To był poważny spadek cen czerwonych pomidorów, ale…
W tym roku ceny krajowych czerwonych pomidorów szklarniowych już na starcie regularnego sezonu były niższe w relacji rok do roku. Co nie może dziwić bo zeszły rok był drogi nie tylko w tym segmencie rynku świeżych warzyw. Co więcej jeszcze w kwietniu doszło do poważnej przeceny czerwonych pomidorów w dużym hurcie. Przecena ta trwała również w maju i została wyhamowana dopiero w minionym tygodniu.
Jak widać na naszym wykresie, cena średnia zdołała nawet odbić nieco w górę w drugiej połowie zeszłego tygodnia i to na tyle, że w dość znaczącym stopniu zmieniła się bieżąca sytuacja na rynku hurtowym tych warzyw. Nie jest to jakiś fundamentalny przełom, ale fakt, iż bieżąca cena średnia jest znów powyżej notowań średniej ceny z poprzednich pięciu lat, ma swoją wymowę.
Obecnie sprzedażowe ceny czerwonych pomidorów z polskich szklarni mają w dużym hurcie następujący poziom: 4,00-4,66 zł/kg za wielkość A; 4,50-5,00 zł/kg za wielkość B; 4,66-5,16 zł/kg za BB. Zróżnicowanie cen jest spore i głównie ma charakter geograficzny. Najtaniej jest w zagłębiu produkcji pomidorów w rejonie Kalisza.