Winogrona
Jak dużą wagę mają certyfikaty w świecie włoskich winogron deserowych? Czy produkt, który już cieszy się dużym uznaniem na rynkach zagranicznych, może stworzyć dodatkową wartość dla łańcucha dostaw, podkreślając pochodzenie z określonego obszaru czy istnienie specyficznego
czytaj dalej
czytaj dalej
Od około 30 lat firma rodzinna Jardin des Papes z siedzibą w Carpentras (Vaucluse) produkuje truskawki, melony i winogrona (odmiany Muscat, Lavallée i Apyrene) na prawie 180 hektarach. Dwa lata temu powstała spółka zależna, specjalizująca się w produkcji nektarów oraz.
czytaj dalej
Panika związana z NGO uderza w sprzedaż Shine Muscat w Tajlandii
2024-10-29 07:00
Organizacja pozarządowa Thailand Consumers Council (TCC) – razem z Tajską Siecią Alarmową ds. Pestycydów (Thai-PAN) – wywołała panikę żywnościową w Tajlandii po tym, jak zgłosiła znalezienie szkodliwych pozostałości chemicznych w losowych próbkach winogron Shine Muscat pobranych do testów laboratoryjnych.
czytaj dalej
Czy niskie plony były problemem dla winogron deserowych we Włoszech?
2024-10-29 00:00
„Wszystkie budżety na koniec roku mają swoje wzloty i upadki, ale w tym roku możemy powiedzieć, że kampania zakończyła się na wysokim poziomie” - mówi Gianni Raniolo, prezydent Consorzio dell'Uva da Tavola di Mazzarrone IGP (Konsorcjum Winogron Stołowych Mazzarrone PGI), który po powrocie z targów LUV w Bari.
czytaj dalej
Drożdże do winogron deserowych, sezon idzie poza oczekiwania.
2024-10-29 00:00
Rynek winogron deserowych kwitnie, wydaje się nie odczuwać kaprysów pogodowych, a popyt rośnie z tygodnia na tydzień. Francesco Gioffrè, dyrektor handlowy New Som z rynku w Wenecji, opowiada IFN o sytuacji na rynku. "Rynek winogron deserowych kwitnie.
czytaj dalej
Możliwe jest zwiększenie spożycia winogron deserowych.
2024-10-29 00:00
Hiszpania przeznacza 15 246 ha powierzchni uprawnej na winogrona deserowe, co stanowi czwartą grupę owoców pod względem znaczenia po cytrusach, owocach słodkich i tropikalnych. [...]
czytaj dalej
Uzbekistan planuje zwiększyć produkcję winogron dzięki południowokoreańskiej technologii rolniczej.
2024-10-29 00:00
Uzbekistan nawiązał partnerstwo z południowokoreańską firmą TMS Global Group w celu wprowadzenia nowych odmian winogron, mając na celu zwiększenie lokalnej produkcji za pomocą zaawansowanych technologii rolniczych. Agencja Ochrony Roślin i Kwarantanny ogłosiła, że ta współpraca skupi się na...
czytaj dalej
Sezon importu winogron stołowych spodziewany jest, że będzie miał normalne ilości z Brazylii i Peru.
2024-10-29 00:00
Sezon winogron stołowych w Kalifornii wciąż trwa pełną parą, a cotygodniowe dostawy są obfite, obecnie na rynek trafia ponad cztery miliony skrzyń tygodniowo. Zbiory powinny trwać jeszcze od dwóch do trzech tygodni, a poziomy zapasów w chłodni są zadowalające zarówno jeśli chodzi o czerwone, jak i zielone winogrona bezpestkowe.
czytaj dalej
Namibia: Eksport winogron deserowych na starcie - oczekiwana wysokiej jakości zbiór.
2024-10-28 12:00
Oczekuje się, że pierwsi producenci rozpoczną pakowanie w przyszłym tygodniu, ale eksporterzy oświadczyli, że ilości w pierwszych dwóch tygodniach będą stosunkowo niewielkie. Namibijski przemysł jest optymistyczny co do dalszych eksportów przez port w Walvis Bay.
czytaj dalej
Eksport winogron z Peru ma się odbić w 2024/25 roku.
2024-10-28 11:00
Kampania winogron stołowych w Peru na sezon 2024/25 ma się ustabilizować po ubiegłorocznych wyzwaniach klimatycznych. Szczegółowa analiza kampanii 2023/24 przeprowadzona przez Fresh Fruit Peru pokazuje, że kraj zachował swoją pozycję jako wiodący na świecie eksporter winogron pomimo trudności.
czytaj dalej
Kampania eksportu winogron stołowych z Namibii rozpocznie się.
2024-10-28 09:00
Przemysł winogron stołowych w Namibii oczekuje udanego sezonu eksportowego, który nabierze tempa dzięki wysyłkom przez port w Walvis Bay od 47 tygodnia.
czytaj dalej
Projekt winogron Otjimbele w Namibii ma na celu dywersyfikację rolnictwa poprzez inwestycję w wysokości 120 milionów dolarów namibijskich.
2024-10-28 00:00
Projekt winogronowy Otjimbele w regionie Omusati w Namibii ma na celu zdywersyfikowanie produkcji rolniczej. Ogłoszony przez Carlosa Lertxundi Aretxagę, założyciela i dyrektora generalnego projektu, ta inicjatywa obejmuje inwestycję w wysokości 120 milionów N$ mającą na celu ożywienie dawnej przetwórni szparagów.
czytaj dalej
Winogrona deserowe i GDO, jak zmienia się postawa konsumenta?
2024-10-28 00:00
Od zawsze uważana za cenny produkt - rzymscy cesarze jedli ją chciwie na leżąco na triclinium, a Jack Rozpruwacz używał jej do zwabiania swoich ofiar - winogrona deserowe obecnie przeżywają nową fazę swojego związku zarówno z konsumentem, jak i z dużymi firmami.
czytaj dalej
Zimy stają się coraz cieplejsze: dla winogron deserowych konieczne jest zapewnienie odpowiedniej ilości chłodu.
2024-10-28 00:00
Coraz cieplejszy klimat spowodował, jak mogliśmy zauważyć w ostatnich sezonach, wcześniejsze zbieranie winogron stołowych. Jednak zimowe temperatury powyżej średniej mogą być szkodliwe dla udanej uprawy. Winogrona stołowe potrzebują bowiem atmosfery o...
czytaj dalej
Winogrona z pakowanej torebki z Vinalopó: "Jakość będzie wyższa"
2024-10-28 00:00
SEKTOR PRODUKCYJNY Bilans ubiegłorocznej kampanii był nieregularny. W wczesnych odmianach sytuacja była skomplikowana, ale w drugiej części kampanii, w której główną rolę odegrała odmiana […]
czytaj dalej#Repartofresh. Konkurs Todis (Iges srl) na jabłka i winogrona
2024-10-28 00:00
Sezonowość jest jednym z filarów większości marek. Aby podkreślić obecność sezonowych produktów, sprzedawcy detaliczni i odpowiedzialni za dział warzyw i owoców eksperymentują z różnymi, często oryginalnymi rozwiązaniami wystawienniczymi i asortymentowymi. W tym kontekście
czytaj dalej
Rozpoczyna się peruwiański sezon winogron, spodziewany jest wzrost eksportu do Chin na nowe rekordowe wartości.
2024-10-28 00:00
Sezon eksportu winogron z Ameryki Południowej właśnie się rozpoczyna, a Peruwiańskie Stowarzyszenie Producentów i Eksporterów Winogron Stołowych przewiduje udany rok. W swoim najnowszym raporcie Stowarzyszenie prognozuje, że Peru wyeksportuje 78,7 miliona skrzynek (8,2 kg/skrzynka) winogron stołowych w sezonie 2024/25.
czytaj dalej
DLaczego winogrona deserowe są jednym z nielicznych towarów, których spożycie rośnie?
2024-10-25 00:00
Dlaczego winogrona deserowe zyskują coraz większą popularność? Starszy analityk świeżych produktów rolnych Rabobanku, David Magaña, ma pewne przemyślenia na ten temat. Spośród owoców w Stanach Zjednoczonych, Magaña, który w zeszłym miesiącu współautorował raport Rabobanku na temat winogron deserowych na rok 2024: Odbudowa po wyzwaniach z ubiegłego roku.
czytaj dalej
Importowane winogrona shine muscat w Tajlandii przekraczają dopuszczalne normy pestycydów.
2024-10-25 00:00
Ostatnie testy laboratoryjne przeprowadzone przez Thai-PAN (Pesticide Alert Network) we współpracy z magazynem Chalard Sue, Fundacją dla Konsumentów oraz Agencją Żywności i Leków (FDA) ujawniły, że spośród 24 próbek winogron Shine Muscat sprzedawanych w Bangkoku i okolicach, 23 były zanieczyszczone.
czytaj dalej
Włochy pokazują międzynarodowy potencjał swoich winogron stołowych.
2024-10-25 00:00
Z okazji pierwszej edycji targów LUV, europejskiej wystawy poświęconej wyłącznie łańcuchowi wartości winogron deserowych, która odbyła się w Bari od 22 do 24 października, przeprowadzono działania z nabywcami.
czytaj dalej