Kiwi
Kiwi uważane jest za pokarm bogaty w składniki odżywcze, który pomaga w walce z "ukrytym głodem".
2025-05-29 00:00
Na niedawnej konferencji prasowej zorganizowanej w Seulu, Zespri International podzieliło się wglądami na dietę bogatą w składniki odżywcze i rolę owoców, takich jak kiwi, w radzeniu sobie z "ukrytym głodem" – stanem, w którym jednostki spożywają wystarczającą ilość kalorii, ale brakuje im niezbędnych składników odżywczych. Koohwi Eung, dyrektor generalny Zespri…
czytaj dalej
Zespri® rewolucjonizuje etykietę: pojawia się pierwsza domowa naklejka kompostowalna.
2025-05-28 00:00
Zespri®, nowozelandzka firma dominująca na światowym rynku produkcji i sprzedaży kiwi, we współpracy z Sinclair, firmą specjalizującą się w zrównoważonych rozwiązaniach w zakresie etykietowania, ogłasza wprowadzenie pierwszej na świecie domowej etykiety kompostowalnej dla owoców: absolutna innowacja w branży.
czytaj dalej
Bezpośredni źródło międzynarodowe: Hilbert Klop przejmuje udziały od Jana van den Adela.
2025-05-27 15:00
Największą działalnością Grupy DSI jest Direct Source International (DSI): działa na całym świecie, zapewniając stałe dostawy świeżych owoców. Firma specjalizuje się w cytrusach i winogronach oraz dostarcza również awokado, kiwi i daktyle. Grupa rozwija się również poprzez
czytaj dalej
Kiwi Crunch rozszerza się na wiśnie
2025-05-27 08:00
Kiwi Crunch, wiodąca firma w nowozelandzkiej branży jabłek i gruszek, poszerzyła swoją ofertę o wiśnie poprzez zakup 132 ha sadów wiśniowych pod koniec ubiegłego roku.
czytaj dalej
New Zealand Food Network (NZFN), jedna z największych organizacji wspierających w zakresie żywności i narodowych organizacji ratujących żywność w Nowej Zelandii, współpracuje z branżą kiwi w tym kraju, aby pomagać w karmieniu społeczności potrzebujących.
czytaj dalej
Uprawianie kiwi i wiśni z szklarni na terenie Westland
2025-05-22 00:00
W zeszłą sobotę René i Gerda Arkesteijn zebrali swoją pierwszą partię wiśni ze szklarni w Kwintsheul. Wcześniej uprawiali rośliny ozdobne, takie jak amarylisy, ale zrezygnowali z tego z powodu kryzysu energetycznego w Holandii. To, co zaczęło się od prostej pasji, szybko się rozwinęło, mówi René, i ich
czytaj dalej
Uprawa kiwi i wiśni w szklarni w Westlandzie
2025-05-22 00:00
W zeszłą sobotę René i Gerda Arkesteijn zebrali swoją pierwszą partię wiśni z szklarni w Kwintsheul. Wcześniej uprawiali rośliny ozdobne, takie jak amarylisy, ale zrezygnowali z tego ze względu na kryzys energetyczny w Holandii. To, co zaczęło się jako proste hobby, szybko się rozrosło, mówi René, a ich
czytaj dalej
Silne zapotrzebowanie i powrót na rynek z największego w historii zbioru Zespri sprawiły, że sprzedaż globalna tego producenta kiwi przekroczyła 5 mld dolarów nowozelandzkich w sezonie 2024/25, przewyższając cel wyznaczony na 4,5 mld dolarów nowozelandzkich do 2025 roku.
czytaj dalej
Zespri przekracza globalne obroty w wysokości pięciu miliardów dolarów nowozelandzkich.
2025-05-21 09:00
Firma Zespri sprzedała rekordową liczbę 220,9 mln tacki kiwi w sezonie 2024/25, co stanowi wzrost w porównaniu do 164,2 mln tacki w sezonie 2023/24.
czytaj dalej
Z sezonem cytrusowym w pełnym rozkwicie, kiwi i truskawki osiągają szczyt produkcji, a zbiory warzyw zimowych trwają - popyt na świeże sezonowe produkty na rynkach w Perth jest coraz większy.
czytaj dalej
Nowa kampania marketingowa Zespri przekazuje wartościową wiadomość dla konsumentów.
2025-05-19 11:00
Firma marketingowa kiwi Zespri udostępniła więcej szczegółów dotyczących swojej najnowszej kampanii marketingowej skierowanej do konsumentów w Azji, w ramach której stara się nawiązać relacje z jeszcze większą liczbą świadomych zdrowotnie konsumentów w kilku rynkach regionu.
czytaj dalej
Czy nowy podkładka Jacksona może uratować sektor kiwi?
2025-05-19 00:00
W zeszłym tygodniu na targach Macfrut firma Star Fruits zaprezentowała swoją nową podkładkę do uprawy kiwi: możliwą małą rewolucję dla sektora, który od dłuższego czasu nie przeżywał zbyt wielu innowacji. "Zanim przejdziemy do sedna sprawy, warto prześledzić historię uprawy kiwi w Europie, aby zrozumieć, dlaczego"
czytaj dalej
Optymalizacja produkcji kiwi przy użyciu trzmieli.
2025-05-19 00:00
Badanie to miało na celu ocenę wzrostu wydajności i różnic w jakości owoców przy użyciu trzmieli w porównaniu do istniejących naturalnych zapylaczy. Test przeprowadzono w ustanowionej plantacji odmiany Hayward, z 670
czytaj dalej
Na targach Macfrut podpisano w zeszłym tygodniu umowę o partnerstwie nieekskluzywnym między firmą Sofruileg SA, której przewodniczy François Lafitte, a firmami Orbita Soc. z Lagnasco, Ortofruit Italia z Saluzzo oraz spółdzielnią Lagnasco Group. Umowa dotyczy rozwoju nowej odmiany żółtego kiwi Haegum.
czytaj dalej
Drugi Dzień Pasji Kiwi potwierdził wszystkie oczekiwania związane z przeddzień (kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej), przyciągając do Rimini liczne i wysokiej jakości zainteresowane strony z branży. Wydarzenie było okazją do omówienia strategii Konsorcjum Kiwi Passion, ale także
czytaj dalej
Kiwi Dulcis został promowany bez zastrzeżeń w ślepym teście.
2025-05-14 00:00
Kampania 2024-25 dla Kiwi Dulcis, nowej włoskiej odmiany kiwi opracowanej przez firmę New Plant we współpracy z uniwersytetami w Udine i Bolonii, została zakończona półtora miesiąca wcześniej z powodu całkowitego wyczerpania dostępności. Kiwi Dulcis jest produkowany i dystrybuowany wyłącznie we Włoszech.
czytaj dalej
"Złote i czerwone odmiany stają się przyszłością uprawy kiwi w krajach południowej Europy"
2025-05-13 00:00
Obecnie produkcja kiwi w Hiszpanii wykazuje umiarkowany trend wzrostu, szczególnie w regionach takich jak Galicja, Asturia i Kraj Basków, które stanowią większość krajowej produkcji. "W 2023 roku produkcja kiwi w Hiszpanii osiągnęła 26 900 ton, co stanowi niewielki spadek o 2,5%.
czytaj dalej
Kiwi Dulcis™ zdobywa 70% konsumentów w teście ślepej próby.
2025-05-13 00:00
Kontynuuje zaskakiwać Kiwi Dulcis™, nowa odmiana kiwi 100% włoska, stworzona przez New Plant we współpracy z Uniwersytetami w Udine i Bolonii, produkowana i sprzedawana wyłącznie przez spółdzielnie Alegra, Apofruit i Orogel Fresco. Badanie jakościowo ilościowe.
czytaj dalej
"Droga do 2030 roku": Jingold przedstawia się na targach Macfrut jako globalna marka.
2025-05-08 00:00
Konferencja "Road to 2030: droga do przebycia razem" otworzyła udział Jingolda w Macfrut 2025: spotkanie zarezerwowane dla członków producentów na temat przyszłości kiwi, nowych trendów rynkowych i globalnych wyzwań, podczas którego firma przedstawiła cele.
czytaj dalej
Szef kuchni z gwiazdką Michelin, Carlos Maldonado, przygotowuje specjalne menu z kiwi Zespri SunGold.
2025-05-08 00:00
Kuchnia zdrowa jest bardziej popularna niż kiedykolwiek wcześniej, a Zespri chce to udowodnić poprzez bardzo wyjątkową współpracę z gwiazdą kuchni Michelina, Carlosem Maldonado, w celu stworzenia specjalnego menu, gdzie klasyczne danie zostanie zinterpretowane na nowo z niespodziewanym akcentem, w którym główną rolę odegra kiwi.
czytaj dalej