Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Holandia – trwa sezon na brukselkę i jarmuż

W Holandii rozpoczęły się sezony na brukselkę i jarmuż. "Sprzedaż jarmużu idzie szczególnie dobrze. Ludzie znów są chętni na ten produkt. Przeprowadziliśmy już kilka promocji z supermarketami, które wypadły świetnie. Eksport również dobrze wystartował", mówi Mike Glas z Glas-Groenten.

"Wzrost jarmużu był opóźniony, podobnie jak wielu innych warzyw. Z jednego hektara uzyskuje się znacznie mniej kilogramów. Ale jakość jarmużu jest w tym roku doskonała." Kilka lat temu media zaczęły promować jarmuż jako superfood. Jednak, jak twierdzi ten sprzedawca warzyw gruntowych, ten szum już trochę ucichł." Na szczęście sprzedaż idzie dobrze, a ceny są zadowalające."

Sprzedaż brukselki musi się jeszcze rozkręcić. "Ale to nie różni się od innych lat we wrześniu. Gdy pogoda zrobi się nieco chłodniejsza, to nastąpi to w sposób naturalny. Również i tu wydajność z hektara jest znacznie niższa", wyjaśnia Mike. "To sprawia, że ceny są dość stabilne, zwłaszcza w handlu codziennym".

Glas-Groenten zazwyczaj dostarcza dużą część swojego jarmużu i brukselki do DEEN. Ta sieć supermarketów w Holandii Północnej została sprzedana trzem innym supermarketom. Pierwsze sklepy otwierają się pod ich nową nazwą. "Dla nas jest to spora strata. Ale nic nie można na to poradzić. A tam, gdzie zamykają się drzwi, gdzie indziej otwierają się inne. Wszystko się ułoży" - podsumowuje Mike.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE