Pakistan – możliwy wzrost eksportu cebuli
Pakistan, z około 138.000 hektarów i 1,8 mln ton produkcji cebuli, stał odpowiednio na 6. i 9. pozycji pod względem powierzchni upraw cebuli i produkcji. Ponadto Pakistan ma udział na poziomie 2,1 proc. światowego obszaru upraw cebuli i 1,9 proc. światowej produkcji cebuli. Poinformował o tym Minister Bezpieczeństwa Żywnościowego i Badań Naukowych (MNFSR), Syed Fakhar Imam podczas podpisywania protokołu ustaleń w sprawie eksportu cebuli z Pakistanu do Chin.
Ogólnie rzecz biorąc, eksport cebuli z Pakistanu stanowi mniej niż 10 procent całkowitej produkcji, jak wynika z najnowszych statystyk Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (zaktualizowanych dla 2019 roku), co wskazuje na ogromny potencjał, który jeszcze nie został wykorzystany.
Uprawa cebuli w Pakistanie jest w dużym stopniu uzależniona od klimatu. W 2020 roku na przykład ceny cebuli gwałtownie wzrosły, ponieważ kraj stanął w obliczu niedoboru cebuli z powodu serii ulewnych opadów deszczu w prowincjach Sindh i Beludżystan, które drastycznie zmniejszyły produkcję cebuli. Dla Pakistanu cebula jest podstawową żywnością narodową i nawet zwiększenie importu cebuli nie złagodziło jej niedoboru w tym kraju.
Z drugiej strony, w Pakistanie brakuje wysokiej jakości nasion. Brakuje nasion wysokowydajnych odmian, które można łatwo przechowywać i które są bardziej odporne na szkodniki i choroby.