Pory bardzo drogie, lecz do rekordów jeszcze brakuje
Ceny świeżych porów na polskim rynku są wysokie, a nawet bardzo wysokie. Sytuacja jest więc diametralnie odmienna od zeszłorocznej, za to bardzo podobna do tej sprzed dwóch lat. Poziom bieżących cen tych warzyw jest oczywiście konsekwencją ich bardzo niskiej podaży. W przypadku porów krajowych to w marcu nie dziwi, ale mocno ograniczona jest też podaż porów importowanych i jest to główny czynnik decydujący o tym, co dzieje się z hurtowymi cenami porów.
Obecnie ceny sprzedażowe tych warzyw (z opakowaniem) w dużym hurcie są na poziomie 5,00-6,00 zł/kg za pory rodzime i 6,50-7,50 zł/kg za importowane. Ceny tych warzyw są, jak wspomniano wyżej, bardzo wysokie, ale warto zauważyć, że bywały już one na naszym rynku i wyższe. Tyle, że nie w pierwszej połowie marca.
Jeśli chodzi o ostatnie dziesięciolecie, to pory z krajowych zapasów najdroższe były właśnie dwa lata temu. W końcu marca 2021 roku ich średnia cena dobiła do poziomu 5,75 zł/kg (obecnie to 5,50 zł/kg), a potem, po okresowym spadku, w czerwcu weszła na pułap 6,00 zł/kg.
W przypadku porów importowanych z Belgii/Holandii/Francji ich najwyższa cena średnia w minionych dziesięciu sezonach to 8,00 zł/kg w końcu maja 2013 roku (obecnie to 7,00 zł/kg). W styczniu 2017 roku było to 7,50 zł/kg, a przed dwoma laty, w lutym i potem w maju 2021 roku było to, jak teraz, 7,00 zł/kg.
Do absolutnych rekordów z ostatniej dekady brakuje więc trochę, ale już nie tak wiele. A przecież najwyraźniej ceny porów w tym sezonie nie powiedziały jeszcze ostatniego słowa. Tren zwyżkowy na razie wciąż trwa. Odkąd trwa (grudzień zeszłego roku), wypchnął on ceny rodzimych porów o 104 procent w górę, a importowanych o 133 procent.