 procent w przeliczeniu na dolary i o 5,2 procent w przeliczeniu na wolumen/kilogramy. Odsetek kupujących gospodarstw domowych pozostał na niezmienionym poziomie, natomiast średnie wydatki w dolarach wzrosły z 19,31 do 20,89 dolarów, a także wzrosły pod względem średniej masy zakupionego towaru, na kilogram.

Dane wykazały również, że w ujęciu pieniężnym 68,1 procent wszystkich sprzedaży gruszek zostało dokonanych za pośrednictwem głównych supermarketów (Coles, Woolworths i Aldi). Z perspektywy produkcji, według najnowszych statystyk Hort Innovation, nastąpił niewielki wzrost ilości gruszek. Wynika z nich, że w roku kończącym się w czerwcu 2020 sezonie wyprodukowano 118 545 ton (wzrost o cztery procent), a wartość wzrosła o 13 procent do 130 milionów dolarów. Wielkość eksportu wzrosła o 6 procent do 9.732 ton, ale wartość spadła nieznacznie o jeden procent do 16,1 mln dolarów. Większość eksportu trafiła do Nowej Zelandii, podczas gdy w tym samym czasie nie odnotowano importu świeżych gruszek do Australii.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE