Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Globalny rynek szparagów

Sezon na szparagi w Europie jest jeszcze w okresie uprawy, ale w niektórych krajach już pojawiają się obawy, czego można się spodziewać w nowym roku. Plantatorzy w Hiszpanii obawiają się, że opady deszczu w okresie zimowym będą niewystarczające, ponieważ było ich tylko mniej niż połowa tego, co jest potrzebne do uprawy szparagów. W Niemczech plantatorzy obawiają się trudności z pozyskaniem sezonowej siły roboczej z Europy Wschodniej. W innych krajach ciągły brak miejsca w transporcie lotniczym utrudnia sezony importowe, zwłaszcza w RPA, która nie produkuje wystarczająco dużo szparagów w kraju, aby zaspokoić popyt. Tymczasem w USA silny popyt na to warzywo zapewnił producentom równie wysokie ceny.

Holandia: "Oprócz zielonych szparagów coraz większym popytem cieszą się również końcówki i białe szparagi z importu".
Grudzień zawsze gwarantuje dobrą sprzedaż szparagów, ale dla holenderskiego importera egzotyki, w tym tygodniu popyt naprawdę wzrósł. "Mamy zaplanowanych sporo promocji, więc w sezon świąteczny wchodzimy z pewnością siebie. Szczególnie końcówki szparagów - górne 15 cm normalnych zielonych szparagów - są bardzo popularne w tym tygodniu."

Uderzające jest również to, że znacznie wzrosła również liczba szparagów transportowanych statkami. Główna część importu szparagów odbywa się jednak nadal drogą lotniczą. "Ale stawki są teraz niebotycznie wysokie. W grudniu dostępnych jest jeszcze mniej frachtów lotniczych niż wcześniej, ponieważ teraz z Peru przylatuje również dużo mango."

Importer otrzymał ostatni produkt na 2021 rok z Meksyku na początku grudnia i jest teraz w pełni w sezonie Peru. "Mamy zwykły pośpiech na Święta, ale sprzedaż importowanych szparagów była dobra przez cały sezon. Oprócz zielonych szparagów, mieliśmy również świetny sezon z białymi szparagami. Rozpoczęliśmy to z różnymi detalistami w całej Europie i na pewno będziemy to kontynuować w przyszłym roku."

Niemcy: Zielone szparagi zyskują na popularności
Niemiecka produkcja szparagów jest od kilku lat profesjonalizowana. Jako produkt lokalny i sezonowy, szparagi były jednym z największych zwycięzców kryzysu COVID-19. Zwłaszcza zielone szparagi zyskują zauważalnie w sprzedaży bezpośredniej. Pomimo stałego wzrostu powierzchni upraw, eksperci uważają, że klimat stanowi przeszkodę dla dalszego wzrostu w dłuższej perspektywie. W związku z utrzymującą się sytuacją COVID istnieje obawa, że w nowym sezonie, który rozpocznie się w połowie marca, ponownie wyzwaniem będzie pozyskanie wystarczającej ilości sezonowej siły roboczej z Europy Wschodniej.

W szczególności białe szparagi pozostają działalnością krajową i sezonową. Przed sezonem krajowym oferowane są szparagi między innymi z Grecji i Hiszpanii. Obecnie - w okresie zimowym - handluje się niewielkimi ilościami zielonych szparagów z Peru, ale popyt jest ograniczony, donosi jeden z handlowców.

Włochy: Stabilna konsumpcja szparagów, ale z rosnącymi cenami
We Włoszech konsumpcja szparagów jest bardzo sezonowa. Jesienią i zimą popyt konsumencki jest bardzo niski. Ważny kupiec z włoskiej sieci dystrybucji na dużą skalę mówi, że w tej chwili na półkach sklepowych znajduje się towar importowany, pochodzący z Peru. Importer kupuje go po 9 euro/kg, a sprzedaje po 11/12 euro. Ale konsumpcja jest bardzo niska. Może nieco wzrosnąć w okolicach świąt Bożego Narodzenia. Jednak włoscy konsumenci nie są przyzwyczajeni do kupowania szparagów w zimie.

Według statystyk, w ciągu ostatnich 12 miesięcy kończących się w październiku 2021 roku 10,6 mln włoskich rodzin kupiło szparagi. Odpowiada to 40,7 procent wszystkich włoskich rodzin, wykazując niewielki wzrost (+0,2 punktu procentowego) w porównaniu z rokiem 2020. Częstotliwość zakupu tej kategorii nie jest wysoka: wynosi średnio 3,4 aktów zakupu na rodzinę rocznie, co jest dość stabilną wartością w ostatnich latach.

Rodziny wydają średnio 3,91 euro na jednorazowy zakup szparagów: liczba ta znacznie wzrasta w porównaniu z ubiegłym rokiem (+ 18,6 procent), a nawet bardziej niż dwa lata temu (+ 20,4 procent).

Hiszpania: Obawy o brak deszczu w sezonie uprawy szparagów w Hiszpanii
Hiszpania jest obecnie poza sezonem i importuje zielone szparagi głównie z Peru. Według największego hiszpańskiego producenta i importera, sprowadzanie szparagów z Peru jest w tej chwili dość trudne i drogie ze względu na ograniczoną dostępność i wysokie koszty frachtów lotniczych. "Dlatego w ciągu zaledwie jednego tygodnia ceny peruwiańskich szparagów wzrosły z 2,60 USD do 3,20 USD.  Przestrzeń powietrzna jest również wykorzystywana do importu innych owoców i warzyw, kwiatów, a także dla pasażerów."

Popyt na fracht lotniczy jest wysoki ze względu na niską dostępność. W listopadzie Hiszpania importowała również z Meksyku po rozsądnych cenach, co złagodziło presję na rynku. Teraz sezon meksykański dobiega końca, a wolumeny są mniejsze i droższe, ze względu na wysoki popyt z USA. W Europie, kraje takie jak Niemcy czy Francja mają bardzo sezonową konsumpcję, ale popyt pozostaje stabilny przez cały rok w krajach takich jak Hiszpania i Wielka Brytania, a wzrasta w okresie Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Według importera, konsumpcja w Portugalii znacznie wzrosła w tym roku i kraj ten staje się również konsumentem całorocznym. Dlatego w tych krajach konsumenci nadal kupują szparagi pomimo wyższych kosztów w chwili obecnej. "Konsumenci szparagów w Hiszpanii, Wielkiej Brytanii czy Portugalii są bardzo lojalni pomimo cen", mówi importer. 

Granada, główny obszar uprawy szparagów w Hiszpanii, rozpocznie zbiory około marca, ale branża wciąż spogląda w niebo w oczekiwaniu na deszcze. Susza sprawia, że nadchodzący sezon jest bardzo niepewny, ponieważ gospodarstwa miały tylko około 100 ml na m2 i potrzebują jeszcze 150 ml, aby zakończyć okres wegetacji. Inne produkty, takie jak oliwki, już teraz borykają się z poważnymi trudnościami w zbiorach.

Republika Południowej Afryki: Trudny sezon krajowy i importowy dla szparagów w RPA
Początek sezonu szparagów w RPA był nieco późniejszy o około tydzień, ale dzięki cieplejszym temperaturom wiosennym szczyt produkcji szparagów przypadł również nieco wcześniej, pod koniec września na pierwszy tydzień października. Ogólnie rzecz biorąc był to dobry sezon z dużą ilością opadów.

W chwili obecnej produkcja jest niska, ale producenci przywiozą duże ilości przed Bożym Narodzeniem. Według kupca detalicznego, był to zły rok dla szparagów zarówno lokalnych, jak i importowanych.

Lokalnie, ponieważ w RPA jest tak niewielu producentów szparagów "i nie możemy uzyskać ilości, których potrzebujemy", mówi. Import był trudny z powodu kursów wymiany walut i opóźnień w transporcie lotniczym spowodowanych pandemią.

Jeden z producentów szparagów powiedział, że wydaje się, że produkcja w Ameryce Środkowej i Południowej jest niższa. "Stwierdziliśmy, że na całym świecie dostępnych jest bardzo mało fioletowych szparagów, więc nie byliśmy w stanie importować żadnych fioletowych szparagów".

Czasami sprzedawcy otrzymują od klientów zapytania o białe szparagi, które są importowane przez 12 miesięcy w roku, ponieważ nikt w RPA już ich nie uprawia. Odkąd restauracje mogą ponownie otwierać swoje lokale, sprzedaż zdecydowanie wzrosła. Ceny pozostały dość spójne przez cały rok, z niewielkimi tylko podwyżkami. Nieregularna podaż wpłynęła na popyt wśród konsumentów.

Ameryka Północna: Wysokie ceny dzięki dużemu popytowi na szparagi
Podaż konwencjonalnych szparagów była ostatnio bardzo obfita w Ameryce Północnej. "Dostawy do USA wzrosły w tym roku dość drastycznie, dlatego też dostępnych jest mnóstwo produktu, zwłaszcza z Meksyku. W Meksyku stale przybywa farm i areałów, a także możliwości sprowadzenia większej ilości towaru do kraju" - mówi jeden z dostawców. "Peru również sprowadza produkty do kraju, głównie za pomocą łodzi.

Zauważa on również, że w ciągu najbliższych dwóch tygodni wiele regionów uprawowych wejdzie do produkcji. Jednak ekologiczne szparagi znajdują się obecnie w lżejszym cyklu produkcyjnym, zgodnie z oczekiwaniami. "Jesteśmy prawie tam, gdzie oczekiwaliśmy. Baja kończy produkcję, a Caborca z Meksyku zaczyna żyć", mówi jeden z ekologicznych spedytorów. "Zaczniemy widzieć więcej produkcji tutaj po pierwszym roku. Ogólnie rzecz biorąc, przewidujemy, że przyzwoite dostawy będą dostępne już w połowie stycznia".

Tymczasem popyt jest silny zarówno dla konwencjonalnych jak i ekologicznych szparagów. "Potrzebujemy więcej szparagów niż możemy dostać. To taka sama historia jak pod koniec zeszłego roku i na początku tego roku", mówi spedytor ekologiczny.

Chłodniejsze temperatury i Święta pomogły w popycie konwencjonalnym. "Było wiele świątecznych promocji i po prostu dobre zainteresowanie i aktywność w gotowaniu warzyw. Zmiana pogody sprawiła, że jest więcej płyt i przypisuję to również promocjom detalicznym", mówi spedytor konwencjonalny.

Wszystko to sprawia, że ceny organicznych szparagów są wysokie i wahają się w przedziale 30-40 dolarów, który prawdopodobnie spadnie w miarę wzrostu produkcji organicznej.

W przypadku szparagów konwencjonalnych ceny wzrosły dość szybko w ciągu ostatnich kilku tygodni i wynoszą 26 - 30 USD za 11 funtów FOB. "Jest to dobry poziom do zarabiania pieniędzy dla producentów i jest to dobry poziom, w którym detaliści mogą nadal promować i robić dobre rzeczy w działach produktów z tym produktem," mówi spedytor.

Zauważa on, że historycznie rynek był dużo wyższy, między 30-50 dolarów, a to z powodu takich czynników, jak pogoda. Jednak w tym roku nie spodziewa się on takiego poziomu cen, biorąc pod uwagę wielkość nadchodzącej produkcji.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE