4 proc. Polaków sięga po żywność ekologiczną
2013-01-21 08:35
Reszta robi to sporadycznie, albo wcale. To wyniki badań przeprowadzonych na zlecenie jednej z sieci handlowej.
To najdynamiczniej rozwijający się rynek żywności w Polsce. Jeszcze kilka lat temu tak wyspecjalizowane sklepy można było policzyć na palcach jednej ręki - podobnie jak klientów. Ale i sklepów i kupujących przybywa.
Według badań po żywność ekologiczną sięga już 4 proc. Polaków. W porównaniu do poprzednich lat jest wzrost - ale porównując do nawyków zachodnich konsumentów - jesteśmy w tyle.
Głównym powodem wciąż niezbyt częstych zakupów produktów eko jest zbyt wysoka cena - podaje Agrobiznes.
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Dwa lata ekologicznego klastra na wschodzie
2013-01-14 09:55
Utworzenie Ekobazaru, innowacje i udoskonalenia w produkcji zdrowej żywności - to niektóre efekty działań klastra "Dolina ekologicznej żywności", stworzonego dla rozwoju rolnictwa ekologicznego we wschodniej Polsce.
czytaj dalej
Ekologiczne śliwki w Krakowie
2012-12-14 08:06
Od dzisiaj do 16 grudnia w Krakowie na Rynku Głównym zaczyna się Wigilijny Festiwal Smaku. Tradycyjnie nie zabraknie na nim stowarzyszenia „Na Śliwkowym Szlaku”.
czytaj dalej
Iveco dostarczy ekologiczne pojazdy do TNT
2012-12-13 10:30
6 grudnia 2012 r. w Turynie Iveco i TNT Express Italy potwierdzają swoje zaangażowanie na rzecz ochrony środowiska, podpisując kontrakt na dostawę 115 pojazdów Daily Natural Power do roku 2013.
czytaj dalej
Ekologiczna żywność bez GMO oznaczona
2012-12-12 09:42
W produkcji ekologicznej nie wolno wykorzystywać GMO. Zgodnie z rozporządzeniem unijnym z 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych niedozwolone jest też stosowanie produktów GMO.
czytaj dalej