Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Ukraina – borówki bardziej dochodowe od jabłek

Według analityków EastFruit, w ubiegłym roku średnia cena hurtowa 1 kg borówek na Ukrainie przekroczyła 18-krotnie średnią cenę hurtową jabłka. Świadczy to o atrakcyjności inwestycyjnej uprawy borówki amerykańskiej.

W szczególności średnia cena sprzedaży hurtowej borówki amerykańskiej, biorąc pod uwagę ceny odmian wczesnych i późnych, osiągnęła na Ukrainie w 2020 roku wysoki pułap 215 UAH/kg, podczas gdy jabłko na rynek świeży było sprzedawane średnio po 11,7 UAH/kg.

Jednocześnie jednak plon borówki był znacznie niższy. Najlepsi hodowcy borówki na Ukrainie otrzymują od 8 do 12 ton borówki na hektar, a najlepsi plantatorzy jabłek - od 50 do 70 ton.

Okazuje się, że rolnicy na Ukrainie otrzymywali z każdego hektara borówki od 1,7 do 2,6 mln hrywien (60-100 tys. USD z hektara), a z każdego hektara sadu jabłkowego - od 600 do 800 tys. hrywien. Oczywiście ci sadownicy, którzy wyhodowali wysokiej jakości jabłko na eksport lub do sprzedaży w segmencie premium w ukraińskich sieciach, otrzymali do półtora miliona hrywien, a nawet więcej na hektar (56 tysięcy USD), ale i w tym przypadku dochody z hektara były niższe niż w przypadku producentów borówek.

Podobne proporcje przychodów utrzymały się w innych krajach regionu. Co więcej, najmniejszą różnicę w przychodach zaobserwowano w Polsce, gdzie zarówno borówek, jak i jabłek uprawia się najwięcej, a największą w Rosji, gdzie ceny borówki są najwyższe. W związku z tym obecnie najbardziej atrakcyjne wydają się inwestycje w uprawę borówki w Rosji.

Oczywiście decydując się na inwestycję warto wziąć pod uwagę, że ceny rynkowe mogą się zmieniać. Jednak eksperci z Fall Creek, światowego lidera w uprawie borówki, uważają, że potencjał wzrostu popytu na borówki jest daleki od wyczerpania, a jej spożycie w UE może się podwoić w ciągu najbliższych 7-10 lat. Jako argument podają dane dotyczące konsumpcji w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii - odpowiednio 1,2 i 1,0 kg na osobę rocznie. Jednocześnie w UE spożycie sięga zaledwie 250 gramów niebieskich jagód na mieszkańca, a na Ukrainie - tylko około 70-80 gramów na osobę rocznie.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE