Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Włochy – niski popyt na wczesną marchew

Kampania wczesnej marchwi Ispica PGI trwa w najlepsze. Carmelo Calabrese z włoskiego OP Fonteverde of Ispica (RG) podsumował sytuację wspominając o „tendencji handlowej charakteryzującej się raczej słabym popytem i niskimi cenami”.

„Półprodukty w big bagach kosztują 0,25 euro centa za kg – ujawnił Calabrese – Jest to spowodowane niskim popytem, ​​głównie z zagranicy, niższym niż w poprzednich latach w porównaniu z tym samym okresem. na dzień dzisiejszy (8 kwietnia 2022 r.) pod względem powierzchni zebraliśmy mniej marchwi w stosunku do założonych planów. Ponadto spodziewaliśmy się zebrać 45 procent całej naszej produkcji do 10 kwietnia, podczas gdy nie będziemy osiągają, moim zdaniem, 30 procent. W tej chwili zostawiamy produkt w terenie, właśnie ze względu na niski popyt."

„Za granicą jest dużo starej marchwi w chłodniach, którą trzeba sprzedać. Są to marchewki zebrane w październiku i listopadzie, które były przechowywane i czekają na całkowitą utylizację, co utrudnia nam sprzedaż nowych i świeżych towarów” – kontynuował ekspert. przyczyny zaistniałej sytuacji.

„Mamy nadzieję, że uda nam się odzyskać wolumeny, które trzeba zebrać po Wielkanocy. Ponadto mamy nadzieję, że sezon, który tradycyjnie kończy się w połowie maja, może przedłużyć się do końca miesiąca, aby dać nam trochę więcej czasu na handel. Ta możliwość nie jest odległa, biorąc pod uwagę, że wiosna trochę opóźnia się wszędzie, a zatem może opóźnić produkcję na obszarach, które następują po naszym.

Kampania cukinii i papryki
„Jeśli chodzi o cukinie, jesteśmy w końcowej fazie kampanii. W przeciwieństwie do poprzednich lat, ta miała wysokie ceny nawet pod sam koniec sezonu, z notowaniami w tej chwili 1 euro za kg u producenta. Oczekujemy, że ostatecznie zakończymy nasz produkt w bieżącym miesiącu. Z drugiej strony w odniesieniu do papryki trend jest zgodny z porą roku, z 1,20 euro za kg u producenta. Będziemy handlować papryką do końca maja."

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE