Wyższa globalna produkcja mandarynek
Według Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) światowa produkcja mandarynek w sezonie 2020/2021 wzrośnie o 4 procent do 33,3 mln ton.
Według USDA zbiory mandarynek w Chinach wzrosną o 1 mln ton do 23 mln ton, dzięki sprzyjającym warunkom pogodowym i zwiększeniu powierzchni upraw nowych odmian tych owoców. Głównymi krajami - importerami chińskich mandarynek będą Filipiny, Tajlandia i Wietnam.
W UE produkcja mandarynki wzrośnie o 597 tys. ton do 3,4 mln ton dzięki zwiększonej produkcji we Włoszech i Hiszpanii. Przewiduje się, że wzrost produkcji doprowadzi do wzrostu eksportu i spadku importu tego rodzaju cytrusów do UE. Maroko i RPA pozostaną wiodącymi dostawcami mandarynek na rynek UE, a głównymi rynkami zbytu owoców z UE będą Szwajcaria, Ukraina i Norwegia.
Przewiduje się, że zbiory mandarynek w Turcji wzrosną o 14 procent do 1,6 miliona ton. Rosja pozostanie głównym importem tureckich mandarynek.
W Maroku produkcja mandarynki ma wzrosnąć do 1,2 miliona ton dzięki dobrym warunkom pogodowym w okresie kwitnienia. Konsumpcja i eksport również będą rosły wraz ze wzrostem podaży. Kanada, UE i Rosja utrzymają pozycje liderów w rankingu największych importerów mandarynek marokańskich.
Oczekuje się, że zbiory mandarynek w USA wzrosną o 6 procent do 909 000 ton. Zwiększy to wykorzystanie owoców w przetwórstwie i dostawach eksportowych, a zmniejszy się import mandarynek do Stanów Zjednoczonych.