Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Fresh-market.pl to najbardziej aktualne na rynku ceny owoców i warzyw

Wykup abonament

Hiszpania i Francja – bardziej ziemniaki na rynek świeży niż przemysłowe

Międzybranżowe organizacje ziemniaczane z Kastylii-Leonu w Hiszpanii i Francji (CNIPT) zorganizowały ostatnio wirtualne spotkanie, na którym wymieniły opinie na temat sytuacji w kampanii ziemniaczanej. Mówił o tym Eduardo Arroyo, prezes Stowarzyszenia Producentów Ziemniaków Kastylii-Leonu (APPACYL) i członek międzyzawodowej organizacji ziemniaczanej w regionie Kastylia-Leon.

Ekspert z Francji potwierdził, że wciąż mają zapasy z zeszłego sezonu w wyniku zmniejszenia popytu w kanale HoReCa z powodu COVID. Spadek ten nie mógł zostać zrównoważony wzrostem sprzedaży detalicznej ziemniaków; wzrost ten jest szacowany na 15–20 procent. Według prognoz CNIPT w najbliższych tygodniach będzie możxna pozbyć się tej pozostałości, a resztę przeznaczyć na paszę dla zwierząt.

Przed nowym nasadzeniem CNIPT zaleca producentom, którzy obecnie planują produkcję, by bardziej wybierać ziemniaki do mycia przeznaczone na rynek świeży niż przemysłowe, ponieważ w tym roku spodziewany jest również większy popyt w handlu detalicznym, a mniejszy w gastronomii i hotelarstwie. To samo zalecenie zostało wydane przez APPACYL.

Jeśli chodzi o prognozy dotyczące areału, Francja spodziewa się zmniejszenia go o około 3-5 procent. Ze swojej strony Hiszpania spodziewa się większych spadków, od 5 procent do 10 procent w przypadku odmian wczesnych (uprawianych głównie w Andaluzji i Murcji) oraz około 15-20 procent w przypadku odmiany późniejszych.

APPACYL uważa, że ​​w przypadku regionu Kastylia-Leon zostanie obsadzonych około 17 000 hektarów, w porównaniu z 18 371 hektarami w zeszłym sezonie.

Jeśli chodzi o ceny, w północno-zachodniej części UE sektor potępia fakt, że ​​kontrakty są oferowane po cenach od 5 do 10 procent niższych niż w roku poprzednim.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE