Kiwi
Chilijska kiwi kończy jedną z najlepszych sezonów w ciągu 35 lat
2025-10-30 00:00
Sezon chilskich kiwi w 2025 roku zakończył się z eksportem wynoszącym 146 603 ton, co oznacza wzrost o 2% w porównaniu z 143 156 tonami z 2024 roku i przewyższa początkową prognozę wynoszącą 135 832 tony. Ten sezon jest jednym z najbardziej udanych w ciągu ostatnich trzydziestu lat, dzięki wysokiej jakości owocom i silnej wydajności.
czytaj dalej
Chilijska kiwi kończy pozytywną kampanię.
2025-10-29 11:00
Eksport kiwi chilijskich wyniósł 146 603 ton w 2025 roku, co oznacza wzrost o 2 procent w porównaniu z poprzednim rokiem. Komitet Kiwi Chilejskich określił ten wynik jako "jeden z najlepszych sezonów w ciągu ostatnich 35 lat, podtrzymywany przez spójne owoce i solidne wyniki na kluczowych rynkach". Jednak ostrzegł, że
czytaj dalej
"To, co zaczęło się jako przygoda w Nowej Zelandii, doprowadziło do hodowli kiwi w Bunnik"
2025-10-29 00:00
Nowy sezon kiwi zbliża się wielkimi krokami. Nie w Nowej Zelandii, ani bliżej domu we Włoszech czy Francji, ale właśnie w holenderskim mieście Bunnik. W gospodarstwie Van der Maat Nieuw Slagmaat należącym do Djûke Smith, rodzinnego przedsiębiorstwa, w którym pracują także jej rodzice i partner, pojawiają się pierwsze organiczne żółte kiwi.
czytaj dalej
Kiwy Matera, zrównoważona innowacja zrobiona w Basilicacie.
2025-10-28 00:00
Po sukcesie Fragola Matera, z Basilicaty przybywa Kiwi Matera, żółty kiwi odmiany Top Gold, uprawiany przy użyciu zrównoważonych technik rolniczych przez Nicofruit, markę organizacji producentów Frutthera Growers. Zbierany w idealnym dojrzałości, produkowany z.
czytaj dalej
"Ładny wzrost i świetny rozkwit dla francuskich czerwonych kiwi"
2025-10-27 00:00
Agence Laparra od kilku dni prowadzi kampanię marketingową czerwonych kiwi Red Passion. Jej przewodniczący, Éric Godard-Durand, przygląda się rozwojowi tego owocu, który jest jeszcze w powijakach, ale pełen obietnic. "Czerwone kiwi Red Passion mają za sobą długą drogę". "Około piętnastu lat temu otrzymaliśmy kilka prób".
czytaj dalej
Włoski kiwi nadchodzi, ale na półkach wciąż dominuje nowozelandzki.
2025-10-27 00:00
We Włoszech, pod koniec października włoski kiwi zaczyna pojawiać się na półkach sklepów spożywczych, ale jeszcze nie jako główny gracz. Z analizy przeprowadzonej przez Italiafruit News w sześciu sieciach handlowych w okolicach Reggio Emilia wynika, że już obecny jest tam krajowy produkt, ale to nowozelandzki kiwi, który dominuje.
czytaj dalej
Wskaźnik jakości Dulcis: Od teorii do praktyki
2025-10-27 00:00
Jakość kiwi została oceniona na podstawie jego wielkości oraz obiektywnych parametrów związanych z smakiem, aromatem i czasem przechowywania. Mówimy tutaj o kiwi o zielonym miąższu odmiany Dulcis, które ma zupełnie inne cechy niż te znane dotychczas. Wprowadzono wskaźnik jakości Dulcis (IQD).
czytaj dalej
Festiwal Diwali zwiększa eksport irańskich kiwi do Indii.
2025-10-24 00:00
Popyt indyjski na owoce wzrósł w związku z przygotowaniami do festiwalu Diwali, który odbył się od poniedziałku do czwartku. Eksporterzy irańscy skorzystali z tego wzrostu, zwłaszcza jeśli chodzi o jabłka i kiwi, jak twierdzi Amirhossein Azizi, dyrektor generalny irańskiego eksportera Bezhit. Irańskie kiwi.
czytaj dalej
Asturia spodziewa się przekroczyć liczbę 300 ton żółtego kiwi.
2025-10-24 00:00
Sezon zbiorów żółtych kiwi z Asturii zbliża się ku końcowi, a prognozy wskazują, że przekroczy on 300 ton. Popyt na tę odmianę systematycznie rośnie w ostatnich latach, co wynika z jej słodszego smaku i dużej akceptacji na rynku. Około 250 ton z całkowitej liczby pochodzi z dziesięciu hektarów upraw.
czytaj dalej
Przemysł kiwi w Grecji i we Włoszech osiągnął decydujący punkt. Wolumeny produkcji nadal rosną, jednak ten wzrost ryzykuje utratę sensu, jeśli nie jest wspierany klarowną, etyczną i skoordynowaną strategią w całym łańcuchu dostaw.
czytaj dalej
Przechowywanie kiwi Hardy przy temperaturze 1°C vs 5°C: Porównanie uszkodzeń od chłodzenia
2025-10-23 00:00
Kiwi ogrodowe jest owocem klimakterycznym i zazwyczaj zbiera się go przed pełnym dojrzeniem na winorośli, ponieważ miękka skórka i miąższ sprawiają, że jest bardzo podatny na uszkodzenia podczas transportu (Strik i Hummer, 2006). Te delikatne cechy owoców stanowią znaczne wyzwanie dla ich konserwacji i...
czytaj dalej
Zespri odniósł znaczące zwycięstwo prawne w Chinach, skutecznie broniąc praw własności intelektualnej producentów kiwi z Nowej Zelandii.
czytaj dalej
Duże, ale niewiele kiwi Hayward w Arta, Grecja.
2025-10-22 00:00
Początek zbiorów odmiany Hayward w Arta, w północno-zachodniej Grecji, przebiega powoli, ponieważ niewiele owoców osiągnęło wymagany poziom Brix w pierwszych dniach. "Większość owoców nadal ma poziom 5,5-5,8. To zależy od wieku drzew. Im młodsze są drzewa, tym szybciej rośnie poziom Brix" - mówi pan.
czytaj dalej
Zbiory w Europie rozpoczynają się od stabilnych zbiorów winogron i niższych plonów kiwi.
2025-10-22 00:00
Wraz z rozpoczęciem sezonu zbiorów w 2025 roku w Europie, producenci we Francji, we Włoszech i w Grecji rozpoczynają nowy cykl produkcji, skupiając się na zarządzaniu uprawami i utrzymaniu standardów jakości. Według danych udostępnionych w ramach kampanii "Urokliwy Smak Europy", współfinansowanej przez Unię Europejską.
czytaj dalej
Zespri wygrywa sprawę sądową dotyczącą nieautoryzowanych kiwi odmiany Gold3 w Chinach.
2025-10-22 00:00
Zespri wygrało sprawę sądową w Chinach, broniąc prawa własności intelektualnej plantatorów kiwi z Nowej Zelandii. Sąd Ludowy Pośredni w Wuhanie orzekł na korzyść Zespri w sprawie naruszenia praw odmian roślin (PVR) złożonej w 2023 roku przeciwko dwóm oskarżonym za nieupoważnione działania.
czytaj dalej
Kiwi, pomimo wzrostu cen, obniżka wolumenów wywiera presję.
2025-10-22 00:00
Nawet w 2024 roku jedno z symboli włoskiego eksportu - kiwi - ustanawia nowy rekord w średnich cenach sprzedaży detalicznej: +26% w porównaniu z 2023 rokiem i +43% w porównaniu z 2020 rokiem. To wzrost, który jednak towarzyszy silnemu spadkowi wolumenów, które zmniejszyły się o 21% w porównaniu z 2020 rokiem. Podstawą tego zmniejszenia jest...
czytaj dalej
Satelity i sojusze, strategia Zespri przeciwko zanikowi kiwi
2025-10-21 00:00
Włoska branża kiwi, narodowa doskonałość powalona przez "morìa", zwraca się ku kosmosowi, aby uratować uprawy. W Rzymie, w obecności włoskich i nowozelandzkich przedstawicieli instytucjonalnych, w tym ministra rolnictwa Francesco Lollobrigida.
czytaj dalej
Żółte kiwi odmiany Kikoka rosną w agrwoltaicznych szklarniach w departamencie Gard.
2025-10-21 00:00
W miejscowości Générac w departamencie Gard we Francji, na terenie Domaine des Côteaux znajdują się dwie nowe szklarnie agrawoltaiczne Reden, w których uprawiana jest nowa odmiana żółtego kiwi o nazwie Kikoka. Pokrywając obszar 3,6 hektara w Générac, w departamencie Gard we Francji, nowe szklarnie Reden zostały zainstalowane.
czytaj dalej
Słodkie, popularne i "idealne dla dzieci": Żółte kiwi przekonują detaliczny handel spożywczy.
2025-10-20 08:00
"Gelowe kiwi zyskały znaczną popularność w ciągu ostatnich lat" - powiedział Turgut Akkaya, menedżer rynku w centrum handlowym Rewe. "Różnią się one wyraźnie od klasycznych zielonych kiwi pod względem słodyczy i bardziej egzotycznego aromatu". Zielone kiwi pozostają jednak "dla niego nadal atrakcyjne".
czytaj dalej
Żółte kiwi odmiany Kikoka rosną w agrivoltaicznych szklarniach w departamencie Gard.
2025-10-20 00:00
W miejscowości Générac w departamencie Gard, na terenie Domaine des Côteaux, znajdują się dwa nowe agrawoltaiczne szklarnie Reden, w których uprawiana jest nowa odmiana żółtego kiwi Kikoka. Nowe szklarnie o mocy 3,8 MWO powierzchni 3,6 hektara w Générac, w departamencie Gard we Francji, nowe szklarnie Reden mają
czytaj dalej



