Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Hiszpania – lider w produkcji warzyw szklarniowych

35 000 hektarów szklarni zlokalizowanych w Almerii i na wybrzeżu Granady stało się zdrową spiżarnią Europy, głównie od jesieni do wiosny, kiedy produkcja kontynentalna nie jest możliwa w innych krajach ze względu na niskie temperatury.

Szklarnie w Andaluzji (region autonomiczny obejmujący prowincje Almerii i Grenady – przyp. tłum.) stały się punktem odniesienia w świecie rolnictwa, ponieważ optymalne warunki pogodowe w tej części Hiszpanii w połączeniu z nowoczesnym, zrównoważonym i innowacyjnym systemem produkcji zastosowanym w szklarniach pozwoliły im mieć duże zdolności produkcyjne i eksportowe. Dlatego nie jest zaskakujące, że inne kraje skopiowały ten udany model i że ONZ uznała go w 2017 roku za najlepszy przykład zrównoważonego rozwoju dla wyżywienia świata.

14 500 rodzinnych gospodarstw posiadających szklarnie produkuje tam 4,5 miliona ton owoców i warzyw. 75 procent tej produkcji jest eksportowane do krajów UE, a 6 na 10 warzyw spożywanych w Europie pochodzi ze szklarni w południowej Hiszpanii.

Głównymi odbiorcami tych produktów są Niemcy z 26 procentowym udziałem w rynku, Francja (17 procent) i Wielka Brytania (12 procent). Produkty ogrodnicze z andaluzyjskich szklarni są również eksportowane na odległe rynki, takie jak Kanada, Liberia czy Finlandia. Szybkie systemy transportu chłodniczego dostarczają produkty do dystrybutorów w optymalnym momencie dojrzałości. Produkt zebrany z samego rana może być dostępny na półkach supermarketów w całej Europie przez kolejne 48-72 godziny.

Rynki te, żądne świeżych produktów i charakteryzujące się niewielką produkcją poza sezonem letnim - głównie ze względu na niekorzystną pogodę - coraz częściej stawiają na stabilną, wysokiej jakości i bezpieczną dostawę przez cały rok, którą mogą znaleźć tylko w produkcja południowej Hiszpanii. Podczas kryzysu COVID system produkcji szklarni hiszpańskich nie został w ogóle zatrzymany i wykazał swoją skuteczność i bezpieczeństwo, aby nadal dostarczać zdrowe produkty na wszystkie rynki, nawet w najbardziej niekorzystnych okolicznościach.

Uprawy przyjazne dla środowiska
W ostatnich latach południowa Andaluzja postawiła na uczynienie swoich upraw bardziej przyjaznymi dla środowiska, co zwiększyło ich penetrację na innych rynkach. Producenci prowadzą biologiczną kontrolę, metodę wykorzystującą pożyteczne owady do zwalczania szkodników w sposób przyjazny dla środowiska. Ta technika uprawy została uznana przez główne europejskie sieci dystrybucyjne i była decydującą okolicznością, która faworyzowała produkty owocowe i warzywne ze szklarni w Europie w stosunku do produktów z krajów trzecich.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE