Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Hiszpania – sezon warzyw w Almerii zbliża się do końca

Paul van Groningen z Greenfood Iberica odwiedził ostatnio plantatorów w Almerii, w Hiszpanii, aby obejrzeć ich uprawy. "Plantatorzy spodziewają się jeszcze kilku dobrych tygodni. Na przykład spodziewana jest dość duża ilość cukinii. Pogoda jest dobra, uprawy rosną dobrze, z dodatkową pomocą pełni księżyca."

"Wolumeny papryki dzwonkowej spadają. Niektóre z tych upraw kończą się już teraz, ale w rejonie Roquette będą trwały jeszcze trochę dłużej. Plantatorzy są generalnie zadowoleni. Jednak wzrost kosztów, który nie został uwzględniony w cenach sezonowych, ma wpływ na sytuację. Ceny kosztów są znacznie wyższe niż w innych latach, co oczywiście wpływa na marże."

"Pojawiają się pogłoski, że holenderskie uprawy, zwłaszcza papryki, rozpoczną się znacznie później. To może doprowadzić do ogromnych niedoborów pod koniec sezonu w Hiszpanii. Hiszpańscy plantatorzy są jednak sceptyczni. Często mówi się im różne rzeczy, ale gdy nadchodzi czas, wciąż jest mnóstwo produktu", mówi Paul.

Greenfood Iberica kupuje hiszpański asortyment dla swojej skandynawskiej spółki matki. Kupuje również owoce i warzywa z całej Hiszpanii dla innych nabywców w północno-zachodniej Europie.

"Rozmawiałem także z plantatorami o perspektywach nadchodzącego sezonu arbuzowego. Nasadzeń jest nieco mniej niż w zeszłym roku, ale nie dużo mniej niż rok wcześniej. Teoretycznie więc powinna być dostępna normalna ilość."

"Niektórzy z tych producentów są nieco spóźnieni, ponieważ dłużej kontynuowali z warzywami. Jednak ogólnie rzecz biorąc, regularne ilości wczesnych arbuzów powinny być dostępne. Miejmy nadzieję, że to będzie ładna wiosna w szczególności w Europie Północnej, wtedy popyt będzie dobry, a producenci będą mieli ładny sezon", podsumowuje Paul.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE