Truskawki świeże z importu – ceny w dół, ale...
Sezon importowy świeżych truskawek wciąż jest w swojej wstępnej fazie, w której normą są: niższa podaż i wyższe ceny. Wszak sezon zbiorów w krajach będących kluczowymi graczami tych owoców w UE, czyli w Grecji i Hiszpanii dopiero startuje (w Hiszpanii jest on zresztą opóźniony). Natomiast tegoroczna konkurencja ze strony świeżych truskawek egipskich jest dużo słabsza. I widać to w cenach, również na polskim rynku hurtowym.
A ceny te, chociaż w ostatnim okresie spadały (o około 10 do 25 procent przez ostatni tydzień), to nadal pozostają o wiele wyższe niż zazwyczaj. Są dużo wyższe nawet od cen z analogicznego okresu „drogiego” sezonu 2023/2024.
W zeszłym roku, w grudniu ceny truskawek importowanych były w polskim hurcie na poziomie 30,00-50,00 zł/kg. Owoców na rynku było niewiele. Przypomnijmy, że jeszcze rok wcześniej (a sezon 2022/2023 też nie był najtańszy pod tym względem) ceny w grudniu 2022 oscylowały wokół poziomu 30,00 zł/kg.
Teraz natomiast ceny świeżych truskawek to aż 45,00-60,00 zł/kg, co daje wzrost aż o niemal 65 procent w relacji rok do roku. Chyba nie będzie przesadom stwierdzenie, że to cenowa przepaść. Realia podażowe są w bieżącym sezonie dużo gorsze. I, co więcej, na razie się one nie zmienią. A jakie są perspektywy na kolejne miesiące?
Sezon na południu Hiszpanii staruje z opóźnieniem i pod znakiem strat i zniszczeń po powodzi z końca października. Na razie więc podaż tamtejsza nie będzie rosła tak znacząco, jak to bywało w „dobrych” latach (gdy cena w styczniu potrafiła zmaleć o połowę). Co będzie dalej? Hiszpańska organizacja branżowa Freshuelva podała, że co prawda areał upraw truskawek wzrósł w tym sezonie. Ale tylko o 2 procent i warunki produkcji są bardzo trudne. M. in. aż 10-20 procent nasadzeń trzeba było powtórzyć. To nie wróży wysokich zbiorów.
Rok temu to nie hiszpańska truskawka grała główną rolę w kreacji cen hurtowych w Europie, ale ta z Grecji. I tym razem będzie zapewne podobnie. Ceny zaczną spadać dopiero, gdy na rynek zacznie trafiać więcej owoców z bieżących zbiorów w Grecji.