Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Ograniczona podaż zielonych szparagów

Zbiory zielonych szparagów rozpoczęły się w tym tygodniu w Granadzie (Hiszpania), a ich ilość na niektórych działkach była bardzo ograniczona. Brak deszczu i nagły spadek temperatur spowolniły produkcję na polach i dopiero pod koniec marca będzie można mówić o stałych ilościach. Ponadto wielkość produkcji w Meksyku jest bardzo niska, co oznacza, że obecnie na rynkach nie ma zbyt dużej podaży.

"Susza, z którą mamy do czynienia od wielu miesięcy, opóźnia tegoroczne zbiory w porównaniu z rokiem ubiegłym. W ciągu ostatnich dwóch tygodni pogoda była dobra, ale teraz temperatury spadły i wystąpiły opady deszczu. Deszcze wcale nam nie szkodzą, wręcz przeciwnie. Jednak prognozy mówią o dziesięciu dniach ze średnią temperaturą od 14 do 15 stopni, co spowolni zbiory w stosunku do naszych tegorocznych planów" - powiedział Francisco Delgado, dyrektor Los Gallombares. "Gdy tylko temperatury ponownie wzrosną, produkcja natychmiast się zwiększy. Szacujemy, że od 20 do 25 marca w Granadzie zaczną pojawiać się stałe ilości zielonych szparagów", dodaje.

Obecnie rynki są uzależnione głównie od produkcji meksykańskiej, która w tym roku jest o prawie 30 procent niższa z powodu niekorzystnych warunków pogodowych. "Obecnie brakuje podaży zielonych szparagów, ponieważ Meksyk ma problemy z mrozem i burzami piaskowymi, które sprawiają, że produkt staje się bezużyteczny. Większość produkcji wysyłana jest do Stanów Zjednoczonych, gdzie jest lepiej opłacana. Mimo to, dzięki naszym meksykańskim dostawcom, udało nam się utrzymać minimalną produkcję, aby móc obsłużyć klientów" - stwierdził Francisco Delgado.

"Podaż jest ograniczona, a popyt wysoki, więc ceny są na dość wysokim poziomie. Ponieważ jednak w Hiszpanii nie ma obecnie zbyt dużej produkcji, tylko kilku rolników korzysta z wysokich cen" - stwierdził kierownik spółdzielni, która w tym roku spodziewa się wyprodukować 9 milionów kilogramów szparagów, jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem.

W ciągu ostatnich dwóch lat obszar przeznaczony pod uprawę zielonych szparagów w Granadzie nie zwiększył się. Jednak w tej kampanii ponownie się zwiększyła. "Produkcja we Włoszech, jednym z naszych największych konkurentów w Europie, przestała rosnąć. W ostatnich dwóch kampaniach producenci hiszpańscy osiągnęli dobre ceny, co zachęciło większą liczbę rolników do uprawy szparagów. Na szczęście, spożycie zielonych szparagów stopniowo rośnie, a szparagi z Granady są bardzo cenione za swoje walory organoleptyczne. Wielu europejskich importerów woli je od szparagów zamorskich, gdy są one dostępne" - stwierdził kierownik Los Gallombares.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE