Kiwi
Nowozelandzki sektor kiwi stawia na rekordowe zbiory i wzrost.
2025-03-24 00:00
Andrew Dunstan, dyrektor firmy Southern Cross Horticulture w Tauranga, wskazał stabilną perspektywę dla sektora kiwi, zauważając: "Jeśli będziemy dobrze działać, przed nami solidne, niezawodne dziesięciolecie." Popyt na kiwi po korzystnych cenach rośnie, co wymaga podejmowania wysiłków w celu zaspokojenia tego popytu.
czytaj dalej
Dla Zespri zapowiada się ważny sezon pod względem ilości i wydajności dla producentów. Dyrektor generalny, Jason Te Brake, szacuje, że całkowita liczba to ponad 205 milionów tacki, czyli 738 000 ton. "Nasze pierwsze czarterowe statki wypłynęły z sukcesem, z poprawą także w kategoriach kalibru".
czytaj dalej
Zespri opublikowało pierwsze wskazówki dotyczące sezonu 2025/26, podkreślając silne perspektywy zysku na tacę i hektar. Jason Te Brake, CEO Zespri, twierdzi, że pozytywne warunki doprowadziły do dobrego początku sezonu z przewidywanym całkowitym zbiorami
czytaj dalej
czytaj dalej
Wiodący producent owoców, firma Seeka Limited, obecnie przeprowadza testy prototypowego robotycznego układacza o nazwie Electrostack w swoim zakładzie pakowania KKP. Electrostack, zaprojektowany i opracowany przez Seana Careya, inżyniera automatyki w firmie Electrodip, może układać 8 skrzynek na minutę, oferując oszczędność pracy, czasu i kosztów.
czytaj dalej
Zespri ogłosiło, że rozpocznie komercyjną produkcję kiwi o czerwonym miąższu we Włoszech po przeprowadzeniu szeregu prób przedkomercyjnych.
czytaj dalej
Zespri zatwierdza komercjalizację czerwonych kiwi we Włoszech.
2025-03-20 07:00
Zespri ogłosił, że rozpocznie komercyjną produkcję czerwonych kiwi we Włoszech po przeprowadzeniu szeregu prób przedkomercyjnych.
czytaj dalej
Zespri zatwierdza komercjalizację czerwonego kiwi we Włoszech.
2025-03-20 07:00
Zespri ogłosiło, że rozpocznie komercyjną produkcję kiwi o czerwonym miąższu we Włoszech po przeprowadzeniu serii prób przedkomercyjnych.
czytaj dalej
Zespri ogłosił rozpoczęcie komercyjnej produkcji kiwi RubyRed we Włoszech po przeprowadzeniu szeregu prób przedkomercyjnych.
czytaj dalej
Seeka wdrożyła nowozelandzkiego robota w fabryce pakującej kiwi.
2025-03-20 06:00
Seeka rozpoczęła testowanie nowozelandzkiego prototypu robotycznego sterty w swoim chłodni Kiwi Kool (KPP) w Te Puke.
czytaj dalej
Prognozy początkowe na sezon 2025/26 firmy Zespri przewidują silne zyski dla producentów.
2025-03-20 00:00
Zespri wydało swoje pierwsze wytyczne dla plantatorów na sezon 2025/26, określając mocne zakresy OGR na tackę i na hektar. Marketer kiwi publikuje wstępne prognozy orientacyjne, gdy wczesne owoce sezonu wciąż trafiają na rynek, a następnie je uściśla, gdy pojawia się więcej informacji.
czytaj dalej
Lokalnie wykonany robot stakera jest testowany w zakładzie pakowania kiwi Seeka Kiwi Kool.
2025-03-20 00:00
Wiodący producent, firma Seeka Limited, obecnie przeprowadza testy prototypu robotycznego maszynisty o nazwie Electrostack w swoim zakładzie pakowania KKP. Projekt i konstrukcja zostały stworzone przez Seana Careya, inżyniera automatyki w firmie Electrodip. Electrostack potrafi układać 8 skrzyń na minutę, oferując oszczędności w zakresie siły roboczej, czasu i kosztów.
czytaj dalej
Uprawa tropikalnych owoców w regionie śródziemnomorskim Turcji ewoluowała z hobby w dochodowy sektor, zwłaszcza w Mersin i Antalyi. Obecnie uprawia się ponad 40 odmian owoców, które przyczyniają się do 30% produkcji rolnej w regionie. Początkowo skupiano się na bananach i kiwi, jednak obecnie uprawia się także inne gatunki owoców.
czytaj dalej
"Mamy nadzieję, że ceny kiwi były wystarczająco wysokie, aby zrekompensować niższe ilości."
2025-03-18 00:00
W tym roku produkcja kiwi zmniejszyła się o około 30%. Sezon kiwi we Francji zakończy się miesiąc wcześniej niż zwykle. "Kończymy sortowanie" - wyjaśnia Alexandre Cancel. "W wyniku tego spadku produkcji będziemy mieli większe owoce, o bardzo dobrej jakości przechowywania i smaku." Koniec.
czytaj dalej
Dostawa zielonych kiwi odmiany Hayward z Kalifornii jest podobna do tej zeszłorocznej. „W tym okresie roku prawdopodobnie mamy ponad 90 procent pozostałego wolumenu z Kalifornii, ponieważ dużo zainwestowaliśmy w kontrolowaną atmosferę i zdolności do długotrwałego przechowywania” - mówi Al Bates,...
czytaj dalej
W ciągu ostatnich 25 lat przemysł kiwi w RPA dostosował się do ciepłego klimatu, skupiając się na odmianach kiwi o żółtej i czerwonej pulpie. Ten strategiczny zwrot adresuje wyzwania związane z tradycyjną produkcją zielonych kiwi, pozycjonując kraj jako wschodzącego gracza na rynkach światowych.
czytaj dalej
"Jesteśmy bardzo zadowoleni z wczesnego okresu, w którym można zbierać kiwi odmiany Dori," mówi Roelof du Toit, dyrektor techniczny w firmie The Kiwi Connection. Przez następne dwa tygodnie żółta odmiana kiwi będzie zbierana w Grabouw i Rawsonville, a niedługo potem także w George. Dodaje, że są z tego bardzo zadowoleni.
czytaj dalej
Pierwszy transport kiwi firmy Zespri w 2025 roku wyrusza do Chin.
2025-03-14 11:00
Pierwsza wysyłka czarterowa Zespriego z sezonu kiwi w Nowej Zelandii 2025 roku wyruszyła z Taurangi w kierunku Szanghaju.
czytaj dalej
Pierwszy czarter kiwi od Zespri na 2025 rok wyrusza do Chin.
2025-03-14 09:00
Statek Kowhai ma dotrzeć do Szanghaju pod koniec marca. Drugi statek czarterowy Zespris w sezonie - Oriental Iris - również płynie w 11. tygodniu do Tokio, gdzie sezon jest w pełni rozpoczęty.
czytaj dalej
Nowe nasadzenia odmian kiwi o żółtej i czerwonej miąższu przyczyniają się do rozwoju przemysłu kiwi w Południowej Afryce. Chociaż uprawa kiwi rozpoczęła się w kraju ponad 25 lat temu, sektor ten historycznie borykał się z wyzwaniami w rozwijaniu silnej obecności eksportowej. Ostatnie...
czytaj dalej
Żółty i czerwony kiwi napędzają wzrost eksportu z RPA.
2025-03-14 00:00
Nowe sadzenia odmian kiwi o żółtych i czerwonych owocach przyczyniają się do rozwoju przemysłu kiwi w Południowej Afryce. Choć uprawa kiwi rozpoczęła się w kraju ponad 25 lat temu, sektor ten historycznie borykał się z wyzwaniami w rozwijaniu silnej obecności na rynku eksportowym. Ostatnie...
czytaj dalej