Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Ukraina – dla konsumentów owoców jagodowych ważne są: jakość i serwis

Sukces branży jagodowej zależy od poziomu zaufania między konsumentem, który chce kupować wysokiej jakości, smaczne i zdrowe produkty, a producentem, który może je szybko dostarczyć. To właśnie, a nie tylko uprawa wysokiej jakości owoców jagodowych przy pomocy nowoczesnych rozwiązań technologicznych i urządzeń ma kluczowe znaczenie w prowadzeniu biznesu jagodowego na Ukrainie.

Taką opinię na antenie AgroFM wyraził Jarosław Mowczun, współwłaściciel farmy jagodowej Ozerjana (Ukraina, obwód Żytomierski), w której uprawia się borówki i truskawki.

„Działamy na rynku od 7 lat, a owoce jagodowe bezpośrednio sprzedajemy od 2015 roku. Dziś naszymi klientami są konsumenci końcowi oraz niewielki udział sklepów rolniczych i segment HoReCa. Prawie 100 procent naszych owoców - truskawek i borówek - sprzedajemy za pośrednictwem sieci społecznościowych. Jednocześnie mówiąc o sprzedaży za pośrednictwem sieci społecznościowych, należy zauważyć, że zaufanie konsumentów jest tutaj ważne. Oznacza to, że ludzie powinni ufać producentowi, z którym mogą się osobiście komunikować”- jest pewien Jarosław Mowczun.

Współwłaściciel farmy Ozeryana zwrócił również uwagę, że w 2015 roku na portalu społecznościowym Facebook nie było ani jednej strony o nazwie Berry Farm. „Dziś prawie każda ukraińska farma otwiera tam stronę o podobnej nazwie. Ale trzeba zrozumieć - klientowi zależy na jakości i wysokim poziomie obsługi. Ale kultura branży jagodowej na Ukrainie pozostawia wiele do życzenia: niektóre gospodarstwa nie są w stanie zapewnić nie tylko stabilnej jakości produktów, ale także zapewnić niezbędne usługi swoim klientom. Rzeczywiście, wielu rolników uważa, że ​​najważniejsza jest uprawa owoców. W rzeczywistości jest to 30 procent wskaźnika sukcesu w produkcji owoców jagodowych. Ważne jest, aby właściwie przedstawić konsumentowi produkt wysokiej jakości”- mówi Jarosław Mowczun.

Jednocześnie podkreśla, że ​​dla branży owoców jagodowych bezsprzecznie ważny jest zakup i montaż nowoczesnego sprzętu chłodniczego, stworzenie nowoczesnej linii do sortowania produktów. Ale klient chce smacznej, wysokiej jakości i zdrowej jagody, dlatego ważne jest, aby obserwować zgodność odmianową, prześledzić właściwości smakowe produktu, schłodzić owoc w odpowiednim czasie i stworzyć warunki do jego wygodnej dostawy do konsumenta.

„Jeśli chodzi o dostawę, podam przykład mojej własnej farmy, która znajduje się w powiecie brusiłowskim w obwodzie żytomierskim. W sezonie świeże owoce jagodowe codziennie dostarczamy drogami do Kijowa, gdzie mieszka największa liczba konsumentów. O ile w 2019 roku zbieraliśmy owoce, schładzaliśmy je i następnego dnia dostarczaliśmy klientom, to w zeszłym roku poszliśmy jeszcze dalej. Jagody zbierano od 04:30 do 10:00. Następnie około godziny 11.30 rozpoczyna się dostawa w Kijowie. Oznacza to, że jest to dość szybkie z punktu widzenia realizacji łańcucha logistycznego dostarczania świeżych owoców z pola na stół konsumenta”- podsumowuje Jarosław Mowczun.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE