Mołdawia – jabłek deserowych będzie 300 tys. ton?
Biorąc pod uwagę rzeczywistą wielkość (co najmniej 350 tys. ton) przetwórstwa jabłek z bieżącego roku w mołdawskich zakładach produkujących koncentrat, specjaliści organizacji producentów rolnych oczekują, że sprzedaż jabłek deserowych z bieżącego roku wyniesie około 300 tys. ton. Wniosek ten będzie słuszny w przypadku, gdy zbiory brutto jabłek w bieżącym, przekroczą 650 tys. ton. Wcześniej mołdawscy operatorzy rynku owoców zwiększyli swoje prognozy dotyczące produkcji jabłek w kraju do 630 tys. ton.
Warto również przypomnieć, że handlowcy przewidują, że do grudnia 2021 roku eksport jabłek z tegorocznych zbiorów wyniesie 100-110 tys. ton. Oznacza to, że według ostrożnych szacunków, na początku przyszłego roku w chłodniach firm rolniczych i handlowych pozostanie około 150-180 tys. ton jabłek. Czy plany sprzedaży takiej ilości produktów na świeżym rynku są realistyczne?
Na początku bieżącego roku w magazynach owocowych pozostawało około 200 tys. ton jabłek ze zbioru 2020. Według danych Speranța Con, Stowarzyszenia Producentów przetworów Owocowych i Warzywnych, do przetwórstwa trafiło około 40 000 ton jabłek. Oznacza to, że jeśli sytuacja na rynkach eksportowych w okresie od stycznia do maja 2022 roku będzie nie gorsza niż w tym samym czasie w roku bieżącym, pozostałe ilości jabłek ze zbiorów 2021 roku mogą zostać sprzedane bez przykrych niespodzianek.
Ponadto warto pamiętać, że jesienią i w grudniu bieżącego roku na rynku detalicznym dominowały jabłka lokalne. Możliwe, że sytuacja nie zmieni się znacząco również na początku przyszłego roku.