Winogrona
Opakowania siateczkowe na cebule, rozwiązanie z drobną siatką na paprykę oraz papierowe torby na winogrona i pomidory.
2025-07-07 00:00
Po ponad 20 latach na czele branży świeżych produktów spożywczych i opakowań, Bart Triemstra zdecydował się dwa i pół roku temu założyć własną firmę. Dwa miesiące temu Tri-Pack otworzył swoje własne biuro na terenie parku biznesowego Honderdland w Maasdijk. "Na początku działalności Tri-Pack,
czytaj dalej
Izrael zezwala na import winogron z peruwiańskich plantacji.
2025-07-04 11:00
Izrael stał się najnowszym rynkiem, który otworzył się dla peruwiańskich eksporterów winogron stołowych po zatwierdzeniu nowego protokołu fitosanitarnego po trzech latach negocjacji.
czytaj dalej
Winorośl kwitnie, mini arbuzowe są już niebawem dojrzałe, a winogrona są na horyzoncie.
2025-07-04 00:00
Sezon letni ABA Mediterranea w pełni rozkwitu. Kończą się ostatnie rundy kampanii owoców pestkowych, a właśnie rozpoczął się sezon na mini arbuz. Michele Santoro, kierownik sprzedaży spółdzielni, ocenia sytuację: "Wreszcie jesteśmy w środku lata. Kampania owoców pestkowych wkrótce dobiegnie końca.
czytaj dalej
Zbiory bezpestkowych winogron z Regionu Murcji rozpoczęły się prawie dwa tygodnie później niż zwykle. Oczekuje się, że będzie to udany sezon, ponieważ konsumpcja nadal rośnie, a sektor przewiduje dobre ilości i jakość w tym sezonie. "Zaczęliśmy zbierać pierwsze winogrona sezonu tej
czytaj dalej
Dzika zmienność cen dla morw.
2025-07-03 00:00
W regionie Kakheti w Gruzji, znanym z wyjątkowych, niepowtarzalnych win Saperavi, rolnicy uprawiają nie tylko winogrona, ale również różne rodzaje owoców pestkowych. W zeszłym roku, z rekordowym zbiorami wynoszącymi 25 300 ton, Kakheti stanowiło 66% całkowitej produkcji brzoskwiń w Gruzji. Bachuki
czytaj dalej
Sezon winogron w Libanie zapowiada się jako jeden z najbardziej obiecujących w ostatnich latach - twierdzi Mehdi Awdi, właściciel libańskiej firmy eksportującej winogrona ETS Awdi Enterprise: "Podczas gdy wielu rolników z doliny Bekaa boryka się z niedoborem wody, spowodowanym minimalnym opadem zimowym i szybko się wyczerpującymi"
czytaj dalej
"Pierwsze partie ekologicznych winogron stołowych potwierdzają obiecujące perspektywy sezonu"
2025-07-01 00:00
Wraz z nadejściem lata, rozpoczyna się sezon winogron bezpestkowych, jedno z najbardziej oczekiwanych wydarzeń w sektorze organicznym na południowo-wschodniej Hiszpanii. W tym roku zapowiada się on obiecująco zarówno pod względem produkcji, jak i sprzedaży. Dla firmy Toñifruit z Murcji
czytaj dalej
Dotychczasowe marketingowanie krajowych owoców i warzyw było trudne. "W szczególności pomidory powszechnie dostępne na rynku, czyli pomidory koktajlowe, mini winogronowe i winogronowe, były dostępne w ogromnych ilościach, co doprowadziło do katastrofalnych cen. W sektorze ogórkowym struktura cenowa była...
czytaj dalej
Przedsiębiorstwo walencyjskie o niemieckich korzeniach, San Lucar Fruit, wprowadza borówki do swojej działalności w Cariñena, w Hiszpanii. Planuje nabyć 420 hektarów winnic na uprawę borówek, kiwi, winogron stołowych oraz tropikalnych owoców. Rozpoczęto początkowe przesadzanie borówek.
czytaj dalej
Konsumpcja winogron stolowych rośnie wykładniczo w Hiszpanii.
2025-06-30 00:00
Zbiory hiszpańskich winogron stołowych rozpoczynają się w regionie Murcji około dwóch tygodni później niż zwykle i w kontekście zwiększonego spożycia. "Zaczynamy zbierać winogrona w strefie przybrzeżnej, prawie dwa tygodnie później niż zwykle," powiedział José Velasco, dyrektor generalny Grupo El Ciruelo.
czytaj dalej
Arbuzy królowymi lata, winogrona i figi przy starcie.
2025-06-27 00:00
Wysokie temperatury nadal wspierają popyt na letnie owoce na targu Ortomercato w Bergamo, z zróżnicowanymi wynikami w różnych kategoriach. Dokonuje tego Andrea Chiodi, dyrektor rynku: "Arbuzy są bez wątpienia obecnie najpopularniejsze. Ceny są...
czytaj dalej
Popularność czerwonych odmian winogron rośnie globalnie.
2025-06-27 00:00
W miarę jak Brazylia wchodzi w drugą połowę sezonu winogron, odmiana ARRA Cherry Crush zyskuje na popularności, zwiększa się produkcja i rośnie zainteresowanie rynkiem. Udział producentów rośnie, a popyt ze strony głównych importerów ciągle rośnie. Georgios Bitsakos, dyrektor ds. marketingu marki w firmie Grapa, zauważa, że
czytaj dalej
"Importowane winogrona odniosły sukces w Indiach pomimo konkurencji ze strony lokalnych produktów"
2025-06-27 00:00
Importowany rynek winogron w Indiach okazał się odporny pomimo rywalizacji z miejscowym dostawą. Yogesh Rathod, Dyrektor firmy Nova Fresco, indyjskiego importera świeżych i suszonych owoców, twierdzi: "Sezon winogron z Chile przebiegał pomyślnie, charakteryzował się stałą jakością i regularnością.
czytaj dalej
Hiszpańskie przedsiębiorstwo Valencian o niemieckich korzeniach, San Lucar Fruit, wprowadza borówki do swojej działalności w Cariñena, w Hiszpanii. Planuje zakupić 420 hektarów winnic do uprawy borówki, kiwi, winogron stołowych i owoców tropikalnych. Rozpoczęto początkową transplantację borówek.
czytaj dalej
Dotychczas marketing krajowych owoców i warzyw był trudny. "W szczególności pomidory powszechnie dostępne na rynku, tj. pomidory koktajlowe, mini winogronowe i winogronowe, były dostępne w ogromnych ilościach, co skutkowało katastrofalnymi cenami. W sektorze ogórkowym struktura cenowa była...
czytaj dalej
Arra Cherry Crush nadal zyskuje popularność i otwiera nowe rynki.
2025-06-26 16:00
Produkcja Arra Cherry Crush, intensywnie czerwonego wina winogronowego stworzonego przez Grapa Varieties, nadal zyskuje popularność.
czytaj dalej
Sezon winogron wart zapamiętania
2025-06-26 00:00
Francois Rossouw Jr z gospodarstwa Mooigezicht Estates w dolinie Hex River nie wyobrażał sobie, że sezon winogron 2024/2025 mógłby się jeszcze bardziej poprawić. Powiedział, że był przytłoczony odpowiedzią na swoje pierwsze miejsce w konkursie dla młodych rolników na Zachodnim Przylądku, zorganizowanym przez Agri Western Cape.
czytaj dalej
Kreta wysyła pierwsze greckie winogrona stołowe na rynek.
2025-06-26 00:00
Nowy sezon greckich winogron właśnie rozpoczął się na Krecie w ciągu ostatnich kilku dni. Warunki pogodowe były sprzyjające dla nowego zbioru, a winorośla wykazują obiecujące perspektywy. "Dzisiaj, w czwartek, pogoda jest dość ciepła, wynosząca 38 stopni Celsjusza, ale nie jest to szkodliwe dla naszych winogron.
czytaj dalej
Sezon winogron w Kalifornii wygląda na powrót do bardziej historycznego czasu rozpoczęcia w 2025 roku. „Większość zbiorów będzie rozpoczynać się w Dolinie San Joaquin między 7 a 14 lipca. W tym roku zaczynamy trochę wcześniej z powodu cieplejszej pogody, chociaż jest to bardziej normalny czas rozpoczęcia".
czytaj dalej
Winogrona stołowe Barbera: doskonałość z dolomitowej ziemi Sycylii.
2025-06-25 00:00
Sycylia potwierdza raz jeszcze swoją pozycję jako ziemia doskonałości w krajobrazie rolniczym we Włoszech, dzięki niepowtarzalnemu połączeniu żyznych gleb, suchego klimatu, wyraźnych różnic temperatur oraz wielowiekowej tradycji rolniczej. W tym wyjątkowym kontekście rodzi się winogrono stołowe Barbera.
czytaj dalej



