Węgry – rośnie spożycie gruszek
Ferenc Apáti jest prezesem FruitVeb. Firma ta jest główną węgierską organizacją międzybranżową owoców i warzyw. Wyjaśnił, że w ciągu ostatniej dekady wielkość produkcji gruszek na Węgrzech spadła o 30 procent. W 2010 roku około 3.000 hektarów ziemi było wykorzystywane do uprawy gruszek, ale obecnie wielkość ta wynosi około 2.200 ha.
Ze względu na wiele czynników krajowi producenci mają coraz mniejsze możliwości zaopatrywania rynku, pomimo faktu, że popyt na gruszki wśród konsumentów od lat rośnie. Po pierwsze, sady gruszowe na Węgrzech szybko się starzeją. Po drugie, drzewa gruszowe są wrażliwe na technologie produkcji, ziemię i wiatr oraz mają duże zapotrzebowanie na wodę i wilgoć. Co gorsza, systematycznie brakuje odpowiedniego przechowalnictwa, dlatego w każdym roku do grudnia trudno znaleźć na rynku krajowe gruszki.
Ze względu na rosnący popyt i malejącą podaż krajową, Węgry importują coraz więcej gruszek. W tym roku jednak wiosenne przymrozki wyrządziły ogromne szkody w sadach także w innych krajach europejskich.