Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Konsumpcja borówki ma tylko jeden kierunek: w górę

Światowy eksport świeżej borówki amerykańskiej będzie w najbliższych latach stale wzrastał, ponieważ regiony upraw będą się różnicować na całym świecie. Przedsiębiorstwa są zmuszane do zwiększania wydajności i efektywności oraz do stałego dostarczania owoców wysokiej jakości. Ulepszone odmiany będą odgrywać coraz większą rolę we wszystkich regionach upraw.

Zgodnie z najnowszym raportem Rabobank dotyczącym świeżych produktów, globalna powierzchnia upraw borówki wysokiej przekroczyła 205 000 hektarów w 2020 roku, a w kolejnych latach spodziewany jest dalszy dynamiczny wzrost produkcji. Większość powierzchni upraw jest nadal skoncentrowana w obu Amerykach, ale region Azji i Pacyfiku szybko się rozwija. Ameryka Północna, kolebka przemysłu borówkowego, nadal pozostaje ważnym regionem uprawy borówki, ale udziały w produkcji zmieniają się: Ameryka Południowa szybko się rozwija, a nowe regiony uprawy powstają także w Europie, Afryce i Azji.

"Oczekujemy, że globalny eksport w sezonie 2025/2026 roku osiągnie blisko 900 000 ton, z czego ponad 70 procent będzie pochodzić z pięciu największych krajów eksportujących: Peru, Chile, Kanady, Meksyku i Hiszpanii/Maroka" - mówi David Magaña, starszy analityk - Fresh Produce w Rabobank w Ameryce Północnej.

w1

Rosnący globalny popyt

W ciągu ostatniej dekady wielkość światowego eksportu borówki amerykańskiej rosła w tempie około 11 procent rocznie (CAGR). Międzynarodowe wysyłki i dostępność eksplodowały w ostatniej dekadzie, napędzane przez rosnącą produkcję nowych podmiotów w branży, takich jak Peru, Meksyk, Maroko, RPA i Chiny, które uzupełniają istniejące dostawy z USA, Chile, Argentyny i lokalne dostawy z Europy. Od sezonu 2019/2020 Peru stało się największym globalnym eksporterem świeżych borówek, a Chile jest obecnie drugim co do wielkości globalnym eksporterem borówek.

"Zarówno Chile, jak i Peru mają znakomity dostęp do rynku, z bezcłowym dostępem do Chin, Europy i USA. Kraje te są dobrze przygotowane do czerpania korzyści z rosnącego globalnego popytu" - wyjaśnia Gonzalo Salinas, Starszy Analityk ds. świeżych produktów w Rabobank w Ameryce Południowej.

Zmieniający się krajobraz popytu

Jeśli chodzi o konsumpcję, USA i Kanada nadal pochłaniają najwięcej borówek, ale Europa jest obecnie głównym źródłem wzrostu popytu. W podobny sposób Chiny są liderem konsumpcji borówki w Azji dzięki wzrostowi lokalnej i importowanej podaży. Krajobraz popytu zmienia się z ukierunkowanego na Amerykę Północną na zróżnicowany na całym świecie.

Ulepszone odmiany odgrywają kluczową rolę we wszystkich regionach uprawnych

W miarę jak rynek staje się coraz bardziej konkurencyjny, a konsumenci coraz bardziej wymagający, stała jakość ma kluczowe znaczenie dla wykorzystania możliwości rozwoju.

"Programy hodowlane rozwijają odmiany dla różnych wymagań chłodzenia, koncentrując się na smaku, jędrności i trwałości, aby zadowolić większą liczbę konsumentów i sprzedawców detalicznych. Hodowcy mogą skorzystać z większej wydajności, lepszych plonów i możliwości mechanicznego zbioru" - twierdzi Magaña.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE