Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Fresh-market.pl to najbardziej aktualne na rynku ceny owoców i warzyw

Wykup abonament

Światowy rynek grejpfrutów

Pomimo, że niektóre kraje ucierpiały z powodu złych warunków w sezonie wegetacyjnym, ogólne perspektywy dla tych owoców są pozytywne. W rzeczywistości niektóre miejsca, jak Teksas, mogą nawet skorzystać na nietypowej pogodzie, ponieważ mniejsza ilość owoców na drzewach prawdopodobnie poprawi jakość i wielkość tych, które przetrwały. Chociaż grejpfrut nie jest najbardziej popularnym owocem w gospodarstwach domowych i jest najczęściej wykorzystywany w przemyśle gastronomicznym, jego zdrowe właściwości mogą być wykorzystane na jego korzyść, jeśli sektor ten dobrze rozegra swoje karty.

Holandia: "Dobra sprzedaż tureckich grejpfrutów, coraz mniej hiszpańskich grejpfrutów na rynku"
Holenderski handlarz owocami importuje obecnie głównie grejpfruty z Turcji. "Sprzedaż tych owoców idzie dobrze. Dostępnych jest także wiele owoców w małym rozmiarze. Ceny wahają się od około 11 do 14 euro. Na rynku jest jeszcze grejpfrut z RPA. Hiszpańskie grejpfruty są obecnie tylko sporadycznie spotykane na rynku."

Niemcy: Popyt jest stabilny, Star Ruby jest wciąż bardzo popularny
W 43 tygodniu sezon grejpfrutowy rozpoczął się dla jednej z firm handlowych pierwszym towarem z Turcji. Sezon będzie trwał do stycznia/lutego 2022 roku. Jakość grejpfrutów jest dobra. Odbiorcami są różne przedsiębiorstwa gastronomiczne i cateringowe, a niewielka część dostarczana jest także do detalistów spożywczych.

Chociaż oferują oni już mniejsze ilości grejpfrutów z Hiszpanii, ich jakość nie jest jeszcze szczególnie dobra. Dopiero od grudnia owoce są wyraźnie bardziej czerwono-mięsiste w środku. W ofercie znajduje się tylko odmiana Star Ruby, która cieszy się niesłabnącą popularnością.

Popyt w porównaniu z rokiem ubiegłym pozostał stosunkowo stabilny. W ostatnim czasie nie było większych problemów logistycznych, ale zdarzały się problemy z dostawami z powodu braku miejsca w transporcie.

Poziom sprzedaży nie może być porównywany z poziomem z lat ubiegłych. Firma szacuje spadek o około 30-40 procent. Wyraźnie odbiły się na tym zamknięcia lokali gastronomicznych, a tym samym ich dawni klienci. Ponadto dumpingowe ceny w supermarketach nie zachęcają klientów do robienia zakupów na targowiskach.

Włochy: 80 procent włoskich gospodarstw domowych kupuje grejpfruty rzadziej niż raz w roku
We Włoszech grejpfruty są kupowane sporadycznie (średnio 2,8 razy w roku), ponieważ przegrywają z konkurencją wielu innych tradycyjnych produktów, takich jak jabłka, pomarańcze, gruszki, banany, brzoskwinie i morele, ale także z powodu innych rosnących kategorii, takich jak awokado, mango i egzotyki. Grejpfruty mają ogromny potencjał rozwoju we Włoszech, biorąc pod uwagę, że ponad 80 procent rodzin w ogóle ich nie kupuje w ciągu 12 miesięcy. Aby zwiększyć popularność grejpfrutów, warto skupić się na ich walorach zdrowotnych: niskiej zawartości cukru i kalorii, dobrej zawartości witaminy C i potasu, a przede wszystkim właściwościach antyoksydacyjnych i odchudzających.

Świeże grejpfruty zostały zakupione przez 18,9 procent włoskich rodzin w ostatnim sezonie kończącym się we wrześniu 2021 roku, co odpowiada prawie 5 milionom gospodarstw domowych. Jeśli chodzi o produkty przetworzone, 9,1 procent włoskich rodzin kupiło gazowany napój bezalkoholowy o smaku grejpfruta w ostatnim sezonie kończącym się we wrześniu 2021roku, co stanowi dość stabilny trend w porównaniu z poprzednimi latami. Rola grejpfrutów w sokach owocowych jest bardziej ograniczona: 0,8 procent gospodarstw domowych kupuje klasyczne soki o smaku grejpfruta, 0,9 procent różowego grejpfruta. Oba te odsetki w ostatnich latach utrzymują się na dość stabilnym poziomie.

Hurtownik z północnych Włoch, specjalista od owoców egzotycznych, mówi, że od 20 dni grejpfruty są importowane do Włoch z basenu Morza Śródziemnego, podczas gdy wcześniej pochodziły z Afryki Południowej. Głównym dostawcą jest Izrael, ale towar pochodzi także z Hiszpanii, Turcji i Cypru. Ten ostatni kraj ma pewne problemy z jakością.

Hiszpania bardziej niż inni koncentruje się na aspekcie pakowania, oferując opakowania jednowarstwowe lub 10-kilogramowe, podczas gdy klasyczne skrzynie 15-kilogramowe pochodzą z innych krajów. Cena hurtowa waha się obecnie między 1 a 1,20 euro/kg. Jest to produkt niszowy i jeden z dyrektorów supermarketów twierdzi, że stanowi on 1 procent lub mniej segmentu cytrusów.

Aż 90 procent sprzedaży to grapefruit czerwony, 10 procent żółty lub biały. We Włoszech dużo kupuje się przez kanał gastronomiczny: bary używają go jako składnika koktajli lub do soków, podobnie jak hotele używają go do śniadań, szczególnie dla zagranicznych klientów.

Hiszpania: Dobre ceny hiszpańskich grejpfrutów pomimo obaw o jakość
Hiszpańska kampania grejpfrutowa trwa od połowy października z perspektywą niższych zbiorów ze względu na utrzymujące się wiosenne deszcze, które odbiły się na kwitnieniu. Prognozy są dobre ze względu na ożywienie w kanale gastronomicznym, co ułatwi sprzedaż niższych kategorii. Według prognoz MAPA szacuje się, że zbiory grejpfrutów w sezonie 21/22 wyniosą 84.010 ton; o 1,25 procent więcej niż w poprzedniej kampanii. To był dobry okres przejściowy między obiema półkulami. Grejpfruty z Turcji wciąż zwiększają swój napływ na rynki. Hiszpania pokrywa się z Meksykiem na początku kampanii, a zwłaszcza z Florydą i Izraelem, jako że mają one podobne harmonogramy. W międzyczasie popyt w segmencie detalicznym pozostaje stabilny, a sprzedaż jest stała. Na rynku hurtowym rytm sprzedaży utrzymuje się na stałym poziomie. Dlatego też zapasy są niskie, a ceny kształtują się na ponadprzeciętnym poziomie. Ponadto w dłuższej perspektywie podaż grejpfrutów powinna wzrosnąć dzięki rozwojowi wolumenu z krajów śródziemnomorskich.

Ameryka Północna: Mróz w Teksasie może dobrze wróżyć dla wielkości grejpfrutów
Po katastrofalnych mrozach, które stan przeszedł w lutym, Teksas zapowiada bardzo ograniczone zbiory grejpfrutów w latach 2021-2022. "Jednak drzewa odradzają się i wyglądają dobrze, więc jesteśmy z tego zadowoleni" - mówi jeden z teksańskich plantatorów-eksporterów. "A ponieważ jest mniej owoców na drzewie, niektóre z owoców są w stanie osiągnąć nieco większy rozmiar niż mogłyby".

Mróz wpłynął również na czas rozpoczęcia zbiorów - zazwyczaj Teksas rozpoczyna zbiory pod koniec września na początku października i trwa do końca marca i początku kwietnia. W tym roku zbiory są opóźnione o około miesiąc.

Na Florydzie w tym roku spodziewane są podobne wielkości zbiorów grejpfrutów jak w roku ubiegłym. "Widzimy dobrą jakość na drzewach. Mieliśmy sprzyjające warunki do uprawy i uniknęliśmy w tym roku burz" - mówi jeden z załadowców.

Wielkość owoców na Florydzie wydaje się być mniejsza niż w ubiegłym roku, prawdopodobnie nawet o jeden rozmiar mniejsza. "Mamy nadzieję, że w listopadzie zobaczymy jakiś wzrost. Nie mieliśmy stabilnej chłodniejszej pogody, której grejpfruty potrzebują do naturalnego wydobycia koloru i podniesienia Brixa, ale jestem zadowolony z wczesnych owoców i wiem, że będą coraz lepsze w miarę postępu sezonu" - dodaje jeden z wysyłających.

To prawdopodobnie spowoduje wysoki popyt na grejpfruty w tym sezonie. "W sytuacji gdy w Teksasie brakuje owoców, Floryda wie, że to oni będą głównym dostawcą. To pozwoli nam odzyskać nieco udziału w rynku" - mówi florydzki załadowca.

W tym samym czasie, popyt również będzie prawdopodobnie silny. Jednak w kwestii importu trwają dyskusje na najwyższych szczeblach w związku z niedawną decyzją USDA o rezygnacji ze standardu soku dla importowanych świeżych grejpfrutów - standardu, który od dawna był i wciąż jest przestrzegany przez krajowych producentów.

Jeśli chodzi o ceny, spodziewany jest silny rynek. "Przewiduję, że rynek będzie się rozwijał i będzie w stanie się utrzymać," mówi załadowca z Teksasu. "Zazwyczaj nasz najbardziej ruchliwy czas jest między Świętem Dziękczynienia a Nowym Rokiem, ponieważ ludzie prezentują go na święta. A potem, na początku Nowego Roku, wszyscy starają się jeść zdrowiej. Z powodu naszego późnego startu, nie spodziewamy się osłabienia rynku pomiędzy naszym startem a sezonem świątecznym."

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE