Konferencja warzywnicza towarzysząca targom TSW 2013 - program
Warzywnictwo – uprawy polowe
- 10.00 OTWARCIE
19 lutego 2013
Uprawa warzyw wysokiej jakości
- „Ewolucja” w sposobach uprawy sałaty – Paweł Strauchmann, Marc Cellis, Rijk Zwaan
- Aminokwasy w uprawie warzyw – Andrzej Zbroja, Tradecorp
- Wystąpienie przedstawiciela firmy YARA
Uprawa warzyw dla przetwórstwa
- Produkcja warzyw dla przetwórstwa, nowe tendencje – Jacek Malinowski, Syngenta
- Kalafiory i brokuły wysokiej jakości na rynek warzyw świeżych i dla przemysłu przetwórczego – dr hab. Edward Kunicki, UR Kraków
20 lutego 2013
- 10.00 OTWARCIE
Przechowalnictwo
- Trendy w rozwoju przechowalnictwa warzyw – prof. dr hab. Franciszek Adamicki, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach
Uprawa cebuli i marchwi
- Cebula – uprawa, nawożenie, nowe tendencje w uprawie – dr Tomasz Spiżewski, UP Poznań
- Uprawa marchwi wysokiej jakości, programowanie i sterowanie produkcją – dr Włodzimierz Krzesiński, UP Poznań
Integrowana ochrona i produkcja
- Możliwości zastosowania grzybów Trichoderma na nośnikach z materiałów organicznych w uprawie warzyw – dr Magdalena Szczech, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach
- Integrowana ochrona pomidorów i ogórków w uprawach polowych – dr Jan Sobolewski
- Integrowana produkcja w teorii i praktyce – Piotr Borczyński, ODR Minikowo, Oddział w Zarzeczewie (Włócławek)
Warzywnictwo – uprawy pod osłonami
- 10.00 OTWARCIE
19 lutego
Zdrowie od początku uprawy
- Choroby odglebowe w uprawie pomidorów, ogórków i papryki – dr hab. Czesław Ślusarski, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach
- Pepino Mosaic Virus – coraz większe zagrożenie upraw pomidora w Polsce, znaczenie „szczepionek” w krzyżowej ochronie przed PepMV – prof. dr. hab. Henryk Pospieszny, IOR-PIB Poznań
- GSPP (Good Seed and Plant Practices) – najwyższy standard zdrowotności nasion pomidora – Paweł Strauchmann, Rijk Zwaan
Nawozy i fertygacja w uprawach pod osłonami
- Uprawa pomidorów bez ryzyka (Micromix Bentley) – Andrzej Zbroja, Tradecorp
- Wystąpienie przedstawiciela firmy Yara
Rynek, ceny, analizy
- Rynek pomidorów i ogórków szklarniowych – analiza cen, prognozy – dr Bożena Nosecka, IERiGŻ Warszawa, dr Michał Trzęsowski, UP Poznań, WGRO Poznań
20 lutego
- 10.00 OTWARCIE
Z fizjologicznego punktu widzenia
- Fizjologiczne zaburzenia warzyw uprawianych pod osłonami – dr hab. Barbara Dyki, doc. dr hab. Jan Borkowski, Instytut Ogrodnicwa w Skierniewicach
- Dojrzewanie papryki – fizjologia, sposoby stymulowania dojrzewania – dr Agnieszka Stępowska, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach
Obecne tendencje w uprawach szklarniowych
- Energooszczędne sposoby ogrzewania obiektów ogrodniczych – prof. dr hab. Sławomir Kurpaska, UR Kraków
- Wyzwania stojące przed sektorem produkcji szklarniowej – dr Krzysztof Fatel, dr Andrew Lee – doradcy techniczni Grodan®
-
Nawadnianie pod pełną kontrolą – Paweł Bonarek, Cultile
Produkcja pomidora szklarniowego – tu już nie ma miejsca na błędy uprawowe – Wojciech Juńczyk, Syngenta
Opracowanie programu konferencji: Anna Wize, redaktor czasopisma „Pod Osłonami” i portalu dla producentów warzyw uprawianych w szklarniach i tunelach
Uczestnicy konferencji otrzymują gratis materiały konferencyjne. Wstęp wolny