Włochy – wiosna ożywiła rynek cebuli
Rynek cebuli we Włoszech ożywił się w ciągu ostatnich kilku dni: nic poważnego, ale popyt wzrósł, więc notowania też wzrosły. „Jeszcze kilka dni temu sytuacja była śmiertelnie spokojna, potem coś się zmieniło i telefony stały się częstsze” - informuje handlowiec Matteo Freddi.
Według Freddiego wielu klientów, którzy czekali na cebulę z Indii i Australii, musiało znosić opóźnienia spowodowane zatkaniem Kanału Sueskiego, więc byli zmuszeni by wypełnić tę lukę.
„Cebula włoska jest w tej chwili bardzo popularna. Nie zapominajmy, że minie kilka miesięcy, zanim pojawią się wczesne cebule żółte. Jakość produktów w magazynach jest nadal wysoka, a ich ilość wystarczy na cały okres do czasu, gdy następne zbiory staną się dostępne.”
Jeśli chodzi o ceny, to różnią się one w zależności od obszaru, gatunku i jakości. Obecnie cebula złota kosztuje około 0,25–0,35 euro/kg i mniej więcej tyle samo płaci się za nieprzetworzoną białą cebulę. „Szalotka osiąga rekordowe wartości 2,5-3,5 euro/kg w zależności od pochodzenia i jakości. Cebula Borettana nie radzi sobie tak dobrze, popyt na nią jest niski z powodu zamknięć kanału HoReCa i faktu, że przemysł przetwórczy wciąż ma duże dostępne ilości.”