Mango
Indie: spadek produkcji mango
2011-04-28 00:00
Ze względu na złe warunki pogodowe, spodziewany jest spadek produkcji mango różnych odmian w wielu regionach Indii.
W przypadku odmiany Alphansos, najbardziej znanej czytaj dalej
W przypadku odmiany Alphansos, najbardziej znanej czytaj dalej
Moskwa: wzrost i spadek cen brazylijskich owoców
2010-12-08 00:00
W ubiegłym tygodniu na moskiewskim rynku hurtowym odnotowano wahania cen owoców importowanych z Brazylii.
W powodu spadku podaży i podwyżki cen przez dostawców czytaj dalej
W powodu spadku podaży i podwyżki cen przez dostawców czytaj dalej
Znakowanie świeżych owoców i warzyw objętych normami UE
2010-11-08 21:59
Opakowania ogólnie
Normy jakościowe na świeże owoce i warzywa określają, jakie informacje należy podać na etykiecie.
Generalnie są to:
nazwa i adres czytaj dalej
Normy jakościowe na świeże owoce i warzywa określają, jakie informacje należy podać na etykiecie.
Generalnie są to:
nazwa i adres czytaj dalej
Warunki przechowywania i transportu partii jednorodnych oraz wrażliwość i produkcja etylenu poszczególnych produktów.
2010-11-08 21:44
Warzywa
PRODUKT TEMPERATURA
Stopnie Celsjusza WILGOTNOŚĆ
względna
powietrza % OKRES
PRZECHOWY-
WANIA PRODUKCJA czytaj dalej
Zalecane warunki transportu mieszanek owoców i warzyw
2010-11-08 21:40
Grupa 1 Temperatura: 0 do 1*C Wilgotność względna: 90 – 95 %
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na czytaj dalej
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na czytaj dalej
Metoda kontroli świeżych owoców i warzyw wg UE
2010-11-08 21:35
Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1580/2007 z dnia 21 grudnia 2007 roku
31.12.2007 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 350/69
Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 21. czytaj dalej
31.12.2007 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 350/69
Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 21. czytaj dalej
Na co należy zwrócić uwagę kupując owoce i warzywa
2010-11-08 21:26
Ogólne zasadySprawdzamy w jakich warunkach jest przechowywany towar. Jeśli w drastycznie innych od zalecanych, należy się liczyć z nagłym pogorszeniem jakości towaru.
czytaj dalej
Jakość a przepisy
2010-01-08 21:53
Kiedy w 2004 roku weszliśmy do UE, zaczęły obowiązywać unijne normy dotyczące jakości świeżych owoców i warzyw. Nie były one czymś zupełnie nowym, bo wszyscy, którzy eksportowali wcześniej towary na rynek unijny, musieli się do nich dostosować.
czytaj dalej
Wzrost cen mango na moskiewskim rynku
2009-12-15 00:00
Zmniejszenie dostaw brazylijskich mango pociągnęło za sobą wzrost cen na moskiewskim rynku. Główną przyczyną wzrostu cen jest spadek produkcji tych owoców w Brazylii.
W tym tygodniu
czytaj dalej
Obowiązki firm handlujących warzywami i owocami wobec WIJHAR-S
2009-11-08 22:07
Art. 17, ust. 1 ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynku owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego (Dz.U. Nr 223, poz. 2221), zobowiązuje handlowców prowadzących działalność gospodarczą w zakresie obrotu świeżymi warzywami i owocami do przekazywania Wojewódzkiemu Inspektorowi następujących informacji:
czytaj dalej
Znakowanie a jakość - specjalne oznakowanie opakowań
2009-11-08 21:58
Zgodnie z przepisami UE, firmy, które gwarantują jednorodny i wysoki poziom zgodności świeżych owoców i warzyw ze standardami jakości handlowej mogą korzystać ze specjalnego oznakowania.
czytaj dalej
Filipiny chcą powiększyć eksport mango
2009-08-10 00:00
W ubiegłym roku Filipiny sprzedały 20,8 tys. ton świeżych owoców mango za 19,5 mln USD, 1 tys. suszonych mango o wartości 7,5 mln USD oraz 11,3 tys. ton przetworów z tych owoców za
czytaj dalej
Chiny importują mango
2007-12-13 00:00
W tym tygodniu do Chin dotarły dwie pierwsze dostawy owoców mango Calypso z Australii, wysłane przez firmę Harvest Company. Owoce trafią do chińskich detalicznych sieci handlowych.
czytaj dalej
Mango
0000-00-00 00:00
Mangifera sp. L. - rodzaj roślin obejmujący około 45 gatunków tropikalnych drzew owocowych, występujących w Indiach oraz Indochinach. Gromada okrytonasienne, podgromada Magnoliophytina,
czytaj dalej