Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Globalny rynek ogórków

Globalna produkcja ogórków, która w wielu krajach w dużym stopniu opiera się na uprawie z wykorzystaniem dodatkowego ciepła i światła, ucierpiała z powodu wzrostu cen energii na całym świecie. Niektóre kraje produkujące ogórki, w tym Holandia i Francja, ograniczyły stosowanie tych metod, aby produkcja była nadal opłacalna. Pomimo tych obaw ogórki pozostają popularnym produktem, zwłaszcza w okresie letnim. We Włoszech w ciągu ostatniego roku 41,1 procent gospodarstw domowych kupiło to warzywo.

Holandia i Belgia: Ceny energii powodują niepewność wśród producentów ogórków
Po ciemnym styczniu i burzliwym weekendzie, producenci ogórków w Holandii i Belgii przygotowują się na kilka słonecznych dni w ostatni weekend lutego, które dobrze wpłyną na uprawy.

W tym sezonie nie przewiduje się dużego wzrostu upraw. Różne spółdzielnie poinformowały nawet o niewielkim zmniejszeniu areału. Są jednak plantatorzy, którzy zamienili uprawy pomidorów na uprawy ogórków.

Ostatnio coraz więcej producentów rozpoczęło produkcję z tradycyjną uprawą. W związku z tym ilość upraw rośnie. Oczekuje się jednak, że będą one rosły wolniej niż zwykle. Pierwszy szczyt produkcji przypadłby na połowę marca, czyli kilka tygodni później niż tradycyjnie, ponieważ wielu producentów zasadziło rośliny później z powodu kryzysu energetycznego.

Różne są opinie na temat wpływu kryzysu energetycznego na zbiory ozimin. W Belgii w tym roku zmniejszyła się liczba plantatorów uprawiających rośliny pod osłonami. W Holandii powierzchnia upraw ozimych była podobna do tej z poprzedniego sezonu zimowego. Jednak produkcja była niższa z powodu bardziej oszczędnego zużycia energii. Nie wiadomo, jak potoczą się losy uprawy ozimej w przyszłym sezonie zimowym. Na razie ceny energii pozostają bardzo wysokie, co utrudnia, a nawet uniemożliwia opłacalną uprawę.

W ostatnim okresie ceny były przejściowo wyższe ze względu na niższe ilości. W 7. tygodniu średnia cena na aukcjach w ramach Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperatie (Federacja Belgijskich Spółdzielni Ogrodniczych) zbliżyła się do średniej z pięciu lat.

Ze względu na duże przesunięcia w terminach i harmonogramach sadzenia, w tym roku w Holandii i Belgii można spodziewać się szczytów i spadków produkcji w innych okresach. W ubiegłym roku pojawił się także nowy wirus ogórka - CABYV (Cucurbit Aphid-Borne Yellow virus). To również może mieć wpływ na produkcję.

Niemcy: Wzrost importu ogórków holenderskich i belgijskich na rynku niemieckim
Stopniowo wzrastała obecność importu z Belgii, a przede wszystkim z Holandii. W rezultacie dominacja importu z Hiszpanii powoli się zmniejszała. W konsekwencji wzrosła konkurencja, a ceny spadły, co doprowadziło do wzrostu popytu na rynku lokalnym. Z kolei w Monachium notowania utrzymały się na dobrym poziomie dzięki dużemu zainteresowaniu, gdyż zarówno główny dostawca, Hiszpania, jak i producenci z Beneluksu dostarczali towar w ograniczonym zakresie. Zbiory z Hiszpanii były często zarezerwowane dla kontraktów detalicznych w Bawarii, a produkty z regionu Beneluksu były ograniczone ze względu na wciąż wysokie koszty energii w uprawach szklarniowych. Hiszpańskie i tureckie mini ogórki dominowały nad podażą holenderską. W Berlinie podaż była niewielka i dlatego odnotowano niewielki skok cenowy, natomiast Frankfurt oferował holenderskie produkty w atrakcyjnych cenach w kartonach 4 kg.

W Austrii sezon krajowy rozpoczął się w tym tygodniu od pierwszych tegorocznych zbiorów. Ze względu na wzrost cen gazu i opakowań, producenci liczą na łączny wzrost cen o około 10-15%. W ubiegłym sezonie popyt na regionalne ogórki był ogólnie bardzo wysoki.

Francja: Wysokie koszty produkcji powodują wzrost cen francuskich ogórków
Sezon ogórków we Francji właśnie się rozpoczął. Jeśli chodzi o produkcję, jakość jest dobra i wydaje się, że nie ma problemów z chorobami czy szkodnikami. Największym pytaniem będzie, jak w tym roku będzie wyglądała komercjalizacja. W rzeczywistości wszystkie ceny idą w górę (gaz, opakowania, nawozy itp.), co wpływa na cenę ogórków. Cały sezon będzie zależał od początku tego sezonu. Jeśli supermarkety nie otworzą w pełni linii francuskich i jeśli cena będzie zbyt wysoka dla konsumenta, co negatywnie wpłynie na konsumpcję, wielu producentów może zaprzestać uprawy ogórków w tym roku, zamiast tracić pieniądze.

Hiszpania: Melony ustępują miejsca ogórkom w Almerii
Po niewielkim wzroście średniej ceny ogórków z Almerii, jaki odnotowano w zeszłym tygodniu, w tym tygodniu ceny w miejscu pochodzenia znów nieznacznie spadły. Ogórek jesienny wchodzi w ostatnią fazę uprawy przy coraz mniejszej podaży, ustabilizowanym popycie i niewielkiej konkurencji ze strony innych źródeł produkcji. Holenderska kampania ogórkowa rozpocznie się prawie dwa miesiące później niż zwykle, ze względu na opóźnienie tradycyjnych terminów przesadzania, w celu zmniejszenia kosztów produkcji wynikających ze zużycia energii.

Według ekspertów z branży, w następnej kampanii wiosennej w Almerii spodziewane jest znaczne zmniejszenie powierzchni upraw melonów. Najbardziej ucierpią odmiany Galia i Cantaloupe. W przypadku arbuza nastąpi nieznaczny spadek liczby hektarów upraw, zwłaszcza tych zbieranych w kwietniu i pierwszych tygodniach maja, a jego miejsce zajmą ogórki, które, podobnie jak cukinie, mogą zwiększyć swój areał w porównaniu z kampanią wiosenną ubiegłego roku.

Włochy: Konsumpcja ogórków ekologicznych jest marginalna
Według najnowszych danych statystycznych, w 2021 roku ogórki kupiło 10,8 miliona rodzin, co stanowi 41,4 procent włoskich gospodarstw domowych. Ci, którzy kupują w tej kategorii, robią to dość regularnie, z częstotliwością około 6 średnich zakupów rocznie. Koszt pojedynczego zakupu jest ograniczony i wynosi około 1,25 euro przy średniej ilości 850 gramów.

Ogórki ekologiczne odgrywają w tym kraju marginalną rolę: zaledwie 0,3 procent włoskich rodzin kupuje ogórki ekologiczne i choć liczba ta potroiła się w ciągu ostatnich dwóch lat, pozostaje na bardzo niszowym poziomie.

Sezonowość tej kategorii jest bardzo silna: zakupy koncentrują się głównie w miesiącach letnich. Dlatego też sezonowe dostosowanie konsumpcji jest również ważne dla rozwoju tego segmentu.

14 procent włoskich rodzin kupuje ogórki w kanale dyskontowym. Ogórki są również coraz bardziej obecne w kanale zakupów online: z marginalnego poziomu 1,1 procent 2 lata temu do 2,6% penetracji w 2021 roku.

Republika Południowej Afryki: Niskie ceny odpowiadają słabemu popytowi
Rynek ogórków w RPA jest obecnie dość niestabilny, ale popyt jest słaby - mówi jeden z tamtejszych producentów ogórków. Z powodu braku słońca we wczesnej części lata stracono godziny wzrostu ogórków i produkcja spadła - na szczęście, mówi producent ogórków, popyt jest nadal bardzo słaby, a wpływ na niego ma ograniczenie sektora gastronomicznego i restauracyjnego z powodu Covid.

"Rynek jest naprawdę nieprzewidywalny, to wszystko przez deszcz. Mieliśmy wiele problemów" - mówi handlarz ogórków z Gauteng. "Dwa tygodnie temu sprzedawaliśmy po 150 randów [8,75 euro], a teraz sprzedajemy po 75 randów [4,3 euro za 6-kilogramowy karton dużych ogórków]".

Ceny są bardzo zróżnicowane, a podaż nieregularna. Obecnie średnia cena na rynku miejskim w Johannesburgu wynosi prawie 12 randów (0,7 euro) za kilogram.

Od stycznia warunki produkcji poprawiły się wraz z większą liczbą słonecznych dni.

Ameryka Północna: Oczekuje się wyższej produkcji w związku z nagrzewaniem się obszarów uprawy ogórków
Ogólna podaż ogórków gruntowych w Ameryce Północnej jest obecnie niewielka.

 

"Chłodniejsza pogoda w Meksyku w dużej mierze przyczyniła się do tego" - powiedział jeden z producentów-spedytorów. "Miesiąc temu mieliśmy zimną aurę, która spowolniła wzrost i wpłynęła na plony. Ogórki, gdy tylko robi się zimno, po prostu przestają rosnąć. To zdecydowanie zakłóciło dostawy".

