Holandia - Jest jeszcze dużo marchewki do zjedzenia
Mniejsze partie marchwi, które nie mieszczą się w chłodniach i muszą być natychmiast przeznaczone do handlu, stają się łatwo dostępne. Ponadto istnieją również całe działki, na których marchew jest oferowana w ziemi i na którą nie ma kupca. W efekcie nad rynkiem wisi (zbyt) dużo marchwi, jak to ma miejsce właściwie od początku sezonu.
Zbyt dobra marchew?
W pewnym sensie wadą jest również jakość marchwi. W porównaniu z poprzednimi latami, jest bardzo mały jest procent marchwi wypłukanych. Z kilogramów brutto pozostaje wiele kilogramów netto. A marchew, która jest jeszcze na polu, w obecnych warunkach pogodowych zachowuje dobrą jakość, być może nawet lepszą niż ta w chłodni. "To jest okrutne stwierdzenie, ale silny okres mrozu teraz i w ciągu około czterech do sześciu tygodni będzie najlepszą okazją", mówi jeden z handlowców.
Brak większych zmian
W przypadku marchwi B notowania DCA pokazują, że średnia cena pozostała niezmieniona i wynosiła 6 euro za 100 kg. Przedział ten nieco się poszerzył i wynosi 4 euro za 100 kg w przypadku marchwi dobrej, gotowej do sprzedaży i do 8 euro za 100 kg w przypadku marchwi bardzo dobrej, nadającej się do przechowywania. Notowania marchwi C na giełdzie DCA spadły o 0,50 euro za 100 kg do 5,50 euro za 100 kg.