Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Rozpoczął się sezon truskawkowy w Turcji

W połowie grudnia w tureckim regionie Koprubasi, położonym w pobliżu miasta Manisa, rozpoczęto zbiory truskawek deserowych. Truskawki uprawiane są tutaj praktycznie przez cały rok, jednak zimą od grudnia do lutego, owoce te są uprawiane w szklarniach przy użyciu nawadniania kroplowego.

Region Koprubasi jest jednym z największych producentów truskawek w Turcji. Według Alptekina Sagiroglu, szefa Departamentu Rolnictwa i Leśnictwa Koprubasinsky, produkcja tych jagód przynosi dobre dochody plantatorom w regionie. Powierzchnia upraw tych owoców wynosi 350 hektarów, a produkcja to około 10 tysięcy ton rocznie. Co roku daje to producentom około 30 milionów lirów tureckich (prawie 165 tysięcy euro). 

Zimą truskawki uprawiane są w szklarniach, a ich całkowita powierzchnia osiąga 10 hektarów. Od grudnia do lutego produkuje się około 600 ton truskawek. Coprubasi nie jest regionem przemysłowym i jest jedynym źródłem dochodu dla mieszkańców.

Rahim Ozcan jest jednym z producentów w tym regionie. W jego gospodarstwie uprawa truskawek zajmuje 2 hektary gruntu i 0,4 ha pod osłonami. Zimą w szklarni zbiera 500 kg truskawek. Zbiór sprzedaje się do Izmiru (miasta w pobliżu Manisa), gdzie znajdują się główni odbiorcy. Latem ceny truskawek są stosunkowo niskie, 3-4 liry tureckie za kg (0,49-0,65 euro/kg), ale zimą wzrastają do 10 lirów za kg (1,65 euro/kg).

 

Zobacz więcej: Truskawki

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem