Ceny owoców
"Silny wzrost w niemieckim handlu detalicznym spożywczym, planowane rozszerzenie działalności na sektor dyskontowy"
2025-03-07 00:00
Rynek świeżych, gotowych do spożycia sałatek owocowych i zdrowych produktów na wynos stale rośnie. Konsumenci coraz bardziej doceniają świeżość, jakość i wygodę pokrojonych owoców, czy to jako szybką przekąskę, czy jako zdrowe uzupełnienie ich codziennej rutyny. VitaSafe przyjął to z uznaniem.
czytaj dalej
Według Tomasza Domańskiego, niskie temperatury sięgające –20°C, jakie miały miejsce w lutym w centralnej Polsce, mogły spowodować szkody w roślinach. Jednakże nie jest to zdarzenie powszechne, ponieważ mogą występować znaczne różnice w różnych odmianach roślin oraz w zastosowanej agrotechnice.
czytaj dalej
Tennisnack to zwycięskie połączenie sportu i borówek.
2025-03-07 00:00
Tenis jest obecnie bez wątpienia sportem momentu, podczas gdy borówka jest potwierdzana jako jedno z najmodniejszych owoców na półkach sklepów spożywczych oraz w domowych zakupach. Ale jak połączyć te pozornie odległe światy? Odpowiedź przychodzi od firmy Fogliati z Turynu, która stworzyła Tennisnack, jeden
czytaj dalej
Warzywa, spokój trwa. Dobrze, że są truskawki (dobrej jakości).
2025-03-07 00:00
Wiosna jest już za rogiem, ale na rynkach warzywno-owocowych panuje nadal niewesoły klimat, zwłaszcza jeśli chodzi o sektor warzywny. Aby zrobić podsumowanie sytuacji, odwiedziliśmy Centrum Rolno-Spożywcze w Genui, gdzie prezes Gianni Vassallo przedstawił nam...
czytaj dalej
Początkowe wahania na rynku truskawek
2025-03-07 00:00
Mimo wyzwań związanych z pogodą w tym roku, dostawy truskawek wyglądają bardzo podobnie do tego samego okresu w ubiegłym roku. "Wiosenne zbiory z Santa Marii przekroczyły tygodniowe szacunki od samego początku zbiorów na początku stycznia. Jest to zasługa korzystnych warunków wzrostu po posadzeniu" - mówi Tim...
czytaj dalej
"Dostawy hiszpańskich truskawek już się zmniejszyły, nie spodziewam się, że sytuacja się zmieni"
2025-03-07 00:00
Hiszpania już w tym roku doświadczyła bardzo złej pogody, z intensywnymi opadami deszczu i powodziami w styczniu spowodowanymi przez DANA pod koniec stycznia. Kraj został teraz nawiedzony przez kolejne uporczywe, silne opady deszczu, które mają utrzymać się do następnego tygodnia. Oczywiście oznacza to, że zaopatrzenie w świeże produkty będzie miało problemy.
czytaj dalej
"Dostawa hiszpańskich truskawek jest już ograniczona, nie spodziewam się zmiany sytuacji."
2025-03-07 00:00
Hiszpania już w tym roku doświadczyła bardzo złej pogody, z dużymi opadami deszczu i powodziami w styczniu spowodowanymi przez DANA pod koniec stycznia. Kraj został teraz dotknięty bardziej uporczywymi, silnymi opadami deszczu, które mają utrzymywać się do przyszłego tygodnia. Oczywiście wpłynie to na dostępność świeżych.
czytaj dalej
Przemysł suszonych owoców zaczyna się odradzać po Covid
2025-03-07 00:00
Ciężarówki dostarczają ostatnie brzoskwinie i gruszki z Kolumbii Brytyjskiej do suszarek firmy Cape Dried Fruit, gdzie obrane i nieobrane brzoskwinie, morele, gruszki, pomidory, mango, śliwki i rodzynki są suszone na słońcu lub w piecach. Kiedy temperatury spadają w kierunku wczesnej jesieni, sezon suszenia się kończy.
czytaj dalej
Marka gruszek nominowana do World Food Innovation Awards.
2025-03-07 00:00
Xenia została nominowana w dwóch kategoriach na zbliżonych World Food Innovation Awards: "Najlepszy naturalny produkt" i "Najlepsza kampania marketingowa". Podejście marki do świeżych produktów spożywczych i zaangażowania konsumentów zdobyło uznanie w branży, gdzie przetworzone żywności i egzotyczne superfoods mają dużą popularność.
czytaj dalej
Wielka Brytania: Producenci miękkich owoców mogą zaoszczędzić dzięki użyciu podłoża z włókna kokosowego.
2025-03-07 00:00
W ciągu ostatnich kilku dekad doszło do znaczącej zmiany z użycia gleby na podłoża bez gleby w produkcji truskawek i malin w Wielkiej Brytanii. Wraz z wycofywaniem torfu, włókno kokosowe (kokos) stało się preferowanym podłożem. W porównaniu do gleb polowych, kokos pomaga producentom osiągać bardziej stabilne i wyższe plony.
czytaj dalej
Wpływ biowęgla na wzrost truskawek.
2025-03-07 00:00
Stosowanie chemicznych nawozów w produkcji rolnej do pobudzania wzrostu truskawek i wcześniejszego kwitnienia może stwarzać obawy dotyczące bezpieczeństwa żywności oraz zanieczyszczenia środowiska. Dlatego też konieczne jest poszukiwanie bezpieczniejszych i bardziej przyjaznych dla środowiska alternatyw. Badacze postawili hipotezę, że
czytaj dalej
Moyca dołącza do projektu uprawy winogron bez pozostałości pestycydów i fungicydów.
2025-03-07 00:00
Moyca, producent winogron stołowych, rozpoczął projekt na dwóch hektarach jednej ze swoich farm w Caravaca de la Cruz (Murcja), aby uprawiać winogrona odmiany Sweet Celebration bez śladów pestycydów ani fungicydów. Inicjatywa, która już jest aktywna i zakończy się w sierpniu, ma na celu promowanie zdrowszych
czytaj dalej
Sektor jagody borówki przechodzi obecnie spektakularny okres transformacji po bezprecedensowym rozwoju, jaki miał miejsce w ostatnich dziesięcioleciach. Jest to wyłącznie zasługa hodowców takich jak Fall Creek, którzy nie tylko ułatwili ekspansję tej owocowej uprawy, ale także opracowali genetykę.
czytaj dalej
Uprawa owoców w Italii: nie wykorzystany potencjał produkcyjny
2025-03-07 00:00
Rolnictwo nie jest w stanie wyrazić swojego potencjału produkcyjnego również z powodu braku substancji aktywnych do ochrony roślin. Tak w skrócie można podsumować to, co wynikało z konsultacji dotyczących sektora warzyw i owoców Coldiretti Verona, które odbyły się kilka dni temu w siedzibie przy Viale del.
czytaj dalej
Premiera w Carrefour: Rumuńskie winogrona po raz pierwszy na półce w lutymCarrefour w Rumunii po raz pierwszy wprowadza rumuńskie winogrona na półki sklepowe w kraju w lutym, w ramach pilotażowego projektu przechowywania z producentami z "Cooperativa Grădina noastra" w Huși. Przez
czytaj dalej
"Kampania jest w pełni rozpoczęta i spodziewa się, że potrwa do pierwszego tygodnia kwietnia"
2025-03-07 00:00
„Ekstremalne warunki pogodowe poważnie wystawiły na próbę zdolność produkcyjną firm w wielu sycylijskich obszarach uprawy cytrusów” - powiedział Giovanni D'Agati, prezes konsorcjum „Il Tardivo di Ciaculli” (mandarynka późnego sezonu z Ciaculli). „Oprócz poważnej suszy letniej, naszą...”
czytaj dalej
Unia Europejska i Ameryka Łacińska zwiększają eksport bananów, podczas gdy krajom Afryki, Karaibów i Pacyfiku (ACP) obserwują spadek w 2024 roku.
2025-03-07 00:00
Łączne zapasy towarów w UE znacząco wzrosły z 583,179 milionów euro w 2023 roku do 677,629 milionów euro w 2024 roku, co oznacza wzrost o 94,450 miliona euro. Hiszpania wykazała największy wzrost wśród krajów UE, wzrastając z 347,019 milionów euro w 2023 roku do 449,202 milionów euro w 2024 roku.
czytaj dalej
Auckland utrzymuje kontrole ruchu owoców w celu zapobiegania rozprzestrzenianiu się muchy owocowej.
2025-03-07 00:00
Kontrole prawne dotyczące przemieszczania się owoców i warzyw na Północnym Wybrzeżu Auckland pozostaną w mocy przez kolejne kilka tygodni jako część reakcji na odkrycie pojedynczej samicy orientalnej muchy owocowej w zeszłym miesiącu" - mówi komisarz ds. bioasekuracji North w Nowej Zelandii, Mike Inglis. "Mieliśmy
czytaj dalej
Dwie odmiany truskawek, które lepiej radzą sobie z odpornością na tęgoryjki chilli.
2025-03-07 00:00
Plaga tychuczy chili dotyka rolników na całym świecie, ale nowe badania przeprowadzone przez University of Florida odkryły dwie odmiany truskawek, które wykazują mniejsze szkody spowodowane przez te szkodniki. Odkrycie to zostało uzyskane dzięki badaniom częściowo sfinansowanym przez program Hatch USDA National Institute of Food and Agriculture. To bardzo pomocne.
czytaj dalej
"Sofia Mammana (zdjęcie), młoda administratorka firmy rodzinnej Agrisicilia, tłumaczy: „Naszymi flagowymi produktami, które charakteryzują naszą markę, są PGI Sycylijska pomarańcza krwi, PGI cytryna z Syrakuz, gorzka pomarańcza oraz wyrafinowane mieszanki marmolady cytrusowej, dostępne w formacie 360 gramów”.
czytaj dalej
Berry Congress – Najważniejsze wydarzenie w branży jagodowej!
Berry Congress to prestiżowe wydarzenie, które gromadzi czołowych ekspertów, producentów, dystrybutorów i detalistów związanych z sektorem jagodowym. Kongres stanowi wyjątkową okazję do wymiany doświadczeń, poznania najnowszych trendów rynkowych oraz nawiązania wartościowych kontaktów biznesowych. Uczestnicy mają możliwość wysłuchania inspirujących prelekcji, paneli dyskusyjnych i case studies, które przybliżają najważniejsze wyzwania i innowacje w tej dynamicznie rozwijającej się branży. Dołącz do nas i bądź częścią przyszłości rynku jagód! Więcej informacji znajdziesz na stronie Berry Congress.



