Dwa lata ekologicznego klastra na wschodzie
- Klaster skupia firmy, dostawców produkujących ekologiczną żywność, jak też instytucje i organizacje wspierające rozwój rolnictwa ekologicznego - powiedział Jacek Lipski z biura prasowego "Doliny Ekologicznej Żywności" w Lublinie.
Klaster "Dolina Ekologicznej Żywności" powstał w styczniu 2010 r. Zrzesza obecnie 18 różnych podmiotów. Są to producenci żywności, produktów regionalnych, gospodarstwa ekologiczne, zakłady przetwórcze, a także naukowy Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach oraz organizacje zrzeszające producentów i stowarzyszenia promujące ekologiczny styl życia.
Jednym z efektów działalności klastra jest stworzenie w sierpniu ub. roku Ekobazaru. Jest to stałe miejsce, na Starym Mieście w Lublinie, gdzie w każdą sobotę lokalni producenci ekologicznej żywności, skupieni w klastrze, sprzedają i prezentują swoje produkty.
Ekologiczne śliwki w Krakowie
Iveco dostarczy ekologiczne pojazdy do TNT
Ekologiczna żywność bez GMO oznaczona
Pielgrzymka rolników ekologicznych
czytaj dalej