Produkcja i uprawa
Onside wprowadza platformę zarządzania bezpieczeństwem.
2025-07-03 06:00
Firma agrotechnologiczna Onside ogłosiła uruchomienie platformy cyfrowej PCBU Enterprise, pierwszej w branży, zaprojektowanej w celu rewolucjonizacji zarządzania wspólnym bezpieczeństwem w łańcuchach dostaw rolniczych w Australii i Nowej Zelandii.
czytaj dalej
Lato, pora strategicznych decyzji: z odmianami Levantia osiągnięto doskonałe wyniki.
2025-07-03 00:00
Latość jest decydującym momentem dla wielu upraw warzywnych, ale także jednym z najbardziej wymagających agronomicznie okresów w roku: wysokie temperatury, stres wodny i rozwój patogenów sprawiają, że siewy i przesadzanie są prawdziwym wyzwaniem. W takim kontekście, Levantia Seed (Kliknij tutaj) jest...
czytaj dalej
Yara i SanLucar będą promować rolnictwo regeneratywne i dekarbonizację w uprawie borówek.
2025-07-03 00:00
Yara, wiodąca firma w dziedzinie odżywiania roślin i zaangażowana w dekarbonizację łańcucha żywnościowego, podpisała umowę o współpracy z SanLucar, producentem i dystrybutorem owoców i warzyw najwyższej jakości, aby wspólnie pracować nad transformacją uprawy.
czytaj dalej
Romagnoli F.lli Spa kończy kampanię ziemniaczaną 2024/25, która jest godna uwiecznienia.
2025-07-03 00:00
Kampania ziemniaczana 2024/25 zakończyła się w połowie maja, w której firma Romagnoli F.lli Spa odnotowała bardzo dobre wyniki. Pomimo lekko niższych plonów w porównaniu z średnimi z różnych obszarów, produkcja wyróżniała się wysokim standardem jakościowym.
czytaj dalej
Wraz z nadejściem lata i ekstremalnych temperatur, Region Emilia-Romania wprowadziła zarządzenie - obowiązujące od wczoraj - nakazujące zawieszenie działań zawodowych bardziej narażonych na słońce, takich jak prace rolnicze, ogrodnictwo, budowy i logistyka, w godzinach popołudniowych.
czytaj dalej
Extremadura traci 4 500 hektarów sadów w ciągu pięciu lat z powodu braku siły roboczej.
2025-07-03 00:00
Powierzchnia sadów w regionie Extremadura zmniejszyła się o 21% w ciągu ostatnich pięciu lat, głównie z powodu braku siły roboczej, zarówno do przycinania, jak i przede wszystkim do zbioru. Według La Unión, obszar upraw zmalał z 21 700 hektarów w ciągu ostatnich pięciu lat.
czytaj dalej
Chile: Zbiory awokado najlepsze od 15 lat
2025-07-02 16:00
Reefertrends donosi o tym i powołuje się na dane chilijskiego komitetu awokado. Według nich obecna ilość została przekroczona tylko w okresie 2009-2010, kiedy ogólna zbiór wynosiła 290 000 ton. Obecna ilość przewyższyła pierwotne szacunki z powodu korzystniejszych warunków.
czytaj dalej
Zdecydowana większość brytyjskich rolników przyznaje się do obaw związanych z klimatem.
2025-07-02 16:00
Badanie przeprowadzone przez Jednostkę ds. Energii i Klimatu (ECIU) wykazało, że ponad 80 procent brytyjskich rolników martwi się o "niszczycielski" wpływ kryzysu klimatycznego na swoje źródło utrzymania.
czytaj dalej
Produkcja awokado w Chile sięgnęła 240 000 ton w sezonie 2024/25, co czyni ją największym plonem z ostatnich 15 lat i drugim największym w historii. Według danych udostępnionych przez Chilean Avocado Committee, jedynie plon wynoszący 290 000 ton w sezonie 2009/10 przebił wyniki tego sezonu.
czytaj dalej
Pierwsza komórka jest według raportu vilt.be przeznaczona do produkcji truskawek w trójwarstwowym systemie. Druga komórka jest zaprojektowana do hodowli sadzonek na stołach. Komórki wewnętrzne są częścią zupełnie nowej dziedziny badawczej, która została uruchomiona pod koniec marca.
czytaj dalej
Nowe techniki hodowlane: większość popiera obowiązek etykietowania
2025-07-02 13:00
To w każdym razie wynik przeprowadzonego przez Civey badania na zlecenie Stowarzyszenia Żywność bez GMO (VLOG), które właśnie zostało opublikowane. 5000 respondentów zostało również zapytanych, czy minister rolnictwa Alois Rainer działa na szczeblu UE w tej sprawie, czy nie.
czytaj dalej
Peru zawiesza import pitahai z Ekwadoru
2025-07-02 12:00
Peruwiański organ nadzoru zdrowia roślin, Senasa, tymczasowo wstrzymał import pitahai z Ekwadoru po znalezieniu nieautoryzowanych środków ochrony roślin w przesyłce przeznaczonej na rynek peruwiański.
czytaj dalej
Już niedługo będzie „Dzień niemieckiej borówki”
2025-07-02 12:00
Jagoda to owoc, który stał się ucieleśnieniem letniego nastroju - słodki, aromatyczny i pełen zdrowych składników od czerwca do września. Co więcej, jest bohaterką krótkich tras. Ponad 10 000 ton tych owoców rośnie rocznie na niemieckich polach - i są one prawie wyłącznie pozyskiwane z państwa
czytaj dalej
czytaj dalej
Przesunięte udziały produkcji wiśni deserowych
2025-07-02 12:00
Zbiory w Turcji są znacznie mniejsze, natomiast w Niemczech ponownie zbiera się więcej wiśni. Skutki tego już teraz widać w promocjach sklepów spożywczych.
czytaj dalej
Austria: Zmiana klimatu uderza w "warsztat pod gołym niebem"
2025-07-02 11:00
„Te skrajne zdarzenia jeszcze bardziej uwydatniają, że rolnictwo jako zakład pracy na świeżym powietrzu jest szczególnie dotknięte zmianami klimatu. Te burze będą, co potwierdza niedawno opublikowany raport klimatyczny, występować coraz częściej i z większą intensywnością."
czytaj dalej
Na zlecenie Federalnego Urzędu Rolnictwa (BLW) i Federalnego Urzędu Ochrony Środowiska (BAFU), Agroscope prowadzi od 2015 roku program monitoringu „Gatunków i Siedlisk Rolnictwa – Espèces et milieux agricoles” (ALL-EMA). Celem ALL-EMA jest ocena stanu i rozwoju
czytaj dalej
Krajobraz rolniczy w Goa przechodzi transformację, a stan ten osiąga postępy w uprawie kwiatów i warzyw. Wicepremier Pramod Sawant, podczas ostatniego Zjazdu Bankierów, ogłosił, że Goa znacząco zmniejszyła import kwiatów o 25%, a obecnie eksportuje 10%.
czytaj dalej
W ostatnich latach sadownictwo na Sycylii zanotowało prawdziwy skok jakościowy, stając się protagonistą nie tylko w tradycyjnie silnych sezonach, ale także latem, kiedy wcześniej ustępowało miejsca innym obszarom produkcyjnym. O tym procesie wzrostu opowiada...
czytaj dalej
"Byliśmy odważni w naszym planie uprawy kapusty czarnej, aby zapewnić, że będziemy w stanie sprostać popytowi."
2025-07-02 00:00
Rosnący trend diet opartych na roślinach i gotowania od podstaw spowodował wzrost wartości warzyw, które według danych Kantar zwiększyły się o 8,5% rok do roku. Jedno z warzyw, które wyraźnie zyskuje na popularności, to kapusta włoska, zwana również "włoską kapustą", która zanotowała wzrost o 19% rok do roku. Inne ciemnozielone warzywa liściaste...
czytaj dalej
Jak porównuje się ślad węglowy mango hiszpańskiego i peruwiańskiego?
2025-07-02 00:00
Gorące, suche lata; ulewny deszcz powodujący wylewanie rzek z brzegów. W dzisiejszych czasach to staje się zbyt powszechne. Wzorce klimatyczne się zmieniają, a głównym sprawcą jest emisja CO2. Głównie ze względu na działalność człowieka. Żywność powoduje jedną czwartą globalnych emisji gazów cieplarnianych, więc jest to coraz bardziej rosna.
czytaj dalej