Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Po przymrozkach zadbaj o lepsze zawiązywanie i jakość owoców

2021-05-12 09:00

Z analiz publikowanych przez serwisy meteorologiczne wynika, że tegoroczny kwiecień był najzimniejszy od kilku dekad, a średnia temperatura była niższa niż norma wieloletnia. Przez ostatni miesiąc odnotowywano znaczne spadki temperatur, kilka fal przymrozków oraz dość obfite opady śniegu i deszczu ze śniegiem. Zjawiska te występowały zarówno w Europie Środkowo-Wschodniej, jak i na zachodzie kontynentu oraz w Wielkiej Brytanii. Media informowały także o anomaliach temperaturowych i przymrozkach, które dotknęły południe Europy, powodując znaczne straty w sadach i zapewne zmniejszenie tegorocznych zbiorów. Również sadownicy z różnych regionów Polski musieli w kwietniu chronić drzewa owocowe przed szkodliwym działaniem niskich temperatur i zmagali się z negatywnymi skutkami przymrozków. Obecnie, po chłodnych i deszczowych pierwszych dniach maja, następuje stopniowa poprawa warunków pogodowych. Trzeba jednak pamiętać, że w niektórych sadach procesy wegetacyjne mogą być spowolnione nawet o 2-3 tygodnie.

W niektórych krajowych regionach sadowniczych obserwowane są także uszkodzenia mrozowe, do których dochodziło zimą, przy bardzo drastycznych spadkach temperatur. Nie w każdym przypadku uszkodzenia drzew są trwałe, jednak z dużym prawdopodobieństwem przyczynią się one do pogorszenia startu wegetacji poprzez utrudnienie pobierania składników odżywczych i tworzenia silnych pierwszych liści, które mają „wykarmić” kwiaty. Dlatego tak trudno przewidzieć, na ile zimowa i wiosenna fala mrozów odbije się na zawiązywaniu, jak również na utrzymaniu zawiązków w tym roku.

Na problemy – giberelina

W takiej sytuacji w okresie okołokwitnieniowym warto sięgnąć po rozwiązanie, które zmniejszy skutki stresu termicznego, pozytywnie wpłynie na tworzenie się zawiązków, a w dalszej perspektywie także przyczyni się do zredukowania ordzawień na owocach. Działanie takie zapewni preparat zawierający giberelinę, naturalny hormon roślinny, który stymuluje podziały komórkowe, wzrost elongacyjny oraz wpływa na wielkość owoców i uelastycznienie ich skórki.

Oczekiwany efekt po zastosowaniu preparatu z gibereliną to przede wszystkim lepsze zawiązanie owoców. Obecny sezon jest stosunkowo nietypowy, jeśli chodzi o pogodę. Po raz kolejny wystąpiły niskie temperatury w okresie kwitnienia, a także znaczne przymrozki. Nawet jeśli kwitnienie odbywa się prawidłowo, trzeba pamiętać, że chłody zdecydowanie ograniczają zawiązywanie – mówi dr hab. Iwona Szot z Zakładu Sadownictwa, Szkółkarstwa i Enologii na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. –Jeśli w późniejszym okresie będą utrzymywały się niskie temperatury i wysoka wilgotność powietrza, na niewystarczająco elastycznej skórce rozwijających się owoców będą powstawać mikropęknięcia, które z czasem zabliźnią się, tworząc korkowe ordzawienia w postaci drobnej siateczki lub szpecących uszkodzeń typu lizak. A to obniży jakość owoców i ich wartość handlową.

Gibereliny, stymulując wzrost i rozwój liści, mają również pozytywny wpływ na masę liściową, co w okresie okołokwitnieniowym ma szczególne znaczenie dla zaopatrzenia kwiatów, a następnie zawiązków w składniki odżywcze. Wynika to ze zmniejszonej wydajności systemu korzeniowego na etapie dużego zapotrzebowania rozwijających się pąków kwiatowych i młodych liści na substancje odżywcze i wodę.

Optymalne proporcje są kluczowe

W przypadku preparatów giberelinowych bardzo istotne są proporcje giberelin w danym środku, jednak etykiety zazwyczaj zawierają wyłącznie informacje ogólnej zawartości GA4 i GA7. Co prawda do pozytywnego działania – takiego jak ograniczanie ordzawień oraz poprawa zawiązywania, kształtu i rozmiaru owoców – przyczyniają się obydwa typy tej substancji, natomiast GA7 powoduje również negatywny efekt, jakim jest ograniczanie formowania pąków kwiatowych w kolejnym sezonie, a to przyczynia się do przemienności owocowania. Dlatego kluczowa jest jak największa zawartość gibereliny GA4 i możliwie mała zawartość GA7, która nie wpłynie na ograniczenie kwitnienia za rok. W procesie technologicznym podczas wytwarzania preparatów giberelinowych można odpowiednio zminimalizować zawartość GA7 – sadownicy powinni więc zwracać uwagę, aby wybierany przez nich produkt miał dokładnie określone proporcje tych składników i zawierał ponad 90% gibereliny GA4.

Wybierz dobrze skomponowane rozwiązanie

Do ochrony drzew owocowych przed negatywnymi skutkami przymrozków, a także do wspomagania zawiązywania i zapobiegania ordzawieniom owoców rekomendowany jest regulator wzrostu i rozwoju roślin Novagib 010 SL firmy Fine Agrochemicals. Preparat zawiera naturalne fitohormony – gibereliny GA4 oraz GA7, łącznie 10 g/l. Dzięki nowoczesnej, opatentowanej technologii produkcji ich proporcje są optymalne, a zawartość GA7 wynosi maksymalnie 2%.

Novagib 010 SL przeznaczony jest do stosowania w czasie kwitnienia lub zaraz po przymrozkach. W przypadku przymrozków zalecana jest aplikacja tego regulatora w ciągu 24 godzin od wystąpienia niekorzystnego zjawiska pogodowego, w dawce 0,5 l/ha. Natomiast standardowo w jabłoniach pierwszy zabieg należy wykonać w okresie od końca kwitnienia do fazy opadania płatków, korzystając z dawki 0,25-0,5 l/ha, a następnie przeprowadzić kolejne trzy opryski w odstępach 7-10-dniowych (do fazy BBCH 74, kiedy owoce osiągają średnicę 40 mm). W gruszach zabieg na poprawę zawiązywania owoców powinien być wykonany dwukrotnie – na początku kwitnienia oraz przed jego końcem (BBCH 62-69), przy zastosowaniu środka Novagib 010 SL w dawkach po 0,6 l/ha (lub jednorazowo podczas pełni kwitnienia, dawką 1,2 l/ha).

W ofercie Fine Agrochemicals sadownicy znajdą także regulator wzrostu i rozwoju Perlan, który zawiera gibereliny GA 4+7 (również w powyższych korzystnych proporcjach)oraz naturalnie występującą w roślinach cytokininę 6-BA (6-benzyloadenina). Środek przyczynia się do poprawy wielkości i wyglądu owoców, zwiększenia zawiązywania owoców oraz stymulacji rozgałęziania w szkółkach drzew owocowych.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem