Awokado
"Owoce cytrusowe takie jak Sanguinelli czy kumkwat, oraz awokado, są coraz bardziej popularne wśród producentów organicznych w całej Europie."
2025-02-12 00:00
Nowa edycja targów Fruit Logistica dobiegła końca w stolicy Niemiec, kraju, który zajmuje pierwsze miejsce w sprzedaży żywności ekologicznej w detalu UE, z niemal 34% udziałem w ogóle, zgodnie z danymi z najnowszego raportu FiBL, IFOAM - Organics International. W 2022 roku konsumpcja żywności ekologicznej przeżywała
czytaj dalej
Firma Westfalia Fruit nawiązała partnerstwo z brytyjskim startupem Sages London w celu opracowania innowacyjnej metody pozyskiwania naturalnego, ekologicznego barwnika z pestek awokado.
czytaj dalej
Hiszpania: Alcoaxarquia integruje Finca Panata i Los Bates do swojej struktury produkcyjnej.
2025-02-11 11:00
Posiadłość na Costa Tropical w Granadzie ma 120 ha przeznaczonych na uprawę ekologiczną awokado i mango.
czytaj dalej
Niewłaściwe awokado jest przetwarzane w zakładzie Westfalia na produkty takie jak mus z awokado, rozgniecione awokado, guacamole i inne. Skórki i pestki awokado pozostałe z procesu, które dotychczas zazwyczaj były wykorzystywane w niskiej jakości zastosowaniach, takich jak instalacje do beztlenowego rozkładu,
czytaj dalej
Nie ma Super Bowl bez awokado.
2025-02-11 00:00
Podczas najpopularniejszego wydarzenia sportowego w Stanach Zjednoczonych, czyli Super Bowl, nie może zabraknąć awokado jako nieodzownego składnika do przygotowania sosu guacamole, który można delektować się podczas meczu z chipsami i przekąskami. Dzięki 59. edycji tego wydarzenia, która odbyła się w...
czytaj dalej
Wspólnie z firmą Efficiency Technologies, przedsiębiorstwo ocenia sposób valorización wszystkich produktów ubocznych awokado, włączając w to skórki i pestki, w celu optymalizacji ich wykorzystania. Jego najnowszy rozwój
czytaj dalej
Westfalia Fruit zobowiązała się do wykorzystywania wszystkich części awokado w całym łańcuchu dostaw. Awokado importowane dla klientów detalicznych, gastronomicznych i hurtowych jest starannie kontrolowane. Wszelkie niewłaściwe awokado jest przetwarzane w zakładach Westfalia na produkty, takie jak pulpety z awokado, zmiażdżone awokado...
czytaj dalej
W ostatnich latach awokado ugruntowało swoją pozycję jako jeden z filarów agroeksportu w Peru. Obroty eksportowe utrzymują stały wzrost i udało się pokonać niedawne duże wyzwania, takie jak pandemia i niekorzystne warunki pogodowe, które spowodowały spadek produkcji. Rok 2024 nie był łatwy, ale awokado nadal trzyma się mocno na rynku.
czytaj dalej
Produkcja awokado w Peru znowu rośnie.
2025-02-10 12:00
"Firma doradcza stwierdziła: „Ponieważ rośliny miały okres odpoczynku, przewiduje się znacznie wyższą produkcję, o ile pogoda i inne czynniki zewnętrzne będą sprzyjające”. Jednak ten wzrost wiąże się z poważnymi wyzwaniami, takimi jak zapewnienie dobrej...”
czytaj dalej
Produkcja awokado w Peru odbija się od dna.
2025-02-10 11:00
Produkcja awokado w Peru ma wzrosnąć o ponad 23 procent w 2025 roku. Zaledwie kilka dni przed rozpoczęciem sezonu – który trwa od lutego do września, oczekiwania na udaną kampanię są wysokie, jak informuje FreshFruit Peru.
czytaj dalej
Konsumpcja awokado w Europie osiąga nowe rekordy.
2025-02-10 11:00
Konsumpcja awokado w Europie znacząco wzrosła w 2023/24 roku, według najnowszych danych Światowej Organizacji Awokado (WAO).
czytaj dalej
Podwyżka cła o 25% na towary importowane z Meksyku i Kanady może skutkować wzrostem cen artykułów spożywczych w Stanach Zjednoczonych.
2025-02-10 00:00
Od świeżych awokado po produkty mleczne, Amerykanie w dużej mierze polegają na swoich sąsiednich krajach jeśli chodzi o codzienne artykuły spożywcze. Biały Dom potwierdził, że prezydent Donald Trump nałoży 25% cło na towary z Meksyku i Kanady - dwóch największych dostawców produktów rolnych do.
czytaj dalej
Zainteresowanie awokado przed Super Bowlem było duże w sprzedaży detalicznej, ale słabsze w gastronomii.
2025-02-10 00:00
Podczas gdy sprzedaż awokado przed Super Bowlem - wydarzeniem, podczas którego spożywa się dużo awokado - była normalna na poziomie detalicznym, popyt związany z gastronomią był nieco inny. "Popyt gastronomiczny był nieco opóźniony, zależnie od regionu. W południowej Kalifornii zauważyliśmy pewien spadek w gastronomii".
czytaj dalej
Spożycie awokado rośnie w Europie.
2025-02-10 00:00
Najnowsze dane dotyczące konsumpcji z sezonu 2023/24, dostarczone przez Organizację Światowego Awokado, ujawniają, które europejskie rynki najbardziej konsumują awokado, z krajami takimi jak Francja, Niemcy, Wielka Brytania i Włochy odnotowując znaczący wzrost w konsumpcji na osobę.
czytaj dalej
Światowa Organizacja Awokado: Konsumpcja awokado osiąga nowe rekordy i podbija Europę.
2025-02-07 10:00
Niemcy zajmują pierwsze miejsce z wyraźnym wzrostem z 110 000 ton w roku 2023 na 120 000 ton w ubiegłym roku 2024, co stanowi znaczący wzrost w porównaniu do poprzedniego roku. Włochy i Wielka Brytania również odnotowują silny wzrost, podczas gdy
czytaj dalej
Spożycie awokado osiąga nowe rekordy
2025-02-06 00:00
Ostatnie dane dotyczące konsumpcji w sezonie 2023/24, dostarczone przez Światową Organizację Awokado, ujawniają, które europejskie rynki najwięcej spożywają awokado, z krajami takimi jak
czytaj dalej
Europa staje się zielona: spożycie awokado osiąga nowe szczyty
2025-02-06 00:00
Najnowsze dane dotyczące konsumpcji w sezonie 2023/24, dostarczone przez Światową Organizację Awokado, ujawniają, które europejskie rynki najwięcej spożywają awokado, z krajami takimi jak.
czytaj dalej
Awokado jest gwiazdą sprzedaży, McGarlet na targach Fruit Logistica opowiada o planach zapewnienia ciągłej i wysokiej jakości dostawy.
czytaj dalej
Przemysł ogrodniczy Tanzanii przyjął z entuzjazmem nowy bezpośredni lot cargo do Chin, trasa ta ma skrócić czas wysyłki dla eksporterów awokado, w szczególności.
czytaj dalej
"Rynek egzotycznych owoców stagnuje, ale pojawiają się pewne pozytywne sygnały związane z papajami"
2025-02-05 00:00
Rynek awokado przechodzi obecnie trudny okres. Popyt w Europie jest bardzo niski, a styczeń był okresem minimalnej konsumpcji. "Przechodzimy przez bardzo trudny miesiąc po świętach Bożego Narodzenia. Na rynku europejskim brakuje owoców. Odmiana Pinkerton z Izraela jest...
czytaj dalej