Zauważa jednak, że w Meksyku pojawiają się nowe obszary upraw, o lepszej pogodzie. "W Culiacan zrobiło się trochę cieplej, a w Sinaloa, dalej na południe, pogoda jest bardziej sprzyjająca" - mówi.

Oprócz znaczącej produkcji w Meksyku, ogórki uprawiane są także w południowo-wschodnich stanach, takich jak Floryda i Georgia. "Jest też trochę produkcji morskiej. Z Hondurasu produkuje się ogórki, które trafiają na południowy wschód" - mówi.

Jest też produkcja ogórków szklarniowych Long English, która odbywa się głównie w Kanadzie, w takich regionach jak południowe Ontario. W przypadku ogórków szklarniowych Long English dostawy są doskonałe, mówi jeden z producentów-dostawców. "Meksyk nadal produkuje, a Kanadyjczycy rozpoczynają produkcję. Dostawy są bardzo dobre ze wszystkich regionów" - mówi kanadyjski producent-dostawca, dodając, że dostawy są podobne jak w zeszłym roku o tej porze.   Dostawy powinny być duże do czasu, gdy Meksyk zakończy produkcję, czyli do późnej wiosny" - dodają.

Tymczasem popyt na ogórki gruntowe jest duży, a ceny rosną. Producenci i dostawcy zauważają, że zazwyczaj pod koniec zimy ceny nieco rosną. "Zobaczy się to, gdy zacznie się okres przejściowy, ale to był dobry rynek" - mówi. 

Jeśli chodzi o popyt na Long English, to jest on również duży, zwłaszcza z Kanady. "Kanadyjczycy są bardzo podekscytowani lokalną produkcją i zawsze o tej porze roku widzimy bardzo duże zapotrzebowanie" - mówi plantator. "Amerykanie bardzo cenią sobie ogórki Long English. Co roku popyt z tego kraju jest coraz większy, ponieważ odkrywają oni delikatną i pozbawioną wosku skórkę, której nie trzeba obierać."

Rośnie również popyt na ekologiczne ogórki Long English, co z kolei skłania obszary upraw do zwiększania nasadzeń ekologicznych.

W ciągu najbliższych kilku tygodni, w miarę ocieplania się pogody, uprawy ogórków w Meksyku będą się rozrastać. "Zaczniemy obserwować nowe etapy rozwoju i zobaczymy lepsze plony we wszystkich sektorach" - mówi producent i ekspedytor ogórków polowych. "Duży rozmiar ogórka jest lubiany przez gastronomię ze względu na wydajność z jednej sztuki, więc wraz z ociepleniem pogody zaobserwujemy wzrost plonów".

Australia: Większość australijskich ogórków uprawia się w Australii Południowej
W Australii produkcja ogórków jest całoroczna, a szczyt podaży przypada na miesiące letnie. W tym miesiącu opublikowano nowe dane dotyczące australijskich ogórków, zgodnie z którymi w roku kończącym się w czerwcu 2021 r. w Australii wyprodukowano łącznie 89 650 ton ogórków (spadek o 5% w stosunku do roku poprzedniego) i wyceniono na 170,6 mln dolarów, co pozostało na tym samym poziomie co rok wcześniej. Tylko niewielka część całkowitej produkcji jest eksportowana - 69 ton zostało wysłanych za granicę, a ich wartość wyniosła 500 000 dolarów.

Obecnie w Australii uprawiane są trzy główne odmiany: ogórki kontynentalne, które stanowią 57 procent świeżej produkcji, ogórki libańskie, które stanowią 31 procent świeżej produkcji, oraz ogórki małosolne, w tym Qukes, które stanowią 11 procent świeżej produkcji. Największym producentem jest stan Australia Południowa (43 procent), następnie Queensland (35 procent) i Australia Zachodnia (10 procent) - a większość ogórków produkuje się w uprawach pod osłonami lub w zaawansowanych technologicznie szklarniach. Jeśli chodzi o ceny detaliczne, ogórki libańskie są obecnie sprzedawane po 1-2 dolary za sztukę w największych supermarketach, podczas gdy ogórki kontynentalne są droższe - 3-4 dolary za sztukę.

Chiny: Szczytowe ceny ogórków na Święto Wiosny
Chińscy producenci chcieli wykorzystać Święto Wiosny w Chinach na początku lutego, aby wprowadzić na rynek ogórki szklarniowe. Okres ten jest szczytem sezonu produkcji i sprzedaży warzyw. W tym roku cena za kilogram wynosiła ponad 3 juany za kilogram.

Rosnący popyt rynkowy oraz inwestycje na szczeblu państwowym doprowadziły do zwiększenia produkcji ogórków szklarniowych w takich prowincjach jak Hebei i Shandong. Typowe zbiory w chińskich szklarniach słonecznych wynoszą około 400-500 kg na jedno płukanie. Produkcja jest zazwyczaj sprzedawana w lokalnych supermarketach.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE