Kiwi
Sezon kiwi z Nowej Zelandii rozpoczyna się w Szanghaju.
2025-03-14 00:00
Pierwsza czarterowa dostawa z sezonu 2025 nowozelandzkiego kiwi od Zespri wyruszyła z Portu Tauranga w kierunku Szanghaju. Statek o nazwie Kowhai, nadanej przez Zespri w 2020 roku, przewozi około 1,2 miliona tacek, czyli 5400 ton kiwi odmiany SunGold, oraz 16 kontenerów.
czytaj dalej
Nowe nasadzenia zwiększają biznes kiwi w RPA
2025-03-13 11:00
Produkcja kiwi w Południowej Afryce opiera się głównie na odmianach o żółtym miąższu, które wraz z nowymi nasadzeniami odmian czerwonych mają stanowić trzon przemysłu eksportowego w przyszłości.
czytaj dalej
Kiwi: bardzo dobrze żółty i czerwony. Zielony jest stabilny.
2025-03-13 00:00
Zbliżając się do końca sezonu kiwi, nadszedł czas, aby sporządzić pierwsze podsumowanie dotyczące przebiegu sezonu. W tym celu zebraliśmy opinię Moreno Armuzziego, Kierownika Sprzedaży w firmie Jingold, jednej z głównych firm włoskich w branży.
czytaj dalej
W Nowej Zelandii prognozuje się, że wolumeny tacki kiwi RubyRed podwoją się, gdy zainteresowanie konsumentów czerwoną odmianą rośnie. Zespri i Centrum Hodowli Kiwi podejmują wyzwania, z którymi borykają się plantatorzy, w tym mniejsze rozmiary owoców, niższe plony i podatność na Psa. Odmiana pod
czytaj dalej
Chile przygotowuje proces eksportu świeżych kiwi do Wietnamu.
2025-03-13 00:00
Chile jest w trakcie gwarantowania wprowadzenia świeżych kiwi na rynek wietnamski. Delegacja wietnamska ma za zadanie certyfikować protokoły w sadach i zakładach pakowania w kwietniu, zgodnie z informacją od Frutas de Chile. Miguel Canala-Echeverría, dyrektor generalny Frutas de Chile, powiedział:
czytaj dalej
Fundusz Innowacji Zespri ZAG rozpoczyna drugi rok działalności z misją promowania zrównoważonej przyszłości.
2025-03-12 09:00
Firma potwierdza, według własnych informacji, swoją inwestycję w wysokości 2 milionów dolarów amerykańskich w ZAG, Zespri Innovation Fund, zaangażowanie w przyspieszanie zrównoważonych innowacji, aby sprostać rosnącemu popytowi na kiwi. Po uruchomieniu ZAG w listopadzie.
czytaj dalej
Kampania na rzecz zielonych kiwi z półkuli północnej zbliża się do końcowych etapów.
2025-03-12 00:00
Różne sytuacje dotyczące zapasów są rejestrowane wśród głównych producentów odmian kiwi Hayward we Włoszech i Grecji. Komentując sezon, który dobiegnie końca za kilka tygodni, jest Raffaele Lasciarrea (na zdjęciu poniżej), dyrektor sprzedaży w firmie ILFRES.
czytaj dalej
Pierwsze palety żółtych kiwi zostały teraz rozładowane.
2025-03-11 00:00
Aartsen z dumą ogłasza partnerstwo z firmą Rivoira. Aartsen i Rivoira współpracują nad obiecującą przyszłością marki Kikoka, a pierwsze palety żółtych kiwi zostały już rozładowane. To strategiczne partnerstwo przyznaje Aartsen wyłączne prawa na rynku Beneluksu na wolnym rynku,...
czytaj dalej
Wyzwania klimatyczne zmniejszają plony kiwi we Włoszech i Grecji.
2025-03-07 00:00
Włochy i Grecja, kluczowi gracze w światowej produkcji kiwi, borykają się z wyzwaniami związanymi z zmiennymi warunkami klimatycznymi. Klimat śródziemnomorski, kiedyś idealny dla uprawy kiwi, teraz stwarza przeszkody. Według Europejskiej Agencji ds. Żywności, lokalni producenci zgłaszają spadek plonów, który jest przypisywany niestabilności.
czytaj dalej
"Zabezpieczyliśmy kontenery na nieoczekiwane zamówienia od dostawców z Nowej Zelandii podczas marca"
2025-03-07 00:00
Marzec zapowiada się jako napięty miesiąc dla greckiej branży kiwi, według pana Christosa Paschalidisa, właściciela firmy obsługującej kontenery chłodnicze C. Paschalidis Co. "W każdym sezonie podejmujemy środki, aby zawsze mieć kilka kontenerów gotowych do użycia, aby sprostać nagłym potrzebom, które mogą się pojawić".
czytaj dalej
Dorì zakończył kampanię zagraniczną ze wzrostem o 300%.
2025-03-06 00:00
Z 300% wzrostem sprzedaży, zakończona została sprzedaż za granicą kiwi Dorì, za którą odpowiedzialny był Origine Group. W tym sezonie żółte kiwi Dorì zadebiutowało na nowych rynkach w Azji oraz w Ameryce Północnej i Południowej, zdobywając uznanie konsumentów dzięki swojej
czytaj dalej
Produkcja kiwi spada, stawia się na jakość.
2025-03-05 00:00
Na rok 2025 prognozowany jest spadek zbiorów chilijskich kiwi w porównaniu z poprzednim rokiem. Według wstępnych szacunków produkcja powinna wynieść około 128 tysięcy ton, co oznacza spadek o 12-13% w porównaniu do 2024 roku. Na sytuację wpływa obecność bakteriozy PSA.
czytaj dalej
Kiwi Crunch zauważa wzrost plonu odmiany Piqa
2025-03-04 05:00
Kiwi Crunch ma być świadkiem wzrostu wolumenu gruszek Piqa Red w tym sezonie, gdzie oczekuje się wzrostu o 26 procent w 2025 roku na podstawie dotychczasowego zbioru.
czytaj dalej
Kiwi Crunch doświadcza znacznego wzrostu wolumenu gruszy PIQA® Red (wcześniej sprzedawanej jako PiqaBoo®) z przewidywanym wzrostem o 26% w 2025 roku na podstawie dotychczasowego zbioru. "W zeszłym roku zebraliśmy 142,5 tony, a w tym sezonie spodziewamy się zebrania 180 ton, z dalszym wzrostem rok do roku".
czytaj dalej
Dulcis™ zdobywa nagrodę "Smak Roku 2025"
2025-03-04 00:00
Dulcis™ Bio, ekologiczna wersja zielonego kiwi, która łączy w sobie słodycz i świeżość, zdobyła prestiżową nagrodę "Smak Roku 2025", wiodące certyfikaty w branży spożywczej w Portugalii i Hiszpanii, przyznawane na podstawie preferencji konsumentów. Ta nagroda
czytaj dalej
Spice24: Nowy opatentowany podkładka kiwiowa
2025-03-04 00:00
Nowo wybrana odmiana podkładki Actinidia Rufa, Spice24, jest teraz dostępna do komercyjnego użytku w plantacjach kiwi na terenie całej Europy. "Spice24 udowodniło swoją odporność na ciężkie gleby, które zwykle zatrzymują wodę, oraz na gleby o wyższym poziomie zasolenia" - informuje włoskie kwiaciarnia La.
czytaj dalej
Rozpoczyna się zbieranie złotych kiwi odmiany "Seeka"
2025-03-03 06:00
Australijski producent kiwi Seeka rozpoczął zbieranie swoich kiwi SunGold, a pierwsze owoce sezonu zostały zebrane z różnych sadów w Gisborne i Hawke's Bay 3 marca.
czytaj dalej
Australijski producent kiwi, firma Seeka Limited, rozpoczął zbieranie kiwi SunGold w Gisborne dzisiaj (poniedziałek, 3 marca) z różnych sadów w regionie gotowych do zbiorów. Sady w Gisborne, Harpers Road i College, należące do i zarządzane przez Ngai Tukairangi Trust, oraz sady w Hawkes Bay,
czytaj dalej
Dulcis zdobywa nagrodę Smaku Roku
2025-02-28 11:00
Organiczna zielona kiwi Dulcis Bio zdobyła nagrodę Sabor del Año (Smak Roku) 2025. Nagroda jakości została stworzona 30 lat temu przez francuską firmę Monadia i przyznawana jest produktom, które przechodzą rygorystyczne testy organoleptyczne przeprowadzane przez panel konsumentów w akredytowanym laboratorium.
czytaj dalej
"Kiwi, morele i kaki były trzema najlepszymi produktami tegorocznego sezonu sadzenia"
2025-02-28 00:00
Sezon sadzenia drzew owocowych liściastych zakończył się w Grecji. "Kiwi, morele i kaki były trzema najpopularniejszymi produktami tegorocznego sezonu sadzenia. Wiśnie, brzoskwinie i nektarynki cieszyły się dobrym popytem, podczas gdy na jabłka było bardzo małe zapotrzebowanie, ponieważ producenci ponownie mieli słabą
czytaj dalej