Kiwi
Jingold z powodzeniem zamyka sezon na kiwi na półkuli północnej
2023-04-06 00:00
Na półkuli południowej rozpoczął się satysfakcjonujący koniec sezonu dla Jingoldas harvesting. Plany rozwoju produkcji pozwalały na 40-procentowy wzrost ilości w latach 2022-23, aby poradzić sobie z popytem przekraczającym podaż. "Osiągnęliśmy cel
czytaj dalej
czytaj dalej
SOI, dzień techniczny kiwi w Kalabrii
2023-04-05 00:00
Dzień techniczny kiwi" zorganizowany przez grupę roboczą Actinidia w SOI (Włoskie Towarzystwo Ogrodnicze), koordynowany przez Cristosa Xiloyannisa we współpracy z Ugo Palarą (Agrintesa), Bartolomeo Dichio
czytaj dalej
czytaj dalej
New Zealand Kiwifruit Growers Inc. (NZKGI) otrzymali od producentów kiwi silny mandat do pracy w ich imieniu w kolejnym sześcioletnim cyklu opłat za owoce kiwi.
czytaj dalej
Również kiwi i jabłka w nowej linii "Yes Essentials
2023-04-04 00:00
W czasach, gdy inflacja za wózek sklepowy przekroczyła 12%, przyczyniając się do znacznego zmniejszenia siły nabywczej włoskich rodzin, NaturaSì wprowadza nową linię: są to Sì Essenziali, 50 produktów ekologicznych sprzedawanych w przystępnej cenie,
czytaj dalej
czytaj dalej
Owoce, które powinniśmy jeść, aby szybciej zasypiać
2023-04-03 00:00
Trudności z zasypianiem w nocy mogą być niezwykle frustrujące. Eksperci twierdzą, że brak na kluczowym snu może prowadzić do niezliczonych problemów zdrowotnych, a także zmniejsza wydajność fizyczną i psychiczną w ciągu dnia. Jednak istnieje owoc, który może sprawić, że uzyskanie godzin snu, że
czytaj dalej
czytaj dalej
Pamiętna kampania dla kalabryjskiego Mandarino Tardivo di Ciaculli
2023-03-29 00:00
"Jesteśmy pierwszym włoskim regionem, który produkuje klementynki z chronionym oznaczeniem geograficznym (PGI) i bez niego. Zwiększają się również obszary przeznaczone do produkcji bergamotek, pomarańczy, mandarynek i kiwi. W odniesieniu do produkcji ogrodniczej, koper włoski z Isola Capo Rizzuto PGI,
czytaj dalej
czytaj dalej
Zespri prognozuje spadek 15 mln tacek kiwi w tym sezonie
2023-03-24 00:00
Zbiory kiwi w Nowej Zelandii w 2023 roku oficjalnie rozpoczęły się 16 lutego, co jest zgodne z rokiem ubiegłym. Pierwsze zbiory zostały zebrane w Pukehina, poza Tauranga, a kolejne będą zbierane w całej Nowej Zelandii w ciągu najbliższych miesięcy. Pierwszy statek czarterowy w tym sezonie opuścił również
czytaj dalej
czytaj dalej
Zespri widzi oznaki poprawy sytuacji w żegludze towarowej
2023-03-20 03:00
Kampania eksportowa kiwi z Nowej Zelandii na rok 2023 jest w toku, a firma Zespri zajmująca się sprzedażą pojedynczych sztuk przewiduje w tym roku "bardziej stabilne" warunki wysyłki.
czytaj dalej
Nowa Zelandia: Pierwszy zbiór Zespri kiwi 2023 trafia do Japonii
2023-03-20 00:00
Około 2.500 ton (ponad 600.000 tacek) Zespri SunGold ma dotrzeć do Tokio na początku kwietnia, zanim Southampton Star popłynie dalej do Kobe. Jest to pierwszy z 53 statków czarterowych, które Zespri wykorzysta w tym sezonie do transportu około 145 milionów tacek Green, SunGold i RubyRed.
czytaj dalej
czytaj dalej
Pierwsze nowozelandzkie zbiory kiwi z 2023 roku wyruszają do Japonii
2023-03-20 00:00
Pierwszy transport sezonu 2023 nowozelandzkich kiwi opuścił właśnie port w Tauranga, przewożąc około 2.500 ton (ponad 600.000 tacek) kiwi Zespri SunGold do klientów w Japonii.
czytaj dalej
Asiafruit March już w sprzedaży
2023-03-15 07:00
Wydanie Asiafruit Magazine z marca 2023 r. jest już dostępne w aplikacji Asiafruit - Apple i Android - przynosząc najnowsze wiadomości i poglądy z całego szybko rozwijającego się rynku świeżych produktów w Azji.
czytaj dalej
Chile/Nowa Zelandia: Wznowienie rozmów o współpracy w sektorze Kiwi
2023-03-15 00:00
Podczas FRUIT LOGISTICA 2023, Asoex incl. Chilean Kiwifruit Committee i Zespri usiedli, aby opracować umowy o współpracy, które mogą ostatecznie przynieść korzyści obu krajom.
czytaj dalej
'Papaja cieszy się coraz większą popularnością'
2023-03-15 00:00
Według analityków EastFruit konsumenci na całym świecie wciąż poszerzają zakres kupowanych owoców. Jednym z owoców najbardziej lubianych przez konsumentów mieszkających w klimacie umiarkowanym jest egzotyczna papaja.
czytaj dalej
Papaja cieszy się coraz większą popularnością - kim są główni eksporterzy i importerzy?
2023-03-14 00:00
Według analityków EastFruit, konsumenci na całym świecie wciąż poszerzają zakres kupowanych owoców. Jednym z owoców najbardziej lubianych przez konsumentów mieszkających w klimacie umiarkowanym jest egzotyczna papaja.
czytaj dalej
Wolumeny w kraju andyjskim prawdopodobnie spadną o 10-15 proc. w porównaniu do ubiegłego sezonu - powiedział freshfruitportal Carlos Cruzat, prezes chilijskiego Komitetu Kiwi.
czytaj dalej
Chińscy naukowcy identyfikują mechanizm odporności kiwi na zimno
2023-03-07 00:00
Chińscy naukowcy odkryli molekularny mechanizm odporności na zimno w kiwi, który daje możliwość zmniejszenia szkód w uprawach związanych z zimnem. Stres zimna może prowadzić rośliny do produkcji dużej ilości wysoce reaktywnych substancji chemicznych znanych jako reaktywne formy tlenu (ROS), powodując
czytaj dalej
czytaj dalej
4,000 miejsc pracy dla kiwi w Bay of Plenty
2023-03-07 00:00
Pod koniec ubiegłego roku sady kiwi w Bay of Plenty zostały dotknięte silnym mrozem, co doprowadziło do 25% spadku produkcji. W 2022 roku wyprodukowano 180 tys. tacek kiwi w porównaniu do tegorocznych szacunków na poziomie zaledwie 140 tys. Pomimo tego spadku jest wiele wolnych miejsc pracy dla
czytaj dalej
czytaj dalej
Dywersyfikacja jest kluczem do pokonania wyzwań
2023-03-03 00:00
Każdy, kto działa w branży świeżych produktów wie, że nie jest to jeden z najłatwiejszych biznesów, ze wszystkimi wzlotami i upadkami, czy to z rynków, walut, pogody czy nawet globalnych pandemii!
czytaj dalej
RPA: Przemysł kiwi rozwija się szybko
2023-03-03 00:00
Nowy materiał genetyczny, rosnący globalny popyt na złote kiwi i specyficzne luki w podaży na rynku eksportowym doprowadziły do znacznego wzrostu w południowoafrykańskim przemyśle kiwi w ciągu ostatniej dekady, który istnieje od 40 lat. Co więcej, w 2019 r.
czytaj dalej
czytaj dalej
Zeus musi zmierzyć się z wyższymi kosztami
2023-03-02 16:00
W "normalnym" roku, miniony sezon winogronowy w Grecji byłby wielkim sukcesem, według Zeus Kiwi, ale normalne lata zaczynają wydawać się przeszłością, a większość zgadza się, że wyższe koszty wyglądają na stałe.
czytaj dalej