Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Peru – rośnie eksport winogron

W sezonie 2019/2020 peruwiańscy dostawcy wyeksportują 410 tysięcy ton winogron stołowych, co stanowi 15 procent więcej niż ilość dostarczona w poprzednim sezonie.

Według statystyk Peruwiańskiego Stowarzyszenia Producentów Winogron Stołowych (Provid) w sezonie 2018/2019 peruwiańskie firmy wysłały o 40 procent więcej winogron (47 milionów skrzynek lub 385 tysięcy ton) na rynki zagraniczne w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku, kiedy winnice zostały mocno dotknięte dla El Nino.

„Nasze szacunki pozostają wstępne, ponieważ kampania dopiero się rozpoczęła, ale już obserwujemy wzrost wolumenów w porównaniu do ubiegłego sezonu”, powiedział rzecznik Provid Carlos Zamorano.

Należy zauważyć, że nastąpiły poważne zmiany w strukturze eksportu według odmian winogron. Jeszcze kilka lat temu odmiany Red Globe zajmowały 85 procent produkcji, ale w ubiegłym roku jej udział spadł do 37 procent.

„Oczywiście sektor bardzo dobrze dostosował się do wymagań rynku. Pod względem pogody sezon idzie dobrze, więc liczymy na pozytywne wyniki wraz ze wzrostem wolumenów w tym roku - dodał przedstawiciel Provid.

Głównymi rynkami dla peruwiańskich winogron są USA, Chiny i UE. Dostawcy obawiają się zaostrzenia wymagań przez fitosanitarne służby kontroli dostaw, ponieważ wiele krajów w Azji i Europie wprowadziło już surowsze wymagania dotyczące importowanych owoców. Kryzys polityczny i niestabilność gospodarcza w kraju wpływają także na branżę produkcji winogron stołowych w Peru.

Wcześniej FruitNews podało, że w okresie styczeń-sierpień 2019 roku wielkość sprzedaży eksportowej peruwiańskich winogron wyniosła 168,9 tys. ton, a wartość 360 mln USD.

Słowa kluczowe: winogrona, eksport winogron, owoce, Peru
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE