Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Holandia – dobry start sezonu selerów

W Holandii zbiory selera są w toku. „Start wydawał się trudny ze względu na zimną wiosnę. Zimna pogoda na początku wiosny spowolniła wzrost. Mokry maj spowodował wiele opóźnień w sadzeniu. Ostatnie pola zostały obsadzone dopiero w czerwcu. w ostatnim cyklu sadzenia. Ale możemy osiągnąć dobre plony. Pogoda stała się bardziej sprzyjająca wzrostowi ", mówi Gerard Breed, dyrektor JH Wagenaar.

Jest to filia firmy The Greenery. Sprzedaje i sprzedaje wszystkie seler z marek „Vaalburg Farm” lub „Farmer Ted”. Vaalburg myje, kroi i pakuje dla Wagenaara.

Używają szerokiej gamy opakowań. „Farmer Ted” uważa, że ​​zdrowa gleba to dobry produkt. Dlatego ogranicza do minimum stosowanie środków ochrony roślin.

„Vaalburg rozszerzył w tym sezonie wystarczająco swój ekologiczny areał. Dobrze widzieć, że seler zyskuje na popularności. Dobrze sprawdza się również w kuchni wegetariańskiej.”

Europa Wschodnia określa zapotrzebowanie na wolumeny

„Popyt na seler jest obecnie stabilny. Nasi wschodnioeuropejscy klienci wkrótce określą rzeczywisty popyt ilościowy. Obecnie są na rynku tylko częściowo. Nowy sezon zaczął się nieco później. Ale w pierwszym tygodniu sierpnia pierwszy seler został przygotowany” – kontynuuje Gerard.

„Na początku sierpnia nastąpiło doskonałe przejście ze starego selera na nowy. I przy wyższych cenach. Poprzedni sezon zaczął się w maju, kiedy ceny również wzrosły. W przeciwieństwie do wcześniejszego sezonu, kiedy trend cenowy był znacznie bardziej płaski.”

„Jeszcze nie ma ogromnej podaży, a sprzedaż jest doskonała. Reszta Europy również doświadczyła powolnego wzrostu. Można więc tam wypełnić więcej luk niż w zeszłym roku. Zbiory wzrosły tylko nieznacznie pod koniec sierpnia. Przymrozki w Europie Wschodniej są decydującym czynnikiem i to wzbudza właściwy popyt na nasz produkt. Ale nigdy nie wiadomo, kiedy to się stanie”, mówi Gerard.

W ostatnich latach areał w Holandii wynosił od 1900 do 1950 ha. „Wydaje się, że teraz obsadzono od pięciu do dziesięciu procent mniej. Kiedyś obszar wynosił około 1400 ha, a następnie został powiększony. Uważamy, że areał jest bardziej zrównoważony, gdy wynosi 1400 ha. Potwierdzają to wcześniejsze dwa lata złych cen.”

"Jakość naszego selera jest w tej chwili idealna. I wszystkie rozmiary i opakowania są dostępne. Wcześniejsze uprawy nieco zwolniły. Mamy nadzieję, że późne uprawy również odniosą sukces. Zobaczymy, co przyniesie ten rok. Poprzedni sezon był zwykłym rokiem dla holenderskich korzeni. Jesteśmy pewni i przygotowani na nowy sezon. Zapewnienie jakości i certyfikaty wyraźnie stają się coraz ważniejsze. PlanetProof od lat jest u nas standardem” – podsumowuje Gerard.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE