Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Uzbekistan – będzie więcej cebuli i czosnku

W sierpniu-wrześniu 2021 roku w Uzbekistanie zasadzono cebulę ozimą i czosnek na łącznej powierzchni 88,2 tys. hektarów, czyli o 5,8 tys. hektarów więcej niż w tym samym okresie ubiegłego roku, informuje EastFruit powołując się na Ministerstwo Rolnictwa Republiki. Uzbekistan zasadził warzywa zimowe dwukrotnie, w sierpniu-wrześniu i późną jesienią, w listopadzie-grudniu.

Według danych Ministerstwa Rolnictwa Uzbekistanu, spodziewane zbiory cebuli zimowej w sierpniu-wrześniu 2021 roku oraz późną jesienią wyniosą w 2022 roku 2 mln ton.

Wywóz cebuli z Uzbekistanu charakteryzuje się wyraźną sezonowością. Ze względu na fakt, że zbiory cebuli wczesnej w kraju zaczynają się w drugiej połowie marca i na początku kwietnia, w zależności od regionu kraju, właśnie wtedy, gdy w krajach bardziej północnych zmniejszają się zapasy cebuli z ubiegłorocznych zbiorów, otwiera się około trzymiesięczne okno możliwości dla uzbeckiego eksportu cebuli. Tak długie okno możliwości tłumaczy fakt, że na głównych rynkach docelowych tego produktu, czyli w Rosji i na Białorusi, pierwsze partie rodzimej wczesnej cebuli pojawiają się dopiero pod koniec czerwca. Mniej więcej w tym samym czasie zapasy zaczynają się wyczerpywać, a ceny często dość szybko rosną.

Według danych krajowego Komitetu Celnego, w pierwszych dziewięciu miesiącach 2021 roku Uzbekistan wyeksportował prawie 200 tys. ton cebuli, z czego 157 tys. ton (79 procent) wyeksportowano w okresie od kwietnia do czerwca. W ciągu 9 miesięcy 2020 roku wolumen eksportu cebuli z Uzbekistanu wyniósł realnie 188 tys. ton, z czego 132 tys. ton (70 procent) wyeksportowano w okresie kwiecień-czerwiec.

W ciągu ostatnich kilku lat w Uzbekistanie dzięki zastosowaniu technologii oszczędzających zasoby, sadzeniu odmian wysokoplennych, technice zraszania i innym zabiegom agrotechnicznym udało się osiągnąć plon cebuli do 50-60 ton z hektara zamiast wcześniejszej średniej 30 ton. W związku z tym zmniejszyły się również koszty produkcji cebuli. Na początku czerwca 2021 roku średni koszt produkcji 1 kg cebuli w Uzbekistanie wynosił około 5 centów amerykańskich.

Jako technologię oszczędzania zasobów należy wyróżnić wprowadzenie technologii nawadniania kroplowego do sadzenia cebuli w celu ochrony zasobów wodnych. W rezultacie nawozy są wykorzystywane bardziej efektywnie, a oszczędność wody sięga 40 procent. Ponadto środki te powinny doprowadzić do zwiększenia plonów.

Eksperci EastFruit uważają jednak, że ze względu na szereg czynników i przyczyn zwiększenie produkcji wczesnej cebuli w Uzbekistanie może być ryzykowne i warto się dwa razy zastanowić zanim postawi się na dalszą ekspansję produkcji cebuli zimowej.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE