Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

16.12.2012 Świąteczny Kiermasz Produktów Regionalnych w Warszawie

2012-12-11 11:57

Od godziny 10.00 do 17.00 mieszkańcy stolicy będą mogli zasmakować w ponad stu produktach tradycyjnych i regionalnych, zrobić świąteczne zakupy i wziąć udział w atrakcyjnych wydarzeniach.

Podczas kiermaszu na stoiskach producentów - zaproszonych z różnych regionów Polski- pojawią się wyjątkowe specjały, w tym: tradycyjne alkohole (miody, nalewki, piwa), oleje, sery, masło, jaja, drób, wędliny, dziczyzna, ryby (świeże i wędzone), wyroby piekarskie, przetwory i soki, czy ekologiczne warzywa i zioła.

Na gości będzie czekać też wiele innych atrakcji. Zaplanowano Rodzinne Warsztaty Pierogowe, degustację regionalnych przysmaków oraz rozmowy
z producentami na temat ich wyrobów, aby kupujący mogli poznać specyfikę nabywanych produktów. Odbędą się również pokazy gotowania na żywo – z wykorzystaniem produktów dostępnych na Kiermaszu. Ponadto goście będą mieli okazję, jako pierwsi zobaczyć filmiki promujące tradycyjne i regionalne wyroby w restauracjach, w oraz wziąć udział w losowaniu książek o tematyce kulinarnej.

Kiermasz poprowadzą: Grzegorz Łapanowski – prowadzący programy kulinarne i warsztaty, kucharz i znawca kuchni oraz David Gaboriaud – francuski kucharz i smakosz, którzy zaprezentują na scenie także swoje umiejętności kulinarne.

Podczas kiermaszu, o godz. 13.00, odbędzie się ogłoszenie wyników i wręczenie nagród zwycięzcom II edycji konkursu kulinarnego „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”. Wzięli w nim udział młodzi kucharze ze szkół gastronomicznych z różnych regionów Polski. Konkurs ogłoszono podczas warsztatów kulinarnych, odbywających się w poszczególnych województwach. Dziesięć najlepszych zespołów, wyłonionych na podstawie nadesłanych przepisów, zostało zaproszonych na finał do Warszawy.

– Świąteczny Kiermasz Produktów Regionalnych oraz cykl warsztatów i finał konkursu kulinarnego są częścią inicjatywy „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta”, której celem jest działanie na rzecz zrównoważonego rozwoju, poprzez wykorzystywanie regionalnych i tradycyjnych produktów w nowoczesnej kuchni polskiej – mówi Marek Zagórski, Prezes Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej. – Organizując te wydarzenia chcieliśmy zwrócić uwagę na bogactwo polskich wyrobów lokalnych
i zainteresować nimi konsumentów – dodaje.

Projekt „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta” realizuje Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Slow Food Youth Warszawa. Finansuje go EFRWP i UE, w ramach grantu europejskiego na promocję Wspólnej Polityki Rolnej.

Więcej informacji na stronie internetowej: www.efrwp.pl

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem