Wstępny szacunek zbioru warzyw gruntowych 2024 r.
Eksperci Głównego Urzędu Statystycznego, w swojej wstępnej ocenie tegorocznych zbiorów warzyw gruntowych, zwracają uwagę, iż w bieżącym sezonie na początku okresu wegetacyjnego warunki pogodowe nie były sprzyjające. nadmierne nawilgocenie gleby w tym okresie opóźniło prace polowe w dużej części kraju. Od drugiej połowy kwietnia z kolei notowano niedobory opadów, co spowodowało spowolnienie wegetacji.
Z kolei kwiecień i maj przyniosły kolejne fale przymrozków, które spowodowały straty także w uprawach warzyw gruntowych. Kolejne tygodnie nie były łatwiejsze dla tych upraw. Odnotowywano w tym okresie niedobór opadów na znacznych połaciach kraju, a lokalnie burze i gradobicia. Ciepła pogoda w czerwcu przesuszyła glebę utrudniając sadzenie warzyw. W lipcu opady deszczu z jednej strony poprawiły nawilgocenie gleby, ale z drugiej strony, przy upalnej pogodzie spowodowały wzrost presji ze strony szkodników i chorób. W lipcu, dzięki tym opadom i ciepłej pogodzie, wegetacja warzyw wyraźnie przyśpieszyła.
Na podstawie powyższych obserwacji eksperci GUS oceniają, że tegoroczne zbiory warzyw będą nieco większe od zeszłorocznych, ale zbiory w całym sezonie będą zależeć od pogody w kolejnych tygodniach. Zwłaszcza chodzi o ilość opadów.
Produkcję warzyw gruntowych w 2024 roku eksperci GUS wstępnie szacują nanieca ponad 3,8 mln ton, o 2 procent wyższą niż w roku 2023 (kiedy to było 3,83 mln ton).
Zbiory kapusty w 2024 roku oszacowano na 593 tys. ton, czyli o 5,6 procent mniej niż w roku 2023 (rok temu zebrano około 628 tys. ton). Ale decydujący wpływ na zbiory tego warzywa będą miały plony odmian późnych.
Zbiory kalafiorów przewiduje się na poziomie 111 tys. ton, czyli o 12,6 procent mniej niż w roku 2023 (rok temu 127 tys. ton).
Zbiory cebuli na poziomie 695 tys. ton, czyli o 9,6 procent więcej niż w roku 2023 (rok temu 634 tys. ton). Wzrost ten wynikał ze znacznego zwiększenia areału upraw tego warzywa.
Zbiory marchwi oszacowano na 572 tys. ton, czyli o 0,7 procent mniej niż w roku 2023 (rok temu też było to około 577 tys. ton).
Zbiory buraków ćwikłowych oszacowano na 249 tys. ton, czyli o 1,6 procent mniej niż w roku 2023 (rok temu 253 tys. ton).
GUS oszacował zbiory pietruszki korzeniowej i w 2024 roku miałyby one wynieść 150 tys. ton, czyli o 1,4 procent więcej niż w roku 2023 (rok wcześniej było to 148 tys. ton).
Zbiory selerów korzeniowych oszacowano na 101 tys. ton, czyli o 4,7 procent mniej niż w roku 2023 (rok temu było to 106 tys. ton).
Według obecnej prognozy zbiory pomidorów gruntowych mają wynieść 210 tys. ton, czyli aż o 23,6 procent więcej niż w roku 2023 (rok wcześniej 170 tys. ton). Ten wzrost to wynik dużego zwiększenia areału upraw pomidora gruntowego.
Zbiory ogórków oszacowano na 118 tys. ton, czyli o 9,9 procent mniej niż w roku 2023 (rok wcześniej 131 tys. ton).
Produkcja kukurydzy cukrowej ma wynieść w 2024 roku 160 tys. ton, czyli o 3,9 procent więcej niż w roku 2023 (rok wcześniej wyniosły one 154 tys. ton).
Zbiory dyni, kabaczków i cukinii mają osiągnąć poziom 423 tys. ton, czyli o 4,7 procent więcej niż w roku 2023 (przed rokiem było to 404 tys. ton).
Łączną produkcję pozostałych gatunków warzyw oszacowano zaś na 519 tys. ton, czyli o 3,6 procent więcej niż w roku 2023 (rok temu w tej kategorii było to 501 tys. ton).