Holandia – ciężka praca producentów warzyw przed falą mrozu
W firmie REO Veiling podaż warzyw gruntowych jest obecnie dobra, pomimo niskich temperatur w tym tygodniu. Według dyrektora produkcji Rika Decadta, plantatorzy masowo zareagowali na zbliżające się przymrozki w ubiegły weekend.
„W sobotę i niedzielę, kiedy nie było jeszcze zbyt dużego mrozu, plantatorzy zaczęli przykrywać produkty na polu lub zbierać produkty i przenosić je do chłodni. Ponieważ hodowcy pracowali bardzo ciężko, wszystko zostało zebrane na czas i mamy w tym tygodniu większy zapas porów niż tydzień wcześniej.”
„Hodowcy pracowali przez cały weekend, aby nie dopuścić do niedoborów w tym tygodniu. I udało się ”- mówi Rik. „W tej chwili na polach są jeszcze głównie pory i trochę brukselki. Pory można zbierać, przechowywać i przygotowywać z wyprzedzeniem, to zaleta tych warzyw. Nie można zbierać brukselki, gdy nadchodzą mrozy. W przypadku tego warzywa trzeba poczekać na okres rozmrażania. Pokrycie pól pomaga chronić pory pozostawione w gruncie przed ekstremalnie niskimi temperaturami. Przykrywanie porów to czasochłonna praca, ale ciężka praca hodowców gwarantuje, że będziemy mogli nadal jeść smaczne pory przez najbliższe tygodnie.”