Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Turcja - dwa razy więcej papryki niż Hiszpania

W 2019 roku Turcja wyprodukowała 2.625,67 mln kilogramów papryki na 92.089 hektarach, o wartości 952,18 mln euro (średnio 0,36 euro/kg) w miejscu pochodzenia - wynika z danych przygotowanych przez Hortoinfo z Biura Statystycznego Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).

W tym samym roku Hiszpania wyprodukowała 1.402,38 mln kg papryki, która została wyhodowana na 21.430 hektarach, a jej wartość wyniosła 1.091,98 mln euro (średnio  0,78 euro/kg). Według tych danych Turcja wyprodukowała prawie dwa razy więcej papryki niż Hiszpania, ale jej rolnicy płacili za każdy kilogram o połowę mniej niż Hiszpanie.

Jednakże, zgodnie z danymi Systemu Szybkiego Alarmowania dla Żywności i Pasz (RASFF), w tym samym roku turecka papryka, która dotarła do Unii Europejskiej, wygenerowała 60 alarmów na pozostałości pestycydów. Hiszpańska papryka nie wygenerowała żadnych alertów, ponieważ 100 procent hiszpańskiej produkcji odbywa się przy użyciu technik kontroli biologicznej w celu zwalczania szkodników.

Holandia wyprodukowała 375 milionów kilogramów na 1500 hektarach. Wartość holenderskiej produkcji wyniosła 369,67 mln euro, a rolnicy otrzymali średnią cenę 0,99 euro/kg.

Według FAO, w 2019 roku Maroko wyprodukowało 247,61 mln kilogramów papryki na 5 084 hektarach. Wartość marokańskiej produkcji papryki wyniosła 51,67 mln euro, a jej średnia cena w miejscu pochodzenia wyniosła 0,21 euro/kg.

W 2019 roku Izrael wyprodukował 171,34 mln kilogramów na 2.634 hektarach i miał średni plon 6,53 kilograma na metr kwadratowy. Produkcja Izraela była warta 172 mln euro i miała średnią cenę 1,00 euro/kg.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE