Truskawki
Blokada na chińskie truskawki
2006-00-00 00:00
Dwa lata temu, Polska złożyła wniosek o nałożenie ceł antydumpingowych, na truskawki mrożone importowane z Chin do Unii Europejskiej.
Projekt ten ma zostać czytaj dalej
Projekt ten ma zostać czytaj dalej
Producenci truskawek ostrożni
2006-00-00 00:00
Według Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa IERiGŻ-PIB w Warszawie, tegoroczny sezon skupu truskawek rozpoczął się pod koniec drugiej dekady czerwca, tj. o 2 tygodnie później niż
czytaj dalej
Blokada na chińskie truskawki
2006-00-00 00:00
Dwa lata temu, Polska złożyła wniosek o nałożenie ceł antydumpingowych na truskawki mrożone, importowane z Chin do Unii Europejskiej.
Projekt ten ma zostać czytaj dalej
Projekt ten ma zostać czytaj dalej
II. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE JAKOŚCI - TRUSKAWKI
0000-00-00 00:00
Celem standardu jest określenie wymagań jakościowych dla truskawek po ich przygotowaniu i zapakowaniu. A. Wymagania minimalne We wszystkich klasach jakości, uwzględniając
czytaj dalej
Truskawki
0000-00-00 00:00
Truskawka wielkoowocowa – odmianom uprawnym dał początek mieszaniec poziomki chilijskiej (Fragaria chilensis) i poziomki wirginijskiej (Fragaria virginiana).
Truskawka to niska czytaj dalej
Truskawka to niska czytaj dalej
TRUSKAWKI
0000-00-00 00:00
W Unii Europejskiej wymagania jakościowe dla świeżych owoców i warzyw objętych wspólną organizacją rynku, zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2200/96, zawarte są
czytaj dalej
III. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE SORTOWANIA WEDŁUG WIELKOŚCI - TRUSKAWKI
0000-00-00 00:00
Wielkość truskawek określa się największą poprzeczną średnicą owocu. Truskawki powinny mieć następujące wielkości minimalne: Klasa Ekstra: 25 mm, Klasa I i II: 18 mm. Nie ma
czytaj dalej
I. OKREŚLENIE PRODUKTU - TRUSKAWKI
0000-00-00 00:00
Przedmiotem standardu jakości handlowej są truskawki odmian uprawnych Fragaria L., dostarczane konsumentom w stanie świeżym. Standard nie obejmuje truskawek przeznaczonych do
czytaj dalej
Truskawki jak marzenie. Struktura odmianowa produkcji truskawek
0000-00-00 00:00
Osiągnięte sukcesy we wzroście plonowania truskawek wynikają z nieustannego postępu biologicznego i technologicznego w ich uprawie. We wszystkich krajach zachodnioeuropejskich,
czytaj dalej
V. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE PREZENTACJI - TRUSKAWKI
0000-00-00 00:00
A. Jednolitość Zawartość każdego opakowania powinna być jednolita i zawierać truskawki wyłącznie tego samego pochodzenia, tej samej odmiany i jakości. W klasie Ekstra
czytaj dalej
IV. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE TOLERANCJI - TRUSKAWKI
0000-00-00 00:00
Dla truskawek nie spełniających wymagań ustalonych dla danej klasy dopuszcza się w każdym opakowaniu następujące tolerancje dotyczące jakości i wielkości. Z uwagi na
czytaj dalej
Hiszpania: tegoroczna kampania owoców miękkich powraca do normy
0000-00-00 00:00
Po opóźnieniach spowodowanych złymi warunkami pogodowymi w styczniu, tegoroczny sezon owoców miękkich (truskawek i malin) w Andaluzji powoli wraca do normy.
W czytaj dalej
W czytaj dalej
Owoce - warunki przechowywania
0000-00-00 00:00
PRODUKT
TEMPERATURA
Stopnie Celsjusza WILGOTNOŚĆ
Względna powietrza % OKRES
PRZECHOWYWANIA Arbuzy 10-12 90 2-3 tygodnie Awokado niedojrzałe 5,5-8 85-90 3-4 czytaj dalej
Stopnie Celsjusza WILGOTNOŚĆ
Względna powietrza % OKRES
PRZECHOWYWANIA Arbuzy 10-12 90 2-3 tygodnie Awokado niedojrzałe 5,5-8 85-90 3-4 czytaj dalej
VI. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE ZNAKOWANIA - TRUSKAWKI
0000-00-00 00:00
Na każdym opakowaniu należy umieścić następujące informacje, zgrupowane na tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny, trwały oraz widoczny z zewnątrz: Każde
czytaj dalej