Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Niemcy – startuje sezon szparagów

Fakt, że Niemcy są krajem miłośników szparagów, znajduje odzwierciedlenie we wszystkich liczbach. Według AMI każdy Niemiec spożył w zeszłym roku około 1,2 kg szparagów - głównie białych (0,93 kg). Na ten cel gospodarstwo domowe wydało średnio 8,82 euro za kilogram. Podczas gdy w 2010 roku w Niemczech zebrano 89 800 ton szparagów, w rekordowym 2018 roku zebrano 133 000 ton, a w roku 2020, naznaczonym kryzysem COVID-19 było to 107 000 ton. Nawiasem mówiąc, Dolna Saksonia, mimo późniejszych zbiorów, jest nadal absolutnym liderem w uprawie szparagów. Stamtąd pochodziło prawie 27 000 ton tych warzyw. Za nim znalazły się Brandenburgia i Nadrenia-Północna Westfalia, z których każda produkowała około 19 000 ton, oraz Bawaria - około 15 500 ton.

Bardzo popularne: szparagi regionalne
Niemieccy „najlepsi smakosze” uwielbiają swoje regionalne i sezonowe szparagi. Dlatego około 83,5 procent szparagów zakupionych w Niemczech jest uprawianych na ponad 22 000 hektarów w tym kraju. Wiosna to zawsze ekscytujący czas nie tylko dla smakoszy, ale także dla samych hodowców szparagów. Dzieje się tak, ponieważ gorąco oczekiwany początek sezonu jest trudny do przewidzenia, jako że sytuacja jest bardzo zależna od pogody. Drobne pęknięcia na wierzchu łóżek pokażą, czy i które ze świeżych pędów są gotowe. Ostrożnie i ręcznie pędy należy następnie odsłaniać jeden po drugim, a następnie wprowadzić na odpowiednią głębokość specjalny nóż i nakłuć szparagi.

Palatynat: Większe wolumeny dopiero po Wielkanocy
Tradycyjnie południe Niemiec zaczyna zawsze kilka dni wcześniej niż północ. Ale wygląd upraw szparagów jest obiecujący w całych Niemczech. W Brandenburgii sezon ma się rozpocząć 8 kwietnia, czyli pod koniec 14 tygodnia. Judith Beicht, kierownik produktu w Pfalzmarkt für Obst und Gemüse, jest zadowolona z rozpoczęcia zbiorów: „W Palatynacie pierwsze szparagi są zbierane od 12. tygodnia. Do Wielkanocy początkowo oczekuje się, że mniejsze ilości będą sprzedawane w sklepach rolniczych i na cotygodniowych targach. Po Wielkanocy podziewamy się większych zbiorów, które następnie zostaną dostarczone do sprzedawców detalicznych żywności.”

Dolna Saksonia: Pierwsze istotne ilości w 15 tygodniu
Walter Meyer, kierownik sprzedaży w Erzeugergroßmarkt Langförden-Oldenburg, również optymistycznie odnosi się do północnego zachodu: "" Na razie spodziewamy się bardzo małych ilości szparagów w tygodniu 13/14 ze względu na mroźne noce. Pierwsze istotne ilości w handlu detalicznym żywnością spodziewane są w 15. tygodniu. Gospodarstwa nadal obawiają się obecnej sytuacji w zakresie planowania sezonowej pracy. Poproszono o wystarczającą liczbę pracowników sezonowych, ale to, czy wszyscy przybędą, okaże się, gdy nadejdzie czas.”

Badenia: Niepewność na początku sezonu
Na południu prognozy są dobre na początek sezonu szparagowego. Hans Lehar, dyrektor zarządzający w Obst- und Gemüse-Absatzgenossenschaft Nordbaden podsumowuje: „Pomimo obecnych wilgotnych dni i niskich temperatur spodziewamy się pierwszych dostaw z wczesnych roślin bez ogrzewania gleby w tygodniu wielkanocnym lub najpóźniej tuż po nim. Ze względu na "mroźne" dni ostatniego tygodnia i "zimny bodziec", który dotarł do korzenia szparagów, ich wzrost szybko uaktywni się, gdy świeci słońce i temperatura wzrasta."

W tym momencie sezon na szparagi oficjalnie rozpocznie się na niemieckich obszarach uprawy szparagów; jest to wydarzenie zarówno bardzo oczekiwane, jak i budzące niepokój ze względu na koronawirusa. Lehar: „Czy pilnie potrzebni pracownicy sezonowi z Europy Wschodniej będą dostępni? Czy branża gastronomiczna będzie mogła ponownie otworzyć się jako ważny kanał sprzedaży? Czy znacznie wyższe koszty produkcji wynikające z dystansu społecznego i wymagań higienicznych w kwaterach i gospodarstwach zostaną pokryte przez wyższe dochody rynkowe? Czy unikniemy infekcji koronawirusem i ewentualnych środków kwarantanny i czy zbiory mogą zostać dostarczone zgodnie z harmonogramem? Oto niektóre z pytań, które będą zajmować cały sektor rolniczy w nadchodzących tygodniach i miesiącach. Jasna jest odpowiedź na jedno pytanie: wszyscy z niecierpliwością czekają na pierwsze danie ze świeżo zebranych szparagów z Niemiec.”

Nadrenia-Północna Westfalia: Oczekiwane dobre ilości i jakości
Również na Zachodzie ludzie są w większości optymistami. „Ze względu na chłodną pogodę sezon na szparagi na zachodzie rozpoczął się około 14 dni później niż w zeszłym roku. Od drugiego tygodnia marca pierwsze szparagi z Dolnego Renu i Nadrenii z podgrzewanych upraw są dostępne w sklepach” - mówi Alexander Scheufen, kierownik sprzedaży warzyw w firmie Landgard West Obst & Gemüse. „Od końca marca nasi członkowie zaczną teraz zbierać szparagi polowe pod folią. Tutaj spodziewamy się dobrych ilości i jakości na zachodzie kraju, a wraz z gospodarstwami w Nadrenii, Dolnym Renie i Spreewaldzie, ogólnie pozytywnie oceniamy sezon produkcji szparagów, pomimo bardzo trudnych warunków z powodu pandemii COVID-19 ”.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE