Peru – wzrośnie eksport winogron
Eksport peruwiańskich winogron stołowych w sezonie 2021/22 wzrośnie o 17 procent w porównaniu do poprzedniego sezonu, czyli zwiększy się do poziomu 550 tys. ton.
W sezonie 2020/21 wysyłki winogron z Peru wyniosły 470 tys. ton, a w sezonie 2019/20 było to 395.000 ton w ujęciu ilościowym i 920 milionów dolarów w ujęciu pieniężnym.
Fernando Sillonis, prezes firmy konsultingowej Inform@cción, powiedział, że w sezonie 2021/22, który kończy się w marcu, wysyłki winogron stołowych w Peru wyniosą od 1,3 do 1,4 miliarda dolarów w ujęciu pieniężnym. Rok wcześniej łączna wartość eksportu winogron stołowych z Peru wyniosła 1,15 mld dolarów.
Średnie ceny sprzedaży winogron stołowych w tym sezonie są wyższe niż w poprzednich latach, ponieważ krajowi producenci przestawili się na uprawę droższych odmian.
"Odstawiliśmy odmiany Crimson, Flame, Superior i Red Globe i przestawiliśmy się na nowe odmiany chronione patentem, które oprócz wyższych plonów mają również większą wartość handlową" - wyjaśnia Fernando Sillonis.
Według analityka branżowego, geografia winogron stołowych w Peru rozszerza się, a producenci w coraz większej liczbie regionów angażują się w uprawę i eksport tej uprawy.