Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Konferencja warzywnicza towarzysząca targom TSW 2013 - program

Warzywnictwo – uprawy polowe

 

  • 10.00 OTWARCIE

 

19 lutego 2013

 

Uprawa warzyw wysokiej jakości

  • „Ewolucja” w sposobach uprawy sałaty – Paweł Strauchmann, Marc Cellis, Rijk Zwaan
  • Aminokwasy w uprawie warzyw – Andrzej Zbroja, Tradecorp
  • Wystąpienie przedstawiciela firmy YARA

           

Uprawa warzyw dla przetwórstwa

  • Produkcja warzyw dla przetwórstwa, nowe tendencje – Jacek Malinowski, Syngenta
  • Kalafiory i brokuły wysokiej jakości na rynek warzyw świeżych i dla przemysłu przetwórczego – dr hab. Edward Kunicki, UR Kraków

 

20 lutego 2013

 

  • 10.00 OTWARCIE

 

Przechowalnictwo

  • Trendy w rozwoju przechowalnictwa warzyw – prof. dr hab. Franciszek Adamicki, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach

 

Uprawa cebuli i marchwi

  • Cebula – uprawa, nawożenie, nowe tendencje w uprawie – dr Tomasz Spiżewski, UP Poznań
  • Uprawa marchwi wysokiej jakości, programowanie i sterowanie produkcją – dr Włodzimierz Krzesiński, UP Poznań

 

Integrowana ochrona i produkcja

  • Możliwości zastosowania grzybów Trichoderma na nośnikach z materiałów organicznych w uprawie warzyw – dr Magdalena Szczech, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach
  • Integrowana ochrona pomidorów i ogórków w uprawach polowych – dr Jan Sobolewski
  • Integrowana produkcja w teorii i praktyce – Piotr Borczyński, ODR Minikowo, Oddział w Zarzeczewie (Włócławek)

 

 

 

 

 

Warzywnictwo – uprawy pod osłonami

 

  • 10.00 OTWARCIE

 

19 lutego

 

Zdrowie od początku uprawy

  • Choroby odglebowe w uprawie pomidorów, ogórków i papryki – dr hab. Czesław Ślusarski, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach
  • Pepino Mosaic Virus – coraz większe zagrożenie upraw pomidora w Polsce, znaczenie „szczepionek” w krzyżowej ochronie przed PepMV – prof. dr. hab. Henryk Pospieszny, IOR-PIB Poznań
  • GSPP (Good Seed and Plant Practices) – najwyższy standard zdrowotności nasion pomidora – Paweł Strauchmann, Rijk Zwaan

 

Nawozy i fertygacja w uprawach pod osłonami

  • Uprawa pomidorów bez ryzyka (Micromix Bentley) – Andrzej Zbroja, Tradecorp
  • Wystąpienie przedstawiciela firmy Yara

 

Rynek, ceny, analizy

  • Rynek pomidorów i ogórków szklarniowych – analiza cen, prognozy – dr Bożena Nosecka, IERiGŻ Warszawa, dr Michał Trzęsowski, UP Poznań, WGRO Poznań

 

20 lutego

 

  • 10.00 OTWARCIE

 

Z fizjologicznego punktu widzenia 

  • Fizjologiczne zaburzenia warzyw uprawianych pod osłonami – dr hab. Barbara Dyki, doc. dr hab. Jan Borkowski, Instytut Ogrodnicwa w Skierniewicach
  • Dojrzewanie papryki – fizjologia, sposoby stymulowania dojrzewania ­– dr Agnieszka Stępowska, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach

 

Obecne tendencje w uprawach szklarniowych

  • Energooszczędne sposoby ogrzewania obiektów ogrodniczych – prof. dr hab. Sławomir Kurpaska, UR Kraków
  • Wyzwania stojące przed sektorem produkcji szklarniowej – dr Krzysztof Fatel, dr Andrew Lee – doradcy techniczni Grodan®
  • Nawadnianie pod pełną kontrolą – Paweł Bonarek, Cultile
    Produkcja pomidora szklarniowego – tu już nie ma miejsca na błędy uprawowe – Wojciech Juńczyk, Syngenta 

 

Opracowanie programu konferencji: Anna Wize, redaktor czasopisma „Pod Osłonami” i portalu dla producentów warzyw uprawianych w szklarniach i tunelach

Uczestnicy konferencji otrzymują gratis materiały konferencyjne. Wstęp wolny

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem