Ceny owoców
Jak formowane są ceny owoców i warzyw w USA?
2025-01-14 13:58
Ceny owoców i warzyw w Stanach Zjednoczonych są wynikiem złożonego procesu, na który wpływ ma wiele czynników. Zrozumienie tych mechanizmów jest niezwykle ważne dla polskich producentów i dystrybutorów, którzy chcą czerpać inspiracje z rynku amerykańskiego i wdrażać podobne rozwiązania na rodzimym rynku. Niniejszy artykuł szczegółowo omawia, jak kształtowane są ceny owoców i warzyw w USA, uwzględniając czynniki sezonowe, logistyczne, popytowe oraz polityczne.
czytaj dalej
Skup gruszek przemysłowych ruszył po świątecznej przerwie
2025-01-14 09:30
Po przerwie świątecznej ruszył sektor przetwórstwa owocowego. Dotyczy to również gruszek przemysłowych. jakie są obecnie ceny skupu gruszek do przetwórstwa?
czytaj dalej
Ceny pomarańczy w dół, będzie kontynuacja czy odwrócenie trendu?
2025-01-14 08:22
Od połowy grudnia ubiegłego roku mamy spadek hurtowych cen pomarańczy. Styczeń przyniósł jego kontynuację. Ale czy kolejne tygodnie nowego roku podtrzymają ten kierunek zmian? A może czeka nas szybkie odwrócenie tej zniżkowej tendencji?
czytaj dalej
Eksport świeżych produktów rolnych z Grecji wyniósł 1,86 miliarda euro w 2024 roku, z przewagą rynków UE.
2025-01-14 00:00
W zeszłym roku greckie eksportowano świeże owoce i warzywa osiągnęły nowe rekordy. Incofruit Hellas, Stowarzyszenie Greckich Przedsiębiorstw Eksportowych i Konsumpcyjnych Owoców, Warzyw i Soków, podało szacunki wskazujące na wzrost o 8,2% w porównaniu z poprzednim rokiem, osiągając.
czytaj dalej
Drzewa pomidorowe Tamarillo rosną w holenderskiej szklarni papryki.
2025-01-14 00:00
Po niemal dwóch latach siewu i pielęgnacji kurs Uprawy i Technologii w College'u Strefowym w Zwolle odniósł sukces: zebrano pierwsze owoce Solanum betaceum, lepiej znanego jako pomidor drzewiasty lub tamarillo. Ten imponujący roślina pochodząca z Andów, która może dorastać do 7,5 metra, została zebrana.
czytaj dalej
Dole Italia, lider w produkcji i dystrybucji wysokiej jakości świeżych owoców, ogłasza swój pierwszy udział jako wystawca na targach Marca by BolognaFiere 2025, jedynym wydarzeniu targowym we Włoszech dedykowanym wyłącznie marce własnej, które odbędzie się 15 i 16.
czytaj dalej
Stowarzyszenie Plantatorów Warzyw i Owoców z Vermont (VVBGA) planuje przeprowadzić swoje doroczne spotkanie w dniu 28 stycznia w hotelu DoubleTree w Burlington. Program dnia będzie obejmował prezentacje, głównie przez rolników, na następujące tematy: radzenie sobie z powodziami; infrastruktura ogrodów targowych; korzystanie z
czytaj dalej
Rejestracja na 100. konwencję i targi CPMA jest teraz otwarta.
2025-01-14 00:00
Rejestracja online na Konwencję i Targi CPMA 2025 (Tydzień Świeżości CPMA 2025), które odbędą się w Montrealu, Quebec, jest już otwarta. Doroczne Targi CPMA to największe wydarzenie w Kanadzie poświęcone branży świeżych owoców i warzyw.
czytaj dalej
Kampania „obiecująca” z awokado o wadze ponad 70 000 ton
2025-01-14 00:00
< p>Awokado jest w modzie. Głównym surowcem w produkcji tropikalnej nadal jest jednym z najpopularniejszych owoców , z ciągłym wzrostem popytu, który trwa od kilku lat, jak pokazują główne obserwatoria konsumenckie
czytaj dalej
Zbiór i sprzedaż cytryn marki Limoré ruszyła.
2025-01-14 00:00
Kampania cytrynowa Limoré na sezon 2024/25 oficjalnie się rozpoczęła, a zbiory cytryn Rocca Imperiale rozpoczęły się w sobotę, 21 grudnia 2024 roku. Konsorcjum producentów podjęło strategiczną decyzję o przesunięciu początkowych zbiorów o dwa tygodnie, aby owoce osiągnęły optymalną kolorację i...
czytaj dalej
Egipt stał się drugim co do wielkości eksporterem świeżych produktów rolnych do Europy, osiągając wzrost o 7% w sezonie 2023/2024.
2025-01-14 00:00
Egipt wyłonił się jako drugi największy eksporter świeżych warzyw i owoców do Europy w sezonie eksportowym trwającym od września 2023 do sierpnia 2024, dostarczając 917 000 ton, co oznacza wzrost o 7% w porównaniu z poprzednim rokiem, zgodnie z danymi Unii Europejskiej. Owoce cytrusowe stanowiły przodującą część tego eksportu.
czytaj dalej
Badacze z Uniwersytetu Georgii eksplorują olejki eteryczne w celu poprawy bezpieczeństwa i trwałości organicznych produktów spożywczych.
2025-01-14 00:00
Organiczne owoce i warzywa są bardziej narażone na psucie się i patogeny przenoszone przez żywność ze względu na surowsze standardy produkcji ograniczające dodatki chemiczne. Aby temu zaradzić, badacze z Uniwersytetu Georgii, Faith Critzer i Laurel Dunn, prowadzą badania nad wykorzystaniem olejków eterycznych w celu zwiększenia bezpieczeństwa produktu.
czytaj dalej
87% konsumentów z 5 dużych krajów europejskich (Włochy, Francja, Niemcy, Hiszpania, Holandia) popiera zniesienie podatków na owoce i warzywa, aby ułatwić ich spożycie, z uwagi na pozytywne efekty, w kontekście profilaktyki zdrowotnej. Jest to jeden z punktów, który wynika z (badania).
czytaj dalej
Szczytowy czas zbiorów kalifornijskich pomarańczy navel
2025-01-14 00:00
Dostawy pomarańczy osiągnęły szczyt w Kalifornii, stanie, gdzie są dostępne niemal przez cały rok. "Jesteśmy teraz w okresie szczytowego zbioru pomarańczy Navel w Kalifornii" - mówi Jesse Silva z Kings River Packing, rodzinnego przedsiębiorstwa wielopokoleniowego, zajmującego się uprawą, pakowaniem i wysyłką owoców, który dodaje, że pomarańcze Navel
czytaj dalej
"Silny start dla Biomasters: wzrost sprzedaży i liczby członkostw"
2025-01-14 00:00
Dokładnie rok temu BioMasters stało się częścią FruitMasters, mając na celu połączenie podaży i popytu na ekologiczne i biodynamiczne owoce twarde i miękkie. Teraz, 365 dni później, manager jednostki biznesowej Peter van der Schoot z zadowoleniem wspomina udany rok. "BioMasters rozpoczęło lot"
czytaj dalej
Produkcja światowa owoców i warzyw wynosi 1,967 miliarda ton, według najnowszych pełnych danych FAO, które pokazują lekki wzrost o 1,5% w porównaniu z poprzednim rokiem. W rankingu 10 największych krajów producentów, pozostają ci sami.
czytaj dalej
Po kilku kampaniach z niedoborem spowodowanym suszą, trudnościami klimatycznymi i zmniejszeniem eksploatacji jednego z głównych obszarów produkcyjnych w Europie, andaluzyjskiej Axarquii i Costa Tropical w Granadzie, Hiszpańskie Stowarzyszenie Owoców Tropikalnych (AET)
czytaj dalej
Naukowcy opracowali elektryczny lizak, który imituje smaki owoców.
2025-01-14 00:00
Badacze z City University of Hong Kong stworzyli elektryczny lizak zdolny do symulowania dziewięciu smaków, w tym cukru, soli, zielonej herbaty, duriana i marakui. Urządzenie wykorzystuje chemiczne substancje spożywcze osadzone w kieszonkach żelu, aktywowane prądem elektrycznym, które miesza się ze śliną.
czytaj dalej
Farma Lemoenpoort należy do rodziny Viljoenów od ponad 190 lat. Pieter Viljoen i jego żona, Christine, są szóstym pokoleniem francuskiej rodziny hugenockiej na czele farmy w dolinie rzeki Breede w Południowej Afryce, która oprócz winogron coraz częściej uprawia gruszki.
czytaj dalej
Grupa Cds (Selex), jak już informowano na łamach Gdoweek, poszerza swoją obecność na Sycylii i wkracza do Katanii pod marką Famila po trzech niedawnych otwarciach supermarketów Max w mieście, które oznaczały oficjalne wejście grupy do stolicy prowincji etnejskiej. Sklep ma
czytaj dalej